kto nadzoruje zarządców
inka33
Użytkownik
Kto nadzoruje zarządców, do kogo mozna się poskarżyć, za nienależyte wykonywanie swoich obowiązów przez zarządce, uokik?
Mam zalewane mieszkanie od 2 miesięcy, a zarząda nic w tej sprawie nie robi.
Mam zalewane mieszkanie od 2 miesięcy, a zarząda nic w tej sprawie nie robi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Może Pani wystąpic do Ministra Infrastruktury celem wszczęcia postępowania wyjaśniającego i ewentualnego pociągnięcia zarządcy do odpowiedzialności.Sprawy takie rozpatruje Komisja Odpowiedzialności Zawodowej działająca w oparciu o regulacje zawarte w rozporządzeni Ministra Infrastruktury z dnia 11 stycznia 2008 r.w sprawie postępowania z tytułu odpowiedzialności zawodowej rzeczoznawców majątkowych, pośredników w obrocie nieruchomościami oraz zarządców (Dz. U. 2008 nr 11 poz. 66).
Kto zalewa mieszkanie ?
Jeżeli sąsiad to ani Zarząd ani Zarządca nie maja nic do tego. To jest sprawa miedzy dwoma właścicielami. Jeżeli jest Pani zalewana poprzez dach - to powinien reagować albo Zarząd albo Zarządca (w zależności od tego jak jest skonstruowana umowa na Zarządzanie).
Pozdrawiam.
Dane teleadresowe Powiatowych Inspektoratów Nadzoru Budowlanego - PINB
http://www.pinb.pl/
Do właściwości powiatowego inspektora nadzoru budowlanego, jako organu pierwszej instancji należą zadania i kompetencje:
- wydawanie, w drodze decyzji, nakazów usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości (art. 66)
- zapewnienie, na koszt właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, zastosowania niezbędnych środków zabezpieczających, w razie konieczności podjęcia działań mających na celu usunięcie niebezpieczeństwa dla ludzi lub mienia (art. 69)
Art. 66 prawo budowlane
1. W przypadku stwierdzenia, że obiekt budowlany:
1) może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia bądź środowiska albo
2) jest użytkowany w sposób zagrażający życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia lub środowisku, albo
3) jest w nieodpowiednim stanie technicznym, albo
4) powoduje swym wyglądem oszpecenie otoczenia
- właściwy organ nakazuje, w drodze decyzji, usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, określając termin wykonania tego obowiązku.
Art. 69
1. W razie konieczności niezwłocznego podjęcia działań mających na celu usunięcie niebezpieczeństwa dla ludzi lub mienia, właściwy organ zapewni, na koszt właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, zastosowanie niezbędnych środków zabezpieczających.
Wtedy zarządca zlecił pomiar ciśnienia w rurach w mieszkaniu sąsiadki. Okazało się, że jest gdzieś przeciek w rurze doprowadzającą zimną wodę.
Ale znowu sprawa stoi w miejscu, ponieważ sąsiadka jest na etapie ustalania, na czyj koszt mają jej skuwać ściany i szukać przecieku.
Moje pytanie, czy jest sens na tym etapie zawiadamiać PINB?
W końcu przyczyna zalania jest ustalona, tylko ja mam mokrą i zapleśniałą ścianę od połowy maja nie z własnej winy:(