Co jak nie reklamacja/rekojmia
mz
Użytkownik
Witam,
mam pytanie co dalej jak developer nie chce reklamacji rozpatrzyć?
A dokładniej:
- przestał odpowiadać na zgłoszenia. ( emailowe, ale przed tem je normalnie realizował )
- nie uznaje mojej argumentacji mówiąc ze wszystko jest wykonane zgodnie z projektem, a ja mam dalej problem - niedogrzaniem mieszkania. Nie podając żadnych argumentów.
Jaka powinna być dalej procedura? czy odrazu sąd czy są jeszcze jakieś pośrednie instytucje ?
I czy lepiej samemu walczyć czy w kilku mieszkańców.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
mam pytanie co dalej jak developer nie chce reklamacji rozpatrzyć?
A dokładniej:
- przestał odpowiadać na zgłoszenia. ( emailowe, ale przed tem je normalnie realizował )
- nie uznaje mojej argumentacji mówiąc ze wszystko jest wykonane zgodnie z projektem, a ja mam dalej problem - niedogrzaniem mieszkania. Nie podając żadnych argumentów.
Jaka powinna być dalej procedura? czy odrazu sąd czy są jeszcze jakieś pośrednie instytucje ?
I czy lepiej samemu walczyć czy w kilku mieszkańców.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Teraz juz jest rekojmia.
Być może niedogrzanie lokale nie jest związane z wadami, czy sprawa ta była zgłaszana wspólnocie mieszkaniowej, jeżeli tak, to jakie jest stanowisko w tej sprawie?
A niedogrzanie bylo juz walkowane przez wszystkich.
W duzym skrocie projektant liczyl moc grzejnikow do kazdego pomieszczenia osobno,
liczac dla przedpokoju 0 , a przedpokuj jest polaczony z duzym pokojem i Stanowi jedno pomieszczenie. ( 1.5m x 3.6 ) owtor je laczy.
wiec jego kubatura powieksza duzy pokuj i przez to wystepuje niedogrzanie, bo majac grzejniki na 6 i czynnik wejsciowy na 70 stopni nie moge w mieszkaniu osiagnac temperatury wyzsze niz 20 stopni.
Czyl zostaje mi tylko pozew sadowy ?
DO jakiego sadu konkretnie oraz jakie sa z tym zwiazne koszta?
A ten przedpokój był połączony, chodzi mi o to kto czy były przeróbki.
Wydaje mi się, że muszą być jeszcze inne przyczyny, czy sąsiedzi się skarżą na niedogrzanie swoich lokali? Często jest tak, ze niektórzy zwiększają u siebie przepływy, dokładają grzejniki zabierając moc innym.
narzaka wiekszosc, ale uznaje ze ma juz takie mieszkanie Wysokie i na poddaszu i tak musi byc, i nie chce im sie walczyc....
Troche dziwne podejscie jak placi sie za mieszkanie ponad 300 tys.
Troche mnei to wkurza, wiec chce najpierw dowiedziec sie co i jak i zebrac wiecej ludzi i cos z tym zrobic.
Bardzo często na tym polega rzeczywisty problem a nie na wadach instalacji, warto też zajrzeć do węzła cieplnego.
Coś tu jest nie tak, czy aby na pewno to poddasze uwzględniono przy obliczeniach mocy? A jeżeli tak, to co się dzieje w węźle i czy przepływy są prawidłowe?
Jest to nowy budynek i rozprowadzenie EC jest najprawdopodobniej poziome. Należy sprawdzić czy ustawy na zaworach przy grzejnikowych są prawidłowe i czy zawór na wejściu do lokalu jest prawidłowo nastawiony . Ta instalacja, obsługująca ten lokal, musi mieć gdzieś "przewężenie" / stłumienie ciśnienia EC.
Inną przyczyną może być notorycznie zapowietrzająca się instalacja C.O. lub brak wody w układzie C.O.