przycisk dzwonka na klatce schodowej

jezynka30jezynka30 Użytkownik
edytowano sierpnia 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, mam zapytanie do Forumowiczów o większej niż moja wiedzy i doświadczeniu we Wspólnocie.
W mojej wspólnocie wyremontowana została klatka schodowa. Pomijam tu kwestie technicznego przeprowadzenia tego remontu (gładź, grysik, malowanie, ect.) Po remoncie uszkodzeniu uległ przycisk dzwonka do mieszkania - dzwonił cały czas, więc trzeba go było zdemontowac. Niestety, podczas demontażu naruszeniu uległa ściana. Złożyłam pismo do administratora o usunięcie usterki w ramach gwarancji - administrator odmówił, twierdząc iż nie podlega to naprawie gwarancyjnej. Kto powinien nowy przycisk zamontowac-właściciel lokalu czy wspólnota?
pozdrawiam :smile:

Komentarze

• Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    Po remoncie uszkodzeniu uległ przycisk dzwonka do mieszkania - dzwonił cały czas, więc trzeba go było zdemontowac. Niestety, podczas demontażu naruszeniu uległa ściana.

Jeśli dzwonek został uszkodzony przy remoncie klatki, powinnaś wtedy zgłosić to administratorowi i żądać naprawy, czy wymiany dzwonka od ekipy, która była wykonawcą remontu.

Jak rozumiem, dzwonek próbowałaś naprawiać sama i uszkodziłaś ścianę. W takim przypadku jesteś zobowiązana naprawić ścianę na własny rachunek.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dzwonek zdemontowałam sama, bo nie dało się funkcjonowac normalnie przy ciągłym dzwonieniu ( np dzwonił kilka godzin, jak byłam w pracy), nie próbowałam go naprawiac, bo się go nie dało naprawic, trzeba zalożyc nowy. Przy remoncie przycisk został tak "zasmarowany" gładzią, że nawet przy ostrożnym usuwaniu obudowy częśc ściany odpadła. Moje pytanie dotyczyło, tego, kto powinien nowy przycisk założyc -właściciel czy wspólnota ?
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napisałem ci, że powinien to zrobić ten, kto uszkodził dzwonek. Wtedy uszkodzenie ściany również musiałaby naprawiać ta sama osoba/ekipa.

Mogłaś odłączyć dzwonek od zasilania, a nie ruszać włącznika/przycisku na ścianie, wtedy by ci nie dzwoniło.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ok, dzięki za informację
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przycisk po prostu się zepsuł ze starości jak sądzę, nikt celowo go nie psuł ( mam taką nadzieję) a już na pewno nie ja, aczkolwiek mieszkam na parterze, więc różne rzeczy się zdarzają :neutral:,
    tylko nadal nie wiem, czy jest to jeszcze część wspólna czy już moja, właścicielska
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzwonek służy tylko i wyłącznie Tobie więc nie jest to część wspólna. Dzwonek to Twoja własność.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    [cite] jezynka30:[/cite]dzwonek zdemontowałam sama, bo nie dało się funkcjonowac normalnie przy ciągłym dzwonieniu ( np dzwonił kilka godzin, jak byłam w pracy), nie próbowałam go naprawiac, bo się go nie dało naprawic, trzeba zalożyc nowy.(.....) przy ostrożnym usuwaniu obudowy częśc ściany odpadła. (...)
    kto powinien nowy przycisk założyc -właściciel czy wspólnota ?
    Właściciel lokalu, bo ten dzwonek służy tylko jemu . To nie jest część wspólna.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ok, dziękuję wszystkim za wyjaśnienia, teraz mam 100 % jasność, jak dla mnie mogą pukać do drzwi, założę tylko zaślepkę zabezpieczającą kable i po problemie, jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi:bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jezynka30:[/cite]Ok, dziękuję wszystkim za wyjaśnienia, teraz mam 100 % jasność, jak dla mnie mogą pukać do drzwi, założę tylko zaślepkę zabezpieczającą kable i po problemie, jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi:bigsmile:
    :bigsmile::bigsmile: Nie stać ciebie na przełącznik za 5 zł :shocked: Nie interesuje ciebie, co o tobie pomyślą osoby odwiedzające twój dom/budynek?
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja myślę, że jeżynce nie o 5 zł przecież chodzi.
    Mam również wątpliwości (pomijając kwestie kosztów "winowajcy" uszkodzenia ściany przy wyłączniku)
    - "...urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali...".
    Klatka schodowa, a także ściana jako nie służące wyłącznie do użytku właściciela lokalu zaliczana jest do części wspólnej. Przycisk dzwonka, znajdujący się na klatce schodowej, na ścianie - też nie służy wyłącznie, tylko do użytku właściciela lokalu - w zasadzie właściciel z niego nie korzysta - nie ma potrzeby dzwonić wchodząc do siebie, wiedząc że lokal jest pusty więc otwiera kluczem. Z dwonka korzystają inni właściciele a także inni użytkownicy korzystający z klatki schodowej. Dlatego też takie jednoznaczne deklarowanie, że z dzwonka korzysta tylko właściciel jest, wydaje mi się nieuprawnione.
    Sądzę, że dobry zarządzający budynkiem takie drobiazgi powinien załatwić szybko i bez szczegółowego wnikania kto zawinił, czyje to jest itd. - po to właściciele uchwalili m.in. FR.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano sierpnia 2011
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/3345/przycisk-dzwonka-na-klatce-schodowej/#Item_11
    Z dwonka korzystają inni właściciele a także inni użytkownicy korzystający z klatki schodowej. Dlatego też takie jednoznaczne deklarowanie, że z dzwonka korzysta tylko właściciel jest, wydaje mi się nieuprawnione.
    Masz racje :bigsmile:, niech osoby trzecie chcące się spotkać z gospodarzem tego lokalu biją czołem w drzwi.
    Drzwi z jednej strony odgradzają lokal od innych użytkowników klatki schodowej stanowią część wspólna, a z drugiej wygradzają teren właściciela - kto będzie musiał zapłacić za ich wymiana jak od tego "klupania czołem," zniszczą się- i tak można nonsensy tworzyć bez końca ...
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    założę tylko zaślepkę zabezpieczającą kable i po problemie,

Według mnie, jesteś zobowiązana do naprawy "dziury" po włączniku. W każdym razie do estetycznego zaślepienia tego miejsca. O ile włącznik dzwonka, to twoja własność, o tyle ściany klatki schodowej to część wspólna nieruchomości.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przycisk dzwonka, znajdujący się na klatce schodowej, na ścianie - też nie służy wyłącznie, tylko do użytku właściciela lokalu - w zasadzie właściciel z niego nie korzysta - nie ma potrzeby dzwonić wchodząc do siebie, wiedząc że lokal jest pusty więc otwiera kluczem. Z dwonka korzystają inni właściciele a także inni użytkownicy korzystający z klatki schodowej. Dlatego też takie jednoznaczne deklarowanie, że z dzwonka korzysta tylko właściciel jest, wydaje mi się nieuprawnione.

Daarek, sam to wymyśliłeś?
    Jeśli miałbyś w mieszkaniu pokój gościnny, to on także należałby do części wspólnej, bo nie korzysta z niego właściciel?
    Dzwonek służy tylko właścicielowi, nie do dzwonienia do siebie, tylko do słuchania, kiedy ktoś do niego dzwoni.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Daarek, sam to wymyśliłeś?
    Jeśli miałbyś w mieszkaniu pokój gościnny, to on także należałby do części wspólnej, bo nie korzysta z niego właściciel?
    Dzwonek służy tylko właścicielowi, nie do dzwonienia do siebie, tylko do słuchania, kiedy ktoś do niego dzwoni.
    Dzięki , rewelacja , tego jeszcze nie wiedziałem.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wracając do meritum wątku i kończąc różne wywody, powtarzam, że zarówno dzwonek, jak i włącznik dzwonka jest własnością właściciela lokalu, a nie częścią wspólną, bez znaczenia czy właściciel dzwoni, słucha dzwonka, czy ani nie słucha, ani nie dzwoni.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale jakiś konsensus osiągnęliśmy?
    Jakie jest końcowe stanowisko - czy jest to część wspólna? czy też nie.
    Już raz administrator próbował mi wmówić, że część instalacji przed wodomierzem i zaworem, jako że znajduje się
    w moim mieszkaniu należy do mnie, więc awarię uszczelki muszę usunąć na własny koszt
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzwonek to twoja własność. Uważam, że jeżeli awaria dzwonka wynika z przeprowadzonego remontu to usunięcie jego awarii należy do ekipy remontowej powiadamiając, najlepiej pisemnie, administratora lub zarząd. W innych przypadkach awarii wynikających z normalnej eksploatacji taka naprawa to zwykle koszt właściciela. Nie ma też obowiązku posiadania dzwonka, możesz więc śmiało założyć zaślepkę.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jezynka30:[/cite]Ale jakiś konsensus osiągnęliśmy?
    Jakie jest końcowe stanowisko - czy jest to część wspólna? czy też nie.

Jezynka, przeczytaj moje posty i wyciągnij wnioski.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Halo, Halo...
    [cite] Tsuda:[/cite]Dzwonek to twoja własność. Uważam, że jeżeli awaria dzwonka wynika z przeprowadzonego remontu
    [cite] jezynka30:[/cite]Przycisk po prostu się zepsuł ze starości jak sądzę,
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wszystkie odpowiedzi czytałam bardzo uważnie, ale różne opinie padały w tym temacie..... Ok, przyjmuję stanowisko końcowe - przycisk jest mój i sobie go naprawię w sposób dla mnie odpowiedni
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] jezynka30:[/cite]Wszystkie odpowiedzi czytałam bardzo uważnie, ale różne opinie padały w tym temacie..... Ok, przyjmuję stanowisko końcowe - przycisk jest mój i sobie go naprawię w sposób dla mnie odpowiedni

W dodatku "zepsuł się ze starości".

[cite] jezynka30:[/cite]Przycisk po prostu się zepsuł ze starości jak sądzę, nikt celowo go nie psuł ( mam taką nadzieję) a już na pewno nie ja, aczkolwiek mieszkam na parterze, więc różne rzeczy się zdarzają
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jezynka30: i sobie go naprawię w sposób dla mnie odpowiedni
    Widzę, że niektórzy forumowicze całkowicie się pogubili w tym wątku. Proponuję aby jezynka30 zamontowała sobie – na własny koszt - na drzwiach poręczną kołatkę. Może wtedy pozbędzie się kłopotów z instalacją i przyciskiem. A jaka oszczędność prądu...
    Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Taki własnie miałam pomysł, właśnie rozpoczęłam poszukawnia odpowiedniej kołatki na allegro :bigsmile:
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Taki własnie miałam pomysł
    Cieszę się, że razem na to wpadliśmy...:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.