Instalacja systemu monitoringu i kontroli dostepu a zarząd zwykły
krzysiekc
Użytkownik
Witam,
Proszę o pomoc w poniższej sprawie. Na osiedlu od dłuższego czasu mieliśmy sytuację permanentnej dyskusji nt instalacji kamer w garażu, dostępu do klatek z poziomu garażu i szlabanów na wjeździe do garażu.
Temat był wałkowany na spotkaniach, ludzie nie byli chętni do robienia z osiedla twierdzy. Potem była uchwała w tym temacie która nie przeszła (lub też jak usłyszałem od administratora nie było wystarczającej liczby oddanych głosów). Teraz nagle pojawiają się kamery i szlabany a zarządca tłumaczy że robi to w ramach zarządu zwykłego, bo dogadał się z firmą ochroniarską i finansowanie tej inwestycji wzięła na siebie firma ochroniarska. Prawdopodobnie w umowie jest gwarancja ich zatrudnienia przez jakiś czas. O jakie dokumenty poprosić zarządcę i do kogo z tym pójść żeby określić czy zarządca miał prawo na takie samodzielne działanie czy nie? Wiem, że rozstrzyga to sąd, ale jak do tego podejść formalnie.
Krzysiek
Proszę o pomoc w poniższej sprawie. Na osiedlu od dłuższego czasu mieliśmy sytuację permanentnej dyskusji nt instalacji kamer w garażu, dostępu do klatek z poziomu garażu i szlabanów na wjeździe do garażu.
Temat był wałkowany na spotkaniach, ludzie nie byli chętni do robienia z osiedla twierdzy. Potem była uchwała w tym temacie która nie przeszła (lub też jak usłyszałem od administratora nie było wystarczającej liczby oddanych głosów). Teraz nagle pojawiają się kamery i szlabany a zarządca tłumaczy że robi to w ramach zarządu zwykłego, bo dogadał się z firmą ochroniarską i finansowanie tej inwestycji wzięła na siebie firma ochroniarska. Prawdopodobnie w umowie jest gwarancja ich zatrudnienia przez jakiś czas. O jakie dokumenty poprosić zarządcę i do kogo z tym pójść żeby określić czy zarządca miał prawo na takie samodzielne działanie czy nie? Wiem, że rozstrzyga to sąd, ale jak do tego podejść formalnie.
Krzysiek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A ten powierzony nie musi chyba być wpisany do wszystkich aktów notarialnych, wystarczy, że będzie w pierwszym
https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Skarga do KOZ nie ma sensu, jeżeli nie sformułujesz zarzutu i nie załączysz dowodów.
Co do tego wątku. Jedyne do czego można się "przyczepić" to Niestety takie uprawnienia daje uowl jedynie Zarządowi.!!?
Poza tym, czytająć literalnie ustawę - właścicele nie mogą kontrolować zarządcy, więc prośby o jakiś dokument mogą być nie spelnione.W związku z malym zaangażowaniem w tej WM przewiduję spore problemy z zarządcą, np. z jego odwolaniem.:bigsmile:
Słowem jedyne co mogę zrobić jeśli nie znajdę przynajmniej kilkudziesięciu niezadowolonych z Zarządcy osób (wspólnota ma 270 lokali), to nie zatrzymać się przed usytułowanym na pochylni zjazdowej do garażu szlabanie.