decydujący glos

criscris Użytkownik
edytowano września 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Czy -WM może zadecydować która z ofert remontu budynku jest najlepsza,a więc bezwzględnie na inne oferty- wybrać wykonawcę który ma remontować daną kamienicę(dosadniej- my jako WM chcemy aby remont przeprowadziła ta i ta firma?)
Musze dodać że do tej pory nie mamy regulaminu naszej wspólnoty i opieramy się na prawie lokalowym-a ustanowiony zarządca wyprawia co chce!
Zarządca wybrany przez nas nie bierze naszego zdania pod uwagę i załatwia zlecenia dla kolegów mających firmy budowlane - dość tego !
Jak temu najszybciej zaradzić?

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cris: Zarządca wybrany przez nas
    Jak wybrany, to może być przez was i odwołany, chyba że jesteście w mniejszości.
    Cris: opieramy się na prawie lokalowym
    No to opierajcie się na ustawie o własności lokali, są jakieś problemy ?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    We wspólnocie z zarządem właścicielskim to zarząd podejmuje decyzje, a konkretnie m.in. decyduje, którą ofertę wybrać, podpisuje umowy z wykonawcami, akceptuje faktury do zapłaty itp.
    Administrator ma tylko głos doradczy
    Jednak nie mam pewności, czy masz u siebie zarząd właścicielski czy powierzony?
    Tu zobacz https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cris:[/cite]Czy -WM może zadecydować która z ofert remontu budynku jest najlepsza,a więc bezwzględnie na inne oferty- wybrać wykonawcę który ma remontować daną kamienicę(dosadniej- my jako WM chcemy aby remont przeprowadziła ta i ta firma?)
    Musze dodać że do tej pory nie mamy regulaminu naszej wspólnoty i opieramy się na prawie lokalowym-a ustanowiony zarządca wyprawia co chce!
    Zarządca wybrany przez nas nie bierze naszego zdania pod uwagę i załatwia zlecenia dla kolegów mających firmy budowlane - dość tego !

W wspólnotach to właściciele robią co chcą, a nie zarządcy. Jeśli zarządca robi co chce i nie liczy się z wolą właścicieli (dokładnie chodzi o większość liczoną udziałami), to na pierwszym lepszym zebraniu można takiego zarządcę odwołać i powołać nowy zarząd, najlepiej gdyby to był zarząd 2-4 osobowy.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca wybrany przez nas nie bierze naszego zdania pod uwagę
    to czas na zamiany .... szybko pisz wypowiedzenie zarządzania ...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cris: Jak temu najszybciej zaradzić ?
    Coś już uczyniłeś w waszej sprawie, czy się jeszcze zastanawiasz ?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] cris:[/cite]Czy -WM może zadecydować która z ofert remontu budynku jest najlepsza,a więc bezwzględnie na inne oferty- wybrać wykonawcę który ma remontować daną kamienicę(dosadniej- my jako WM chcemy aby remont przeprowadziła ta i ta firma?)

Oczywiście, że to właściciele, którzy płacą za usługę wykonaną na ich własności decydują, jednak sprawa wyboru wykonawcy nie stanowi czynności przekraczającej zarząd zwykły, być może należałoby zweryfikować umowę z zarządcą.
    Jeżeli zarządca sprawuje zarząd powierzony, to w zasadzie decyzja należy do niego, o ile właściciele nie postanowią inaczej.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    criscris Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam u siebie zarząd własny -zarządca jednak korzysta z naszej niewiedzy. Z tego co zdążyłem się zorientować po nocnej lekturze-rzeczywiście nie ma zbyt wiele do gadania i to my czyli właściciele jesteśmy -można powiedzieć jego pracodawcą!
    Uchwały były w prawdzie podejmowane -ale odbywało się to na zasadzie ;to zróbmy tylko to- bo nie ma pieniędzy w funduszu remontowym , na dodatek, zebrania nie odbywały się zgodnie z ustawa (nie były zwoływane w pierwszym kwartale natomiast rozliczenia roczne z opóźnieniem do 4 miesięcy z adnotacja przepraszamy za nieterminowe rozliczenie).
    Tak naprawdę to zarządca ,,kiwał,,nas jak chciał.Z podjętych uchwal nikt nikogo nie rozliczał.I jeszcze dawał do zrozumienia że jak się nie podoba -to możemy zmienić zarządce-no szok!Mieszkańcy naszej WM to nie Krezusi wiec fundusz r. nie należy do imponujących,ale powolutku rozpracujemy tego liska i poniesie odpowiedzialność za niedociągnięcia i zaniedbanie-krok po kroczku-już ja się postaram:).

Lektura postów z tego forum i oczywiście zawierane w nim wasze rady -jest dla mnie bardzo pomocne(nie próbuję się przypodobać).
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam <cris>
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cris:[/cite]Uchwały były w prawdzie podejmowane -ale odbywało się to na zasadzie ;to zróbmy tylko to- bo nie ma pieniędzy w funduszu remontowym ,
    Jak się podejmuje uchwały to one powinny być skorelowane z innymi uchwałami tzw finansowymi.
    Jak przyjęliście rozdmuchany plan remontu NW to należało uchwalić odpowiednią stawkę na fundusz remontowy lub wskazać źródło finansowania PR.
    Taka korelacja to kubeł zimnej wody na właścicieli lokali . Pokłosiem tego kubła jest plan remontowy na możliwości finansowe właścicieli lokali.
    zebrania nie odbywały się zgodnie z ustawa (nie były zwoływane w pierwszym kwartale natomiast rozliczenia roczne z opóźnieniem do 4 miesięcy z adnotacja przepraszamy za nieterminowe rozliczenie).
    To zacznijcie szukać nowego zarządcy/administratora , bo ten, chce was tylko doić i to za niską jakość obsługi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cris: ale powolutku rozpracujemy tego liska i poniesie odpowiedzialność za niedociągnięcia i zaniedbanie - krok po kroczku - już ja się postaram
    Nie pochwalam takiego postępowania (powolutku, pomalutku...). Jeśli masz po swojej stronie właścicieli, to wymianę Administratora należy uczynić jak najszybciej, a nie jak najwolniej.
  • Opcje
    criscris Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Parę lat ,,bujania i migania ,, się od swojej roboty dla administratora to konkretnie; nawarstwione kłopoty i zaniedbania.
    Teraz czas na porządek i rozliczenie-naważyli piwka to niech pija piankę do dna -aż wszystko zostanie uporządkowane!

Swoja droga- KubaP-pozwalasz na zrobienie bałaganu u siebie w ,,ogródku,,i wyganiasz intruza-NIE NIE NIE -niech się spoci -posprząta i mała partycypacja kosztów w naprawie bałaganu również się przyda.
    Dopiero wtedy -na zieloną trawkę!
    Uchwały były podejmowane zgodnie i racjonalnie do wysokości FR-kubełek,a właściwie beczkę zimnej wody to raczej na twoja główkę by się przydało to nie będziesz wypisywał malkontenckich mądrości. Powiało jakimś nierozentuzjazmowanym administratorem?;)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cris:[/cite]Swoja droga- KubaP-pozwalasz na zrobienie bałaganu u siebie w ,,ogródku,,i wyganiasz intruza
    -NIE NIE NIE -niech się spoci -posprząta i mała partycypacja kosztów w naprawie bałaganu również się przyda.
    Dopiero wtedy -na zieloną trawkę!
    Oświadczam Ci, że takiego intruza, trutnia, Wywalam na zbity py.. i to jak najszybciej, by większej szkody nie narobił !!! :devil:
    dochodzenie ewentualnych odszkodowań to inna bajka i na to trzeba mieć twarde dowody.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Parę lat ,,bujania i migania ,, się od swojej roboty dla administratora to konkretnie; nawarstwione kłopoty i zaniedbania.
    Teraz czas na porządek i rozliczenie-naważyli piwka to niech pija piankę do dna -aż wszystko zostanie uporządkowane!
    Nie łudź się rozliczeniami przeszłości. Sami zaniedbaliście swoje sprawy i tylko wy sami możecie je uporządkować, by przyszłość była lepsza. Wybierzcie kumaty zarząd i krok po kroku, zaczynając od spraw najprostszych (akceptacja ofert, faktur, sprawdzanie wykonania zaleceń wynikających z przeglądów itp.) czyście podwórko. W trakcie tego czyszczenia okaże się, czy administrator jest chętny do współpracy, czy trzeba się rozejrzeć za innym.
    I wciągajcie w to jak największą liczbę sąsiadów. Może okazać się, że masz i księgową i budowlańca za ścianą
  • Opcje
    criscris Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dokładnie tak jak już wspominałem -przedstawiłem wszystkim właścicielom to co opisywałem a wiec -samowolna twórczość zarządu i administratora. Przedstawiłem- tylko fakty tego co miało miejsce -niczego nawet nie sugerowałem ,aby ocena pozostałych bezpośrednio zainteresowanych osób była jak najbardziej obiektywna -i co?!.
    Bingo -wnioski pozostałych właścicieli w naszej WM pokrywają się z moimi-byli mi nawet wdzięczni za to że potrafiłem ich zmobilizować dla wspólnego dobra (dzisiejsze życie zawodowe ,szalona pogoń za kasą i brak czasu na resztę spraw),pomimo niesnasek jak to w życiu -gore wzięło dobro ogółu -no ja jestem zadowolony -to tylko pierwszy krok , a jeszcze daleka droga.
    Zarządce ulepimy jak plastelinę -to pewne i damy chłopu szanse -no niech się zrehabilituje :)-kto bez winy niech pierwszy rzuci kamień?!

Dać szanse i wierzyć- to dobra rzecz-ale kontrola jeszcze lepsza;)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Bingo -wnioski pozostałych właścicieli w naszej WM pokrywają się z moimi-
    A konkretnie? Wybraliście nowy zarząd wm? Wszedłeś do niego?
  • Opcje
    criscris Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Konkretnie to zbieramy wszystkie dowody niegospodarności zarządcy .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cris: Zarządca wybrany przez nas
    Cris: Konkretnie to zbieramy wszystkie dowody niegospodarności zarządcy
    To może potrwać. A zbieracie dowody braku kontroli Zarządu, polegające na dopuszczeniu do niegospodarności "Zarządcy" ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cris:[/cite]Konkretnie to zbieramy wszystkie dowody niegospodarności zarządcy .
    A zbieracie dowody braku kontroli ze strony właścicieli lokali zgodnie z zapisem art. 29.3.
    Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu.
    (słowo "zarządu" użyto jako czynność wykonywaną a nie funkcje we wspólnocie)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: A zbieracie dowody braku kontroli ze strony właścicieli lokali zgodnie z zapisem art. 29.3.
    Jest jeszcze art. 27 uowl.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Konkretnie to zbieramy wszystkie dowody niegospodarności zarządcy .
    W jakim celu? Co zamierzacie zrobić, jak już sporo zbierzecie?
    Przypominam, że we wspólnocie z zarządem właścicielskim administrator w praktyce jest bezkarny, za wszystko płacą i odpowiadają właściciele
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: Co zamierzacie zrobić, jak już sporo zbierzecie ?
    Jak zbiorą to z pewnością "oskarżą" "Zarządcę", że ich... oszukał i wprowadził w błąd. Kręcą sobie bicz na własną skórę, nie wiedząc o tym.
  • Opcje
    criscris Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dowody niegospodarności są zbierane po to aby nie popełniać podobnych błędów w przyszłości co nie służy ani naszej WM ani zarządcy.
    A żyć trzeba -ot takie życie .
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli już macie jakieś dowody niegospodarności, zmieńcie zarządcę jak najszybciej, nie dawajcie mu żadnej szansy o której pisałeś wcześniej. Nie warto przerabiać pewnych spraw od nowa, zarządców na rynku mamy dostatek.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cris: Dowody niegospodarności są zbierane po to aby nie popełniać podobnych błędów w przyszłości
    Czy możesz zademonstrować nam jakiś rarytas ze swoich uciułanych zbiorów niegospodarności "Zarządcy" ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dowody niegospodarności są zbierane po to aby nie popełniać podobnych błędów w przyszłości
    Nie szkoda czasu? Ja bym wolała przeznaczyć go i energię na zmianę stanu obecnego na lepszy
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.