przycisk dzwonka na klatce schodowej
jezynka30
Użytkownik
Witam, mam zapytanie do Forumowiczów o większej niż moja wiedzy i doświadczeniu we Wspólnocie.
W mojej wspólnocie wyremontowana została klatka schodowa. Pomijam tu kwestie technicznego przeprowadzenia tego remontu (gładź, grysik, malowanie, ect.) Po remoncie uszkodzeniu uległ przycisk dzwonka do mieszkania - dzwonił cały czas, więc trzeba go było zdemontowac. Niestety, podczas demontażu naruszeniu uległa ściana. Złożyłam pismo do administratora o usunięcie usterki w ramach gwarancji - administrator odmówił, twierdząc iż nie podlega to naprawie gwarancyjnej. Kto powinien nowy przycisk zamontowac-właściciel lokalu czy wspólnota?
pozdrawiam :smile:
W mojej wspólnocie wyremontowana została klatka schodowa. Pomijam tu kwestie technicznego przeprowadzenia tego remontu (gładź, grysik, malowanie, ect.) Po remoncie uszkodzeniu uległ przycisk dzwonka do mieszkania - dzwonił cały czas, więc trzeba go było zdemontowac. Niestety, podczas demontażu naruszeniu uległa ściana. Złożyłam pismo do administratora o usunięcie usterki w ramach gwarancji - administrator odmówił, twierdząc iż nie podlega to naprawie gwarancyjnej. Kto powinien nowy przycisk zamontowac-właściciel lokalu czy wspólnota?
pozdrawiam :smile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli dzwonek został uszkodzony przy remoncie klatki, powinnaś wtedy zgłosić to administratorowi i żądać naprawy, czy wymiany dzwonka od ekipy, która była wykonawcą remontu.
Jak rozumiem, dzwonek próbowałaś naprawiać sama i uszkodziłaś ścianę. W takim przypadku jesteś zobowiązana naprawić ścianę na własny rachunek.
Mogłaś odłączyć dzwonek od zasilania, a nie ruszać włącznika/przycisku na ścianie, wtedy by ci nie dzwoniło.
tylko nadal nie wiem, czy jest to jeszcze część wspólna czy już moja, właścicielska
Mam również wątpliwości (pomijając kwestie kosztów "winowajcy" uszkodzenia ściany przy wyłączniku)
- "...urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali...".
Klatka schodowa, a także ściana jako nie służące wyłącznie do użytku właściciela lokalu zaliczana jest do części wspólnej. Przycisk dzwonka, znajdujący się na klatce schodowej, na ścianie - też nie służy wyłącznie, tylko do użytku właściciela lokalu - w zasadzie właściciel z niego nie korzysta - nie ma potrzeby dzwonić wchodząc do siebie, wiedząc że lokal jest pusty więc otwiera kluczem. Z dwonka korzystają inni właściciele a także inni użytkownicy korzystający z klatki schodowej. Dlatego też takie jednoznaczne deklarowanie, że z dzwonka korzysta tylko właściciel jest, wydaje mi się nieuprawnione.
Sądzę, że dobry zarządzający budynkiem takie drobiazgi powinien załatwić szybko i bez szczegółowego wnikania kto zawinił, czyje to jest itd. - po to właściciele uchwalili m.in. FR.
Drzwi z jednej strony odgradzają lokal od innych użytkowników klatki schodowej stanowią część wspólna, a z drugiej wygradzają teren właściciela - kto będzie musiał zapłacić za ich wymiana jak od tego "klupania czołem," zniszczą się- i tak można nonsensy tworzyć bez końca ...
Według mnie, jesteś zobowiązana do naprawy "dziury" po włączniku. W każdym razie do estetycznego zaślepienia tego miejsca. O ile włącznik dzwonka, to twoja własność, o tyle ściany klatki schodowej to część wspólna nieruchomości.
Daarek, sam to wymyśliłeś?
Jeśli miałbyś w mieszkaniu pokój gościnny, to on także należałby do części wspólnej, bo nie korzysta z niego właściciel?
Dzwonek służy tylko właścicielowi, nie do dzwonienia do siebie, tylko do słuchania, kiedy ktoś do niego dzwoni.
Jakie jest końcowe stanowisko - czy jest to część wspólna? czy też nie.
Już raz administrator próbował mi wmówić, że część instalacji przed wodomierzem i zaworem, jako że znajduje się
w moim mieszkaniu należy do mnie, więc awarię uszczelki muszę usunąć na własny koszt
Jezynka, przeczytaj moje posty i wyciągnij wnioski.
W dodatku "zepsuł się ze starości".
Pozdrawiam