czy Zarządca może obracać bez naszej zgody środkami zgromadzonymi na funduszu remontowym?
agathen
Użytkownik
Mam pytanie odnośnie finansów. Posiadamy jako wspólnota konto z lokatą. Teoretycznie na lokacie powinny sie co miesiąc odkładać pieniażki na fundusz remontowy, tymczasem, wpływów brak, za to są opłacane bierzące koszta wspólnoty - energia elektryczna, SEC, sprzątanie itp. Czy jest to zgodne prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jakie jest wewnętrzne zadłużenie właścicieli we wspólnocie.?
Jak rozumiem właściciele wpłacają na jedno konto należności tak?
Kwestia jest dość złożona, trzeba byłoby, np. sprawdzić w jaki sposób opisują przelewy, czy jest uchwała, którą zobligowano zarząd do przekazywania środków na lokaty?
Jeśli administrator może sam akceptować przelewy, to duży błąd i szybko go naprawcie
A może wy macie zarząd powierzony, a nie właścicielski?
Stąd wybierz https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Jakie wolne środki wpłacane są na taką lokatę, chociaż jak piszesz nic nie jest wpłacane ("...wpływów brak...")? Zadaniem wspólnoty nie jest lokowanie pieniędzy właścicieli i trzymanie ich na lokatach (już lepiej zagrać na giełdzie) - chyba że jest to określony fundusz celowy (np. FR czy FI) na konkretne przedsięwzięcie (subkonto np.). Kwestie techniczne gromadzenia, wydawania itd. FR powinna określać uchwała właścicieli powołująca taki FR do życia, bo aktualnie nie ma przepisów prawnych dotyczących FR.
p.s.
Trzymanie pieniędzy właścicieli na lokatach wiąże się też z dodatkowymi kosztami - podatek!
"...Z opisanego...stanu wynika, że Wspólnota uzyskuje dochody z tytułu odsetek z...lokat terminowych. Lokata terminowa założona jest z środków funduszu remontowego. W związku z powyższym, odsetki uzyskane od lokat terminowych... nawet jeśli zostaną przeznaczone na cele związane z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych, nie korzystają ze zwolnienia przedmiotowego określonego w art. 17 ust. 1 pkt 44 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, bowiem nie można uznać, iż osiągnięte zostały z gospodarki zasobami mieszkaniowymi. Są to dochody z pozostałej działalności...i stosownie więc do postanowień art. 7 ust. 1 ww. ustawy, dochód z tego tytułu podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych..." - sygnatura: IPPB3/423-1453/08-2/ECH autor: Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie data: 2009-01-08
http://msp.money.pl/akty_prawne/interpretacje-podatkowe/podatek;dochodowy;od;osob;prawnych,1189,30009.html
To co opisałeś/aś z pewnością nie jest zgodne z prawem. Zarządca nie może dysponować i rozporządzać środkami wspólnoty.
Podatek od przychodów pochodzących z lokat jest tylko ułamkiem od tego przychodu.
Chciałbym, żeby "moje wspólnoty" płaciły ogromne podatki. To by znaczyło, że mają bardzo duże przychody i stać je na poważne przedsięwzięcia remontowe i inwestycyjne.
Nie trzeba się bać podatków.
Przecież o tym pisałem właśnie pisząc:
Nie odnosiłem się do Twojego posta, więc o co Ci chodzi?
Jak już się go pozbędziecie a on odda wszystko, co jest winien, to potem policzycie na spokojnie ile jeszcze ma wam zwrócić tytułem odsetek, które byście z tej kwoty uzyskali.
ale uczciwy zarzadca zawsze poprosi o akceptację zarzad
Najlepsza relacja jest taka jak 50/50 w bankowości elelktronicznej . Poprawia to przepływ środków i płatności zobowiązań WM- kontrolują się nawzajem.
Zarządca musi przekazać wspólnocie wyciągi bankowe, więc sprawa się wyjaśni. Te wpłaty gotówkowe rzeczywiście budzą wątpliwości, jeżeli się okaże, że traktował wspólnotę jako kredytobiorcę swojej działalności, winien zwrócić odsetki. Oczywiście zakładam, że nie wyrządził wspólnocie szkody (np. utrata płynności finansowej, opóźnienie remontów, itd.).