Wspólnota po wykupie mieszkania
jurek57
Użytkownik
Wykupiłem mieszkanie od WAM na parterze w budynku dwurodzinnym ze wspólną klatką schodową. Sąsiad z 1 piętra jeszcze nie wykupił mieszkania. Po 2 tygodniach od wykupu dostałem zawiadomienie Zespołu Zarządców Nieruchomości o zebraniu właścicieli lokali w sprawie przystąpienia do w/w ZZN i powierzeniu im sprawowania zarządu nieruchomością wspólną. Czy w moim przypadku muszę przystąpić do Wspólnoty Mieszkaniowej jeżeli budynek ma tylko dwa mieszkania. Mój udział wynosi 54%. Czy mogę rozliczać się sam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pewne jest jedno, czy jest dwóch właścicieli, czy więcej i tak należysz do wspólnoty. Jeśli właścicieli jest mniej niż 8 jest to mała wspólnota, jeśli 8 i więcej to duża.
Tak się stało u Ciebie.
Z chwilą wyodrębnienia własności lokalu w budynku z mocy prawa powstaje współwłasność nieruchomości, na której wystawiono budynek. Właścicielowi każdego lokalu (czyli tobie i WAM) przysługuje udział we współwłasności tej nieruchomości. Udział ten jest prawem związanym z własnością lokalu, co oznacza, że nie może być bez lokalu zbyty.
Jako mała wspólnota (do 7 lokali) w zakresie zarządu nad częścią wspólną oraz w sprawach własności (art. 19 UoWL) obowiązującym przepisem prawnym jest Kodeks Cywilny głównie art. 140-170 i 195-231 (radzę je dokładnie przestudiować).
Jest tylko jedna drobna wątpliwość moja bo zgodnie z definicją w ustawie-prawo budowlane (art. 3 ust. 2a) budynek w którym wydzielono nie więcej niż dwa lokale - zalicza się do budynku jednorodzinnego. Nie znalazłem argumentów na rozwianie wątpliwości. Absurdem było by gdyby np. w kamienicy piętrowej (dwulokalowej) zamieszkałej przez dwie rodziny (rodzice plus córka z mężem i dziećmi) musieli tworzyć wspólnotę mieszkaniową.
Masz 54 % udziałów i o czynnościach zarządu zwykłego możesz decydować sam.
Musiałam się znowu zmaterializować... Prochy nie wytrzymały.
Nowy doklejony: 17.10.11 01:14
Zapomniałem dodać, że budynek ma miano budynku jednorodzinnego.
Poczytaj sobie zapisy z kodeksu cywilnego art.od 195, a będziesz więcej wiedział. Wspólnotę tworzysz TY i WAM (jako właściciel tego drugiego lokalu). Wyciągnij od WAM-u umowy jakie były zawarte na tę nieruchomość i przepisz je na wspólnotę. Załóż konto wspólnoty i wylicz zaliczki jakie WAM będzie płacił na nie( TY oczywiście tez masz płacić swoją zaliczkę)
Za sprzątanie, wywóz śmieci, prąd, naprawy, awarie, zrzucanie śniegu z dachu, odśnieżanie chodnika itp. musicie płacić solidarnie
Jakie to jeszcze mogą być wydatki podglądnij
np. na https://forum.zarzadca.pl/wiki/sprawozdanie_finansowe
I teraz dwie najważniejsze kwestie
1) jak się ma zakres tych obowiązków (płacenie faktur, szukanie fachowców itp.) do ceny, za jaką ZNN będzie to robił
2) czy będzie robił to dobrze, szybko usuwał awarie itp.
Masz czas i ochotę sam pilnować terminów, rozliczać wpłaty udziałami i płacić faktury? Super
Zakładasz (najlepiej bezpłatne) konto w banku, podajesz nr rachunku ZZN i wyliczasz, ile mają płacić zaliczki.
Nie masz czasu na takie sprawy? Negocjujesz z ZNN cenę, za jaką to oni będą za ciebie robić
Nie znam się na małych wspólnotach, ale bym NIE podpisała umowy o powierzenie zarządu, tylko o administrowanie. Bo powierzenie w dużej wspólnocie to praktycznie pozbawienie się wszelkich praw
Jeszcze jedno pytanie skoro to jest dom jednorodzinny to czy musi być ustalona składka na fundusz remontowy. Może lepiej jest pokrywać wszelkie koszty remontowe na bieżąco, kiedy wyniknie ku temu potrzeba. Wychodzę z założenia, że przy dwóch właścicielach i tak dużo nie nazbieramy by wykonać większy remont. Aby zminimalizować koszta wspólne chciałbym zawrzeć osobną umowę na wywóz śmieci. Tak mają zrobione moi sąsiedzi z bloku na przeciwko. Czy w tej sytuacji jest to możliwe jeżeli drugim właścicielem jest WAM.
Oczywiście nie ma obowiązku tworzenia FR w takim przypadku, możecie remontować wtedy kiedy będzie potrzeba i wtedy wykładać na to pieniądze.
Nie bardzo rozumiem?
Osobna umowa dla ciebie i osobna dla WAM?
Powinnaś zawrzeć umowę wspólną dla waszego budynku.
Pamiętaj, że
a) wszystko możesz negocjować
b) NIC nie musisz podpisywać na chybcika, bez spokojnego zastanowienia