opłaty za mieszkanie
mirek
Użytkownik
Postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku Sądu Rejonowego , nabyłam wraz z bratem po 1/2 mieszkania. Mieszkanie znajduje się w małej Wspólnocie Mieszkaniowej, brat nie chce uiszczać połowy czynszu za mieszkanie, ja płacę swoją połowę czynszu regularnie co miesiąc. Jak zmusić brata do opłacania swojej części czynszu. Brat opóźnia także zniesienie współwłasności poprzez podział.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
o zniesieniu współwłasności lepiej tu poczytaj
http://w-sadzie.wieszjak.pl/postepowanie-sadowe/252664,Sadowe-zniesienie-wspolwlasnosci.html
i ewentualnie pytaj
http://prawo.wieszjak.pl/forum/id/293,Prawo-cywilne.htm
Mirkowi chodziło chyba nie o podział lokalu, tylko o podział własności poprzez zniesienie współwłasności.
Robi się to składając wniosek do Sądu Rejonowego właściwego według położenia nieruchomości w postępowaniu nieprocesowym. Po uzyskaniu zniesienia współwłasności, każdy z właścicieli odpowiada tylko i wyłącznie do kwoty zgodnej ze swoim udziałem w posiadanym lokalu. Inaczej odpowiedzialność za długi właścicieli lokalu jest solidarna.
Poza tym udziały są już określone w postanowieniu sądu o stwierdzeniu nabycia spadku:
Jeśli myślałeś o fizycznym dzieleniu jakiejś rzeczy, to rzeczywiście dopatrujesz się na siłę ciekawostek przyrodniczo-fizycznych. Nie wiem tylko w jakim celu...?
To po co ten cały wątek i problemy z wpłatami brata Mirka??
Jak inaczej można podzielić rzecz wspólną, niż fizycznie?
Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, a może dostrzeżesz jakieś pytania, jakieś cytaty, jakieś treści... Może postarasz się odpowiedzieć na nie i przez to odpowiemy na pytania Mirka...
Własność już jest podzielona, skoro jest dwoje współwłaścicieli i mają określone udziały.
Znieść współwłasność można przez:
1) podział fizyczny rzeczy wspólnej
2) przyznanie własności jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych,
3) nakazanie sprzedaży rzeczy.
Jak nie, jak tak. Czytaj wszystko dokładnie, a nie wybiórczo.
Trzeba brata pozwać do sądu o zapłatę, innej możliwości nie widzę. Sprawa o zniesienie się już toczy i może jeszcze trwać latami.
Nie chce mi się odpowiadać tak ignoranckim tekstom, lecz inni czytają i zostają wprowadzani w błąd, więc muszę prostować.
W przypadku, który tutaj zaistniał pomiędzy braćmi, czyli braku zgody co do podziału współwłasności (w rzeczywistości bardzo trudno podzielić mieszkanie między współwłaścicieli), pozostaje tylko i wyłącznie podział poprzez zniesienie współwłasności dokonane przez Sąd.
PS http://www.projektoskop.pl/a-6919-wniosek-o-zniesienie-wspolwlasnosci.html
Brat nic tu zrobić nie może
Wspólnota nie poda do sądu brata który nie płaci, ponieważ ma płatnika w postaci brata, który płaci.
Jeżeli współwłasność zostanie zniesiona, to o jakich udziałach piszesz?
Mieszkanie ma (na przykład) 100m2 w wspólnocie o łącznej powierzchni 1000m2.
Bracia mają łącznie udział 10%.
Po zniesieniu współwłasności przez Sąd każdy z braci będzie właścicielem odrębnego udziału wynoszącego 5%.
Czyli zniesienie współwłasności lokalu i posiadanie udziału w nieruchomości wspólnej przez obu?
Współwłasność (ściśle biorąc: wspólność majątkowa) małżeńska to szczególny rodzaj współwłasności: jest to współwłasność łączna. Jest to stosunek prawny, będący skutkiem zawarcia związku małżeńskiego z ustawowym (określonym w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym) ustrojem majątkowym. Małżonkowie nie mają określonych udziałów. Ten stosunek prawny ustaje wraz z ustaniem związku małżeńskiego lub zniesieniem ustawowego ustroju majątkowego (wprowadzeniem rozdzielności majątkowej małżonków).
W omawianym przypadku udziały we współwłasności są już określone, czyli jest to współwłasność ułamkowa. Nie trzeba tych udziałów określać.
Zniesienie współwłasności to nie jest określenie udziałów, to likwidacja stanu prawnego, w którym prawo własności jednej rzeczy przysługuje kilku osobom.
Zniesienie współwłasności lokalu można przeprowadzić na 3 sposoby:
1) podział fizyczny i prawny lokalu - dlatego pytałem o możliwości techniczne podziału;
2) przyznanie własności całego lokalu jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty drugiego;
3) sprzedaż lokalu i podział kasy.
Jeżeli podział lokalu na dwa samodzielne lokale (z odrębną własnością, z własną KW) nie jest możliwy, pozostaje albo przyznanie prawa własności jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty drugiego, albo sprzedaż lokalu i podzielenie się kasą. Można to zrobić za porozumieniem współwłaścicieli lub wystąpić z żądaniem zniesienia współwłasności do sądu.
W wyniku zniesienia współwłasności lokalu:
1) albo powstaną dwa odrębne lokale,
2) albo lokal stanie się własnością jednego z rodzeństwa a drugie zadowoli się kasą równą wartości swojego udziału w lokalu,
3) albo właścicielem zostanie kto inny, a rodzeństwu zostanie kasa do podziału według udziałów.
posesja Dziękujemy za pouczający wykład. Brawo.