Śmietniki w budynkach

AgnesAAgnesA Użytkownik
edytowano sierpnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam Forumowiczów!
Otóż staję przed takim problemem - mam 2 budynki, w każdym z nich na parterze usytuowane jest pomieszczenie-śmietnik. Część mieszkańców chce aby te śmietniki wykorzystać jako pomieszczenie dla rowerów, a śmietniki zorganizować na placu obok przedmiotowych nieruchomości. Owy plac należy do dewelopera, użyczenie terenu bez opłat i nieformalne. W przyszłości Wspólnota chce wybudować altanę śmietnikową na 2 miejscach postojowych dla gości (znajdują się poza ogrodzeniem) jednak nie ma tam 10 m odległości od okien. Czy należy zmieniać przeznaczenie pomieszczeń (śmietników) na rowerownie? Również tyczy się to ewentualnie miejsc postojowych (gdyby SANEPID zezwolił i zmniejszył odległość 10 m ). Ponadto wydaje mi się, że Wspólnota musi mieć formalnie miejsce składowania odpadów a nie nieformalne użyczenie terenu przez dewelopera.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Część mieszkańców chce aby te śmietniki wykorzystać jako pomieszczenie dla rowerów, a śmietniki zorganizować na placu obok przedmiotowych nieruchomości.
    Owy plac należy do dewelopera, użyczenie terenu bez opłat i nieformalne.
    Nie możesz na cudzym gruncie wykonać stanowisk składowania odpadów bytowych i to w dodatku za friko i bez zgody właściciela gruntu.
    To tak jakby inny właściciel zaanektował u ciebie "komórkę piwniczną" bo jej nie używasz.:wink:
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Deweloper wyraził zgodę - sam jest właścicielem 5 mieszkań i mieszka w jedynym z budynków - zapomniałam napisać mea culpa.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a śmietniki zorganizować na placu obok przedmiotowych nieruchomości. Owy plac należy do dewelopera, użyczenie terenu bez opłat i nieformalne.

Wspólnota nie ma prawa dysponować, wynajmować, brać w użyczenie terenu obcego. Tym bardziej budować śmietnika, pomieszczenia gospodarczego, itp.
    Stroną dla tego typu poczynań jest każdy właściciel z osobna. Jeśli deweloper się zgadza, to umowę użyczenia (wynajmu) musicie robić między deweloperem, a każdym właścicielem wspólnoty.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] AgnesA:[/cite]Deweloper wyraził zgodę - sam jest właścicielem 5 mieszkań i mieszka w jedynym z budynków -
    Owy plac należy do dewelopera,
    To, że się developer zgodził nie ma znaczenia , wiecznie tym właścicielem tych lokali nie będzie.
    Co zrobisz jak nowy właściciel terenu każe wam zlikwidować te miejsca składowania odpadów?
    Coś mi z tym terenem nie pasuje. Czy kupiliście lokale w budynkach z gruntem po ich obrysie?
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Każdy właściciel lokalu jest właścicielem działki, na której stoi budynek i pozostałej części gruntu związanej z korzystaniem z budynku np. droga dojazdowa, chodnik i zieleń przydomowa oraz miejsc postojowych dla gości poza ogrodzeniem.
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Generalnie chodzi mi o to, czy trzeba zmieniać przeznaczenie pomieszczenia (śmietników) na rowerownie i czy jeśli coś takiego miało by miejsce to czy Wspólnota jest zobowiązana (w celu spełnienia warunków użytkowych budynku bo śmietników już nie będzie) formalnie spisać z deweloperem umowę na korzystanie z jego działki celem postawienia kontenerów na odpady.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Nic na gębę... Tak, taka umowa powinna być, a w niej spisane zasady na jakich dzierżawa terenu będzie się odbywać (np.: odpłatnie czy nieodpłatnie , kto ponosi koszty podatków od nieruchomości , etc.). Będzie ona obowiązywać do zmiany właściciela tego terenu , a później ...to się jeszcze zobaczy...
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co ze zmianą przeznaczenia pomieszczeń/miejsc postojowych?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli chcecie zbudować śmietnik na terenie miejsca postojowego, nie musicie występować o pozwolenie na budowę śmietnika, ponieważ nie jest ono wymagane, natomiast musicie 30 dni przed wykonaniem robót zgłosić ten zamiar do Starostwa/Urzędu Miejskiego.

Co do zmiany śmietnika na rowerownię, to według mnie należy zgłosić sposób przeznaczenia pomieszczenia.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.