Udział w nieruchomości a powierzchnia użytkowa budynku
siepla58
Użytkownik
W protokole przekazania obiektu jego pow.uż. wynosi 2400 m2. Podjęta została uchwała na zebraniu WM ( zgodnie z ustawą o własności lokali), że właściciel ponosi koszty zarządu nieruchomością wspólną zgodnie z posiadanymi udziałami w nieruchomości. Udział, jak wiadomo to stosunek pow.uż.lokalu wraz z pomieszczeniami doń przynależnymi do łącznej pow.uż. wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami doń przynależnymi. Na podstawie tej definicji udziału zarządca "powiększył" pow.uż. budynku o piwnice przynależne do lokali i wynosi ona obecnie 2500. Płacimy więc większe zaliczki na eksploatację i fundusz remontowy.
Zastanawia mnie ten "rozrost" budynku. Czy zarządca postąpił prawidłowo? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Zastanawia mnie ten "rozrost" budynku. Czy zarządca postąpił prawidłowo? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wasza uchwała nic nie zmienia ani nic nie wprowadza nowego, równie dobrze moglibyście uchwalić, że po zimie przychodzi wiosna.
Co to za podstawa w tej definicji?
Ja widzę w tej definicji określenie wielkości udziału, a nie podstawę do zmiany zwiększenia powierzchni lokali, czy coś zostało dobudowane lub adaptowane?
Zarządca nie ma możliwości zwiększenia/stworzenia powierzchni.
Poza tym, w przypadku zmian powierzchni i w związku z tym udziałów we wspólnocie konieczna jest zgoda wspólnoty w postaci uchwały, a nie działania zarządcy.
Udział jest zapisany w aktach notarialnych, i to jest źródło, a nie jakieś przeliczenia Zarządcy. On nie miał prawa tego zrobić.
Nie wszędzie pomieszczenia przynależne wlicza się do udziału . Jeżeli pierwszy lokal był wyodrębniony (sprzedany) przed 1995 rokiem
to do udziału nie bierze się powierzchni pomieszczeń przynależnych.