koperta dla niepełnosprawnych
piotr6
Użytkownik
Witam > chciałbym uzyskać pomoc w danym temacie ?
mianowicie mamy w Wspólnocie osoby niepełnosprawne mające samochody i parkowanie przed budynkiem sprawia im wielki problem gdyż na ulicy brakuje czasami miejsca do parkowania przed posesją ,zwrócili się do mnie bym temu zaradził ale ja nie wiem jak to zrobić proszą mnie o kopertę dla osób niepełnosprawnych bym ją namalował i zaznaczył na dwa stanowiska ,sam tego zrobić nie mogę -więc pytanko może ktoś mi w tym pomoże jak i gdzie się udać i jak napisać taki wniosek
zaznaczyć chcę że jest to mała Wspólnota Mieszkaniowa 6 rodzin ale jest problem proszę o pomoc .
mianowicie mamy w Wspólnocie osoby niepełnosprawne mające samochody i parkowanie przed budynkiem sprawia im wielki problem gdyż na ulicy brakuje czasami miejsca do parkowania przed posesją ,zwrócili się do mnie bym temu zaradził ale ja nie wiem jak to zrobić proszą mnie o kopertę dla osób niepełnosprawnych bym ją namalował i zaznaczył na dwa stanowiska ,sam tego zrobić nie mogę -więc pytanko może ktoś mi w tym pomoże jak i gdzie się udać i jak napisać taki wniosek
zaznaczyć chcę że jest to mała Wspólnota Mieszkaniowa 6 rodzin ale jest problem proszę o pomoc .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A gdzie by te koperty miały być namalowane ? Na terenie wspólnoty czy poza nim?
Ja w swojej wspólnocie sam malowałem miejsca parkingowe (białe linie odgradzające stanowiska), żeby ludzie stawiali samochody tam gdzie trzeba.
https://forum.zarzadca.pl/discussion/3352/koperta-dla-niepelnosprawnych/#Item_3
Chyba... gdybanie, czy chyba... pewność? Po co bić pianę bez sensu? Piotr6 tutaj zajrzy, to odpowie na moją propozycję.
Nie zawsze, należy sprawdzić w gminie, często rady gmin podejmują uchwały o zwolnieniu z opłat. Te miejsca będą służyły wszystkim osobom niepełnosprawnym.
a) powinni sprawdzić w gminie/urzędzie miasta, kto jest zarządcą tego kawałka drogi i tam podanie złożyć
b) po cichu w nocy kopertę namalować. Najgorsza konsekwencja, że ktoś się dopatrzy nieprawidłowości i farbę usunie
więc chcę to prawnie załatwić by te osoby były zadowolone bo współczuje im ale co ja mogę ,ale postaram się pójść do Gminy i to załatwić
https://forum.zarzadca.pl/discussion/3352/koperta-dla-niepelnosprawnych/#Item_2
Bo piszesz, że WM liczy 6 właścicieli, a niektórzy mają po 2 samochody i dlatego miejsca nie wystarcza dla wszystkich, szczególnie dla inwalidów...
nie niema miejsca na parkowanie i nikt nie parkuje jest wąski wjazd i zaraz stoją komórki jest tylko przejście do budynku szerokie na 3m praktycznie nie ma podwórka wszyscy stają na ulicy przed domem
Na ogół (opieram się o warunki jakie ma większość Zarządów Dróg i Komunikacji) wniosek taki powinien zawierać imię i nazwisko oraz adres lub nazwę i siedzibę podmiotu występującego o zajęcie pasa drogowego wraz z określeniem numeru NIP, ewentualnie Regon, cel zajęcia pasa drogowego, lokalizację i powierzchnię zajętego pasa drogowego, planowany okres zajęcia pasa drogowego.
Do wniosku należy dołączyć:
Opinię organu zarządzającego ruchem odnośnie zastrzeżonego miejsca postoju wraz z szczegółowym planem sytuacyjnym w skali 1: 500, z zaznaczeniem granic i podaniem wymiarów planowanej powierzchni zajęcia pasa drogowego.
W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej: kserokopię aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub wypisu z właściwego rejestru prowadzonego w Krajowym Rejestrze Sądowym.
W wypadku, jeżeli inwestorem jest osoba fizyczna (osoby fizyczne), w tym przedsiębiorca/cy prowadzący działalność gospodarczą podlegającą zgłoszeniu – kserokopię dowodu osobistego (dowodów osobistych) inwestorów przedsięwzięcia.
Opłata administracyjna dla inwalidy dla grogi gminnej wynosi około 0.05zł za 1m2 za 1 dzień. Ponieważ powierzchnia koperty to około 2x5m, więc opłata będzie wynosiła około 0,50zł/dzień
Wydanie zezwolenia lub jego odmowa następuje w formie decyzji administracyjnej w terminie do 1 miesiąca od daty złożenia wniosku wraz z wymaganymi dokumentami, w sprawach szczególnie skomplikowanych w terminie do 2 miesięcy.
Kara za zajęcie pasa bez zezwolenia może wynosić nawet dziesięciokrotność należnej opłaty.