Opłata stała od zaskarżenia uchwały we wspólnocie mieszkaniowej
Marek
Użytkownik
Witam,
zaskarżyłem uchwałę m.in dotyczącą przeznaczeniu wyniku finansowego (nadwyżki przychodów nad kosztami) na fundusz remontowy.
Uiściłem opłatę 200 zł za każdą z zaskarżonych uchwał. Sąd Okręgowy w Warszawie wezwał mnie do wskazania w przypadku tej uchwały wartości przedmiotu sporu celem wyliczenia opłaty stosunkowej.
Nadywżka jest w wysokości ponad 200 tys. zł.
Spotkaliście się z czymś takim?
zaskarżyłem uchwałę m.in dotyczącą przeznaczeniu wyniku finansowego (nadwyżki przychodów nad kosztami) na fundusz remontowy.
Uiściłem opłatę 200 zł za każdą z zaskarżonych uchwał. Sąd Okręgowy w Warszawie wezwał mnie do wskazania w przypadku tej uchwały wartości przedmiotu sporu celem wyliczenia opłaty stosunkowej.
Nadywżka jest w wysokości ponad 200 tys. zł.
Spotkaliście się z czymś takim?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Z dniem 20 marca 2007 r. (Dz. U. z 2006 r. Nr 235, poz. 1699) wszedł w życie art. 17 pkt 4 2 k.p.c., w myśl którego do właściwości sądów okręgowych należą sprawy o uchylenie, stwierdzenie nieważności albo o ustalenie nieistnienia uchwał organów osób prawnych lub jednostek organizacyjnych niebędących osobami prawnymi, którym ustawa przyznaje zdolność prawną. Zatem w sprawach o uchylenie uchwał właścicieli lokali (wspólnoty mieszkaniowej) wszczętych od tej daty właściwy jest sąd okręgowy, niezależnie od charakteru (majątkowego lub niemajątkowego) uchwały oraz wartości przedmiotu sporu (w sprawach majątkowych).
"...Sąd Najwyższy stwierdził, że sprawy o uchylenie uchwał wspólnoty mieszkaniowej nie mają jednolitego charakteru i nie mogą być generalnie zaliczane do spraw o prawa majątkowe. O charakterze sprawy decyduje przedmiot uchwały podlegającej zaskarżeniu. W uchwale z dnia 7 stycznia 2004 r., III CZP 100/03 (OSNC 2005, nr 2, poz. 29) Sąd Najwyższy przyjął, że sprawa o uchylenie uchwały wspólnoty mieszkaniowej, której przedmiotem jest przeznaczenie środków finansowych wynikających z rozliczenia kosztów centralnego ogrzewania za określony okres na pokrycie takich kosztów w przyszłości jest sprawą o prawa majątkowe (art. 17 pkt 4 k.p.c.)..." - Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 9 grudnia 2005 r. Sygn. akt III CZP 111/05
- czyli wynika z tego że sąd prawidłowo uznał tą uchwałę za tzw. majątkową i pewnie trzeba uiścić te 5% wartości sporu (w tej kwestii nie jestem pewny na 100 procent)
Wręcz przeciwnie, ponieważ
Nie bez powodu miałem pewne wątpliwości (brak 100%) - czyli można przyjąć to za pewnik i doradzić Markowi żeby co?
-olał wezwanie sądu?
-odpisał sądowi że nie ma racji?
Obydwie wersje grożą że sąd nie będzie chciał rozpatrywać tego pozwu (tej uchwały)?
Należy odpowiedzieć pisemnie, że została uiszczona prawidłowa opłata i powołać się na przepis ustawy.
Kodeks karny używa zwrotu: Przestępstwa przeciwko wiarygodności dokumentów (art. 270-277 kk):
Ewenement...? No nie wiem...
Odpowiedzialność zarządu jest solidarna, a jest to taka odpowiedzialność dłużników, które oznacza, że wierzyciel może dochodzić roszczeń przeciwko jednemu dowolnie przez siebie wybranemu, kilku lub wszystkim dłużnikom bez potrzeby zachowania porządku, w jakim się zobowiązali i w dowolnych częściach następnie dłużnicy, którzy spełnili roszczenie mogą dochodzić tzw. roszczeń regresowych od tych dłużników którzy w ogóle nie spełnili roszczenia bądź w mniejszej części.
W takim wypadku, musisz wystąpić przeciwko konkretnej osobie, która "uknuła" te machlojki z terminami.
Doradziłbym ci wizytę w prokuraturze, lecz jeśli byłaś wtedy w zarządzie, nie wiem, czy takie oskarżenie nie uderzy w Ciebie rykoszetem...
W takim przypadku jesteś kryta. Nie wiedziałaś o zebraniu ani o uchwale, nie powinnaś za taką uchwałę odpowiadać.
Z drugiej strony, taka uchwałę łatwo jest zaskarżyć do Sądu, ponieważ twoja nieobecność i niewiedza (także innych właścicieli) mogła mieć znaczenie na wpływ głosowania i jego efektu.
Możesz sprawdzić podpisy właścicieli lub indywidualne karty do głosowania.
Czy te podpisy w ogóle są, czy też uchwała została sfabrykowana od początku do końca?