Śmietniki w budynkach
AgnesA
Użytkownik
Witam Forumowiczów!
Otóż staję przed takim problemem - mam 2 budynki, w każdym z nich na parterze usytuowane jest pomieszczenie-śmietnik. Część mieszkańców chce aby te śmietniki wykorzystać jako pomieszczenie dla rowerów, a śmietniki zorganizować na placu obok przedmiotowych nieruchomości. Owy plac należy do dewelopera, użyczenie terenu bez opłat i nieformalne. W przyszłości Wspólnota chce wybudować altanę śmietnikową na 2 miejscach postojowych dla gości (znajdują się poza ogrodzeniem) jednak nie ma tam 10 m odległości od okien. Czy należy zmieniać przeznaczenie pomieszczeń (śmietników) na rowerownie? Również tyczy się to ewentualnie miejsc postojowych (gdyby SANEPID zezwolił i zmniejszył odległość 10 m ). Ponadto wydaje mi się, że Wspólnota musi mieć formalnie miejsce składowania odpadów a nie nieformalne użyczenie terenu przez dewelopera.
Otóż staję przed takim problemem - mam 2 budynki, w każdym z nich na parterze usytuowane jest pomieszczenie-śmietnik. Część mieszkańców chce aby te śmietniki wykorzystać jako pomieszczenie dla rowerów, a śmietniki zorganizować na placu obok przedmiotowych nieruchomości. Owy plac należy do dewelopera, użyczenie terenu bez opłat i nieformalne. W przyszłości Wspólnota chce wybudować altanę śmietnikową na 2 miejscach postojowych dla gości (znajdują się poza ogrodzeniem) jednak nie ma tam 10 m odległości od okien. Czy należy zmieniać przeznaczenie pomieszczeń (śmietników) na rowerownie? Również tyczy się to ewentualnie miejsc postojowych (gdyby SANEPID zezwolił i zmniejszył odległość 10 m ). Ponadto wydaje mi się, że Wspólnota musi mieć formalnie miejsce składowania odpadów a nie nieformalne użyczenie terenu przez dewelopera.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To tak jakby inny właściciel zaanektował u ciebie "komórkę piwniczną" bo jej nie używasz.
Wspólnota nie ma prawa dysponować, wynajmować, brać w użyczenie terenu obcego. Tym bardziej budować śmietnika, pomieszczenia gospodarczego, itp.
Stroną dla tego typu poczynań jest każdy właściciel z osobna. Jeśli deweloper się zgadza, to umowę użyczenia (wynajmu) musicie robić między deweloperem, a każdym właścicielem wspólnoty.
Co zrobisz jak nowy właściciel terenu każe wam zlikwidować te miejsca składowania odpadów?
Coś mi z tym terenem nie pasuje. Czy kupiliście lokale w budynkach z gruntem po ich obrysie?
Co do zmiany śmietnika na rowerownię, to według mnie należy zgłosić sposób przeznaczenia pomieszczenia.