Ustawa o wlasnosci lokali pytania ?
krzysztof484
Użytkownik
Szanowni Państwo .Zycie tworzy problemy których ustawa o własności lokali nie wyjaśnia a jak to czyni to proszę wskazać w jakim artykule . Czy właściciel lokalu morze wystąpić z pisemna propozycja uchwały ? Jak długo jest ważna uchwala skoro ustawodawca zakłada 6 tygodniowy termin zaskarżenia do Sadu ? Jaka data uchwały jest liczona do tego terminu kiedy uchwala jest odraczana w realizacji i następują zmiany . Czy Ustawa dopuszcza Aneks do Uchwały ? Proszę o wyjaśnienie jeszcze kwestii o takiej treści ; Nasza wspólnotą zarządza Prywatny Zarząd Mieszkaniami Sp.z o.o na jakiej podstawie przekazano jej zarząd nie mogę sie doprosić o szczegóły .Czy w tej spółce powinien być zatrudniony licencjonowany zarządca ,osoba która opiekuje sie wspólnotami i ma na to ustawowe prawo. Z tego co ustaliłem to osoba która organizuje coroczne spotkania i je prowadzi jest Specjalista ds Administracji w tej spółce . Jak w sposób nie budzący poruszenia i zakłopotania wejrzeć w struktury Spółki . Prawne aspekty właścicielskie sa trudnością sporej części właścicieli mieszkań .Trudno tez w całej rozciągłości zawierzyć ze prawdę czynią . Są zmieniane treści uchwał co innego ustalamy na zebraniach a inna treść kopii dociera do mnie jak temu zaradzić ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na podstawie art. 27 UoWL, każdy właściciel ma prawo zgłosić projekt uchwały a zarząd wspólnoty (powierzony zarządca) poddać taki projekt pod głosowanie. To jest teoria - a co będzie jak zarząd "oleje" taki projekt i nie zgłosi go do głosowania? - może inni coś doradzą.
Z samymi uchwałami jest podobnie - co z tego że UoWL przewiduje określone procedury przy ich podejmowaniu, określa kiedy uchwała staje sie uchwałą.. itd - jeżeli w praktyce wygląda to inaczej. Bywa jak u mnie, że wola administratora (?!) podpisana przez 34% udziałów właścicieli nazywa się uchwałą, zarząd robi baranie miny i nawet sąd jeden i drugi nakazuje się jej podporządkować.
Wiem, że moja rada będzie Ci nie w smak, ale jest najprostszym rozwiązaniem, najtańszym w sensie finansowym i zdrowotnym.
Daj sobie spokój, zatkaj uszy, zamykaj oczy, nic nie wiesz, nie orientujesz się.... - skoro większości właścicieli taki stan odpowiada, lubią być robieni w balona przez przysłowiowego "ciecia", uwielbiają być oszukiwani, na matematyce się nie znają...itd - to sam nic nie zwojujesz, szkoda zdrowia, nerwów i pieniędzy - na głupotę ludzką nikt jeszcze lekarstwa nie wynalazł. Tak jest skonstruowane prawo o własności lokali że głupole gdy są w większości to mają rację a Twoje prawa jako jednostki nie są szanowane i żaden sąd ci nie przyzna racji bo zawsze cię zakrzyczą, sfałszuja każdą uchwałę, odpowiednio sterowani przez zarządcę/adminstratora (firmę), któremu w to graj.
p.s. nie piszę tego jako sfrustrowany, przegrany właściciel - nie, ja jestem w trakcie "walki" - gdzieś tak zbliżam sie do połowy bojów toczonych z bezprawiem wspólnotowym i trochę już przeszedłem.
http://www.pzm-patron.pl/3-Formy-współpracy
Od odpowiedzi czy macie zarząd właścicielski czy powierzony sporo zależy
Tak, każdy właściciel może wystąpić z propozycja uchwały.
Uchwała nie może być odraczana i nie może być zmieniana.
Zaskarżyć w Sądzie.
Jestem pod wrażeniem odpowiedzi a zwłaszcza tych które wskazują drogę cierniową .Wieczna walka w przepychaniu racji prawidłowego działania.Ciekawym jest pomysł Kart do glosowania na których można po zastanowieniu podjąć decyzje .Tylko mam pytanie jak one są w treści zaprojektowane ?
Tak, w małej wspólnocie także można zbierać podpisy indywidualnie.
Bo jest potrzebna zgoda 100% właścicieli. Nie ma zakazu zbierania głosów indywidualnie.
Spełniamy. Nie ma znaczenia, czy właścicielem jest osoba fizyczna, czy gmina, właściciel to właściciel.