Co jak nie reklamacja/rekojmia

mzmz Użytkownik
edytowano września 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

mam pytanie co dalej jak developer nie chce reklamacji rozpatrzyć?

A dokładniej:
- przestał odpowiadać na zgłoszenia. ( emailowe, ale przed tem je normalnie realizował )
- nie uznaje mojej argumentacji mówiąc ze wszystko jest wykonane zgodnie z projektem, a ja mam dalej problem - niedogrzaniem mieszkania. Nie podając żadnych argumentów.

Jaka powinna być dalej procedura? czy odrazu sąd czy są jeszcze jakieś pośrednie instytucje ?

I czy lepiej samemu walczyć czy w kilku mieszkańców.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy okres rękojmi jeszcze trwa (3 lata od wydania lokalu)?
  • Opcje
    mzmz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak terminy sa zachowane/ zgloszenia byly zgloszone jeszcze w czasie trwania gwarancji.
    Teraz juz jest rekojmia.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    W takim razie należy wytoczyć powództwo, zgłoszenie wady nie wstrzymuje biegu terminu wygaśnięcia roszczeń.

Być może niedogrzanie lokale nie jest związane z wadami, czy sprawa ta była zgłaszana wspólnocie mieszkaniowej, jeżeli tak, to jakie jest stanowisko w tej sprawie?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]zgłoszenie wady nie wstrzymuje biegu terminu wygaśnięcia roszczeń.
    Dokładnie. Tylko pozew sądowy wstrzymuje bieg przedawnienia.
  • Opcje
    mzmz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A ile wynosi przedawnienie ?

A niedogrzanie bylo juz walkowane przez wszystkich.

W duzym skrocie projektant liczyl moc grzejnikow do kazdego pomieszczenia osobno,

liczac dla przedpokoju 0 , a przedpokuj jest polaczony z duzym pokojem i Stanowi jedno pomieszczenie. ( 1.5m x 3.6 ) owtor je laczy.

wiec jego kubatura powieksza duzy pokuj i przez to wystepuje niedogrzanie, bo majac grzejniki na 6 i czynnik wejsciowy na 70 stopni nie moge w mieszkaniu osiagnac temperatury wyzsze niz 20 stopni.

Czyl zostaje mi tylko pozew sadowy ?

DO jakiego sadu konkretnie oraz jakie sa z tym zwiazne koszta?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    edytowano września 2011
    [cite] mz:[/cite]
    W duzym skrocie projektant liczyl moc grzejnikow do kazdego pomieszczenia osobno,

liczac dla przedpokoju 0 , a przedpokuj jest polaczony z duzym pokojem i Stanowi jedno pomieszczenie. ( 1.5m x 3.6 ) owtor je laczy.

wiec jego kubatura powieksza duzy pokuj i przez to wystepuje niedogrzanie, bo majac grzejniki na 6 i czynnik wejsciowy na 70 stopni nie moge w mieszkaniu osiagnac temperatury wyzsze niz 20 stopni

A ten przedpokój był połączony, chodzi mi o to kto czy były przeróbki.
    Wydaje mi się, że muszą być jeszcze inne przyczyny, czy sąsiedzi się skarżą na niedogrzanie swoich lokali? Często jest tak, ze niektórzy zwiększają u siebie przepływy, dokładają grzejniki zabierając moc innym.
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    mzmz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przedpokuj nie byl przerabiany,

narzaka wiekszosc, ale uznaje ze ma juz takie mieszkanie Wysokie i na poddaszu i tak musi byc, i nie chce im sie walczyc....
    Troche dziwne podejscie jak placi sie za mieszkanie ponad 300 tys.

Troche mnei to wkurza, wiec chce najpierw dowiedziec sie co i jak i zebrac wiecej ludzi i cos z tym zrobic.
  • Opcje
    zezzez Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Właśnie w ostatnich dniach zapoznałem się z uzasadnieniem wyrokiem niekorzystnego postępowania sądowego w takiej sprawie. Kupiłem mieszkanie 4 lata temu , latem a jesienią i zimą zauważyłem niedogrzanie na I piętrze . to samo stwierdzili inni lokatorzy na tym samym piętrze. Na wyższych kondygnacjach wszystko było OK. Po trzech latach sądzenia się z deweloperem o nabycie lokalu mieszkalnego z wadą w postacji nie pełni sprawnie funkcjonującego c.o. Powołana przez Sąd biegła stwierdziła, iż instalacja c.o. jest wykonana prawidłowo tj (skręcona) nie posiada żadnych wad fizycznych a że na I piętrze jest zimno to wynika iż jest złe rozprowadzenie czynnika grzewczego na poszczególne kondygnacje .Winna temu jest zła regulacja systemu tzn. nieprawidłowo dobrane kryzy na rozdzielaczach na poszczególnych piętrach. Pozew o rękojmię został odrzucony.Sąd stwierdził iż winę za niedogrzanie mieszkań ponosi zarządca nie sprzedający . Notabene deweloper to właśnie zarządca tej wspólnoty. Stwierdzono abym pozew skierować do zarządcy za to, że niewłaściwie dbał o dostarczanie czynnika grzewczego do mojego mieszkania poprzez złą regulacje systemu co.To zarządca winien zmienić kryzy rozbierając instalacje i zamontować właściwe kryzy a nie ma tu żadnej winy sprzedającego w tym że sprzedał mi wadliwy niepełni sprawny produkt - mieszkanie z niewłaściwie funkcjonującym systemem grzewczym. Co o tym sadzicie to jest właśnie POLSKA i nasz wymiar sprawiedliwości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] zez:[/cite]To zarządca winien zmienić kryzy rozbierając instalacje i zamontować właściwe kryzy a nie ma tu żadnej winy sprzedającego w tym że sprzedał mi wadliwy niepełni sprawny produkt - mieszkanie z niewłaściwie funkcjonującym systemem grzewczym. Co o tym sadzicie to jest właśnie POLSKA i nasz wymiar sprawiedliwości.

Bardzo często na tym polega rzeczywisty problem a nie na wadach instalacji, warto też zajrzeć do węzła cieplnego.
    [cite] mz:[/cite]Przedpokuj nie byl przerabiany,

narzaka wiekszosc, ale uznaje ze ma juz takie mieszkanie Wysokie i na poddaszu i tak musi byc, i nie chce im sie walczyc....
    Troche dziwne podejscie jak placi sie za mieszkanie ponad 300 tys.

Troche mnei to wkurza, wiec chce najpierw dowiedziec sie co i jak i zebrac wiecej ludzi i cos z tym zrobic.

Coś tu jest nie tak, czy aby na pewno to poddasze uwzględniono przy obliczeniach mocy? A jeżeli tak, to co się dzieje w węźle i czy przepływy są prawidłowe?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano września 2011
    zauważyłem niedogrzanie na I piętrze . to samo stwierdzili inni lokatorzy na tym samym piętrze. Na wyższych kondygnacjach wszystko było OK.
    Powołana przez Sąd biegła stwierdziła, iż instalacja c.o. jest wykonana prawidłowo tj (skręcona) nie posiada żadnych wad fizycznych
    a że na I piętrze jest zimno to wynika iż jest złe rozprowadzenie czynnika grzewczego na poszczególne kondygnacje .
    Winna temu jest zła regulacja systemu tzn. nieprawidłowo dobrane kryzy na rozdzielaczach na poszczególnych piętrach.
    Uważam, że brak jest jakichkolwiek kryz, jeżeli nad tobą i pod tobą grzeją.

Jest to nowy budynek i rozprowadzenie EC jest najprawdopodobniej poziome. Należy sprawdzić czy ustawy na zaworach przy grzejnikowych są prawidłowe i czy zawór na wejściu do lokalu jest prawidłowo nastawiony . Ta instalacja, obsługująca ten lokal, musi mieć gdzieś "przewężenie" / stłumienie ciśnienia EC.

Inną przyczyną może być notorycznie zapowietrzająca się instalacja C.O. lub brak wody w układzie C.O.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.