posadzka
Witam,
mam pytanie o intepretacje,
co oznacza stwierdzenie ze w pomieszczeniu jest "posadzka betonowa" a w rzeczywistości aby uprościć wykonanie ktoś położył kostkę brukową?
Czy to jest różnica ? w aspekcie wykonania i zapisów umowy ?
Z góry dziękuje za informacje.
--
MZ
mam pytanie o intepretacje,
co oznacza stwierdzenie ze w pomieszczeniu jest "posadzka betonowa" a w rzeczywistości aby uprościć wykonanie ktoś położył kostkę brukową?
Czy to jest różnica ? w aspekcie wykonania i zapisów umowy ?
Z góry dziękuje za informacje.
--
MZ
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jedyną wspólną rzeczą może być to, że zarówno posadzka jak i kostka może być wykonana z betonu, chociaż są kostki brukowe wykonane z innych materiałów np. z granitu.
Technologia wykonania tych dwóch posadzek jest zupełnie inna.
Być może ktoś pisząc posadzka betonowa miał na myśli kostkę betonową, ale według mnie to błąd.
W jakim pomieszczeniu ktoś położył kostkę brukową? Przeważnie kostkę kładzie się na zewnątrz budynku.
Wykonanie nawierzchni z kostki betonowanej jest droższe w wykonaniu, ale bardziej uniwersalne w wypadku awarii, zapadnięć nawierzchni , ect.
Na domiar zlego mam podobny zapis w sekcji piwnica.
I tak Hala Garazowa - zapis posadzka betonowa - wykonanie kostka brukowa ( zwykla taka jak chodniki )
Piwnica - zapis posadzka betonowa - wykonanie wylewka betonowa
Pytam bo z pewnych wzgledow kostka betonowa nie zostala zapiaskowana/zaszlamiona i po umyciu hali garazowej duza iloscia wody, woda nie maja jak uciec do rynien odplywowych, ktore sa na poziomie kostki. Wsiakla pod kostke, i tam sobie stoi.... i wilgoc wychodzi na sciany. i hala po roku uzytkowania wyglada jak po powodzi.
Efektu by nie bylo jak byla by wylewka, bo woda miala by gdzie uciec poprzez rynny.
I musze teraz dobrze opracowac podejscie do sprawy reklamacyjnej.
Minus podobno wg projektu budowlanego miala byc kostka brukowa w hali..... i niby jest to zgodne z prawem.
Lecz czy z zapisem umowy "posadzka betonowa"??
Z gory dzieki za pomoc.
Należy teraz przełożyć te kostkę betonową wykonując stosowne spadki (np.1,5-3%) w kierunku korytek odpływowych . Kto to ma zrobić - jak jest jeszcze gwarancja, to Inwestor - deweloper jak nie, to właściciele lokali garażu podziemnego (właściciele MP)