naliczanie czynszu

hasagohasago Użytkownik
edytowano września 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
otrzymalam rozliczenie za 2010r i w rubryce nalicznie sa kwoty ktore powinnam wplacac OK, a w rubryce wplaty powinny byc kwoty ktore ja wplacam, chyba ze nie wplacam to jest kwota 0. No i w dwoch miesiacach zamiast np. kwoty 0, bo nic nie wplacilam jest
-320zl; i -54zl. Jest jeszcze nastepna rubryka z saldem i chyba w niej powinny byc minusy czy plusy. Nie mieszkam w mieszkaniu obecnie i wplacam co jakis czas wieksze kwoty np 2500zl, zeby bylo na pokrycie czynszu.
Prosze mi napisac, czy moze byc w rubryce wplat zminusowana kwota?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wspólnoty piszą rozliczenia tak jak chcą - nikt ci nie wyjaśni tego zapisu (pomyłki?) poza administratorem. Napisz do niego maila z pytaniem i prośbą o bardziej łopatologiczne wyjaśnienie
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] hasago:[/cite]otrzymalam rozliczenie za 2010r i w rubryce nalicznie sa kwoty ktore powinnam wplacac OK, a w rubryce wplaty powinny byc kwoty ktore ja wplacam, chyba ze nie wplacam to jest kwota 0. No i w dwoch miesiacach zamiast np. kwoty 0, bo nic nie wplacilam jest -320zl; i -54zl.
    Jest jeszcze nastepna rubryka z saldem i chyba w niej powinny byc minusy czy plusy. Nie mieszkam w mieszkaniu obecnie i wplacam co jakis czas wieksze kwoty np 2500zl, zeby bylo na pokrycie czynszu.
    Wydruki z programów komputerowych wspomagających zarządzanie nieruchomościami są rożne różniste.
    Najlepiej zapytać w samym źródle co te zapisy minusowe oznaczają.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano września 2011
    Minusowe kwoty mogą być odsetkami za nieterminową płatność.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano września 2011
    [cite] EDDIE:[/cite]Minusowe kwoty mogą być odsetkami za nieterminową płatność.
    Bzdura.... odsetki powiększają zobowiązania (należności) i powinny być ujawnione w odrębnej rubryce/kolumnie. Podobnie z kwotami związanymi z rozliczeniami. :tongue:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] hasago:[/cite]otrzymalam rozliczenie za 2010r i w rubryce nalicznie sa kwoty ktore powinnam wplacac OK, a w rubryce wplaty powinny byc kwoty ktore ja wplacam, chyba ze nie wplacam to jest kwota 0. No i w dwoch miesiacach zamiast np. kwoty 0, bo nic nie wplacilam jest
    -320zl; i -54zl. Jest jeszcze nastepna rubryka z saldem i chyba w niej powinny byc minusy czy plusy. Nie mieszkam w mieszkaniu obecnie i wplacam co jakis czas wieksze kwoty np 2500zl, zeby bylo na pokrycie czynszu.

Może mieć miejsce taka sytuacja, gdy doszło do korekt, np. omyłkowo zaksięgowano na koncie właściciela wpłatę, która uregulował jego sąsiad, itd. Trzeba po prostu to wyjaśnić z osobą prowadzącą rozliczenia.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na pewno Zenek na kartce papieru robił Wam księgowość.
    W końcu wolno mu, a że kończy się fatalnie, to już problem właścicieli...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.