Czyj korytarz????!!!
Takashi
Użytkownik
Witam, mam ogromny problem z sąsiadami, są to ludzie nadużywający alkoholu, libacje itp.Chodzi o to że mieszkamy w jednym domu, dom jest położony na działce która jest wspólna, czyli podwórko wspólne,dom przedziela korytarz składający się z dwóch części: pierwsza część korytarza od strony frontowej budynku z drzwiami wejściowymi nastepnie są kolejne drzwi i drugi korytarz znajdujący się bezpośrednio nad piwnicą należącą do Mnie.w tym korytarzu na prawo są drzwi do mojego mieszkania,pod którym jest moja piwnica, na lewo do mieszkania sąsiada a na końcu korytarza drzwi na podwórko.Lewą część domu użytkuje sąsiad, prawą Ja.Pytanie: czy druga część korytarza, tam gdzie są drzwi do mieszkań,nie należy do Mnie????obiło Mi się o uszy że granicą wyznaczającą połowy jest ściana działowa w piwnicy, a ściana działowa w piwnicy przebiega akurat u Mnie i jest to ściana lewa korytarza tam gdzie pijaczki mają drzwi.Dodam że kilka lat temu, wejście do mieszkania sąsiad miał w pierwszym korytarzu który nie leży nad piwnicą ale oczywiście je zamurował.Chciałbym poprostu mieć osobne wejscia Ja od podwórka do korytarza który jest nad moją piwnicą a on niech sobie wchodzi w pierwszym korytarzu od strony drogi.Polubowne załatwienie sprawy z sąsiadami nie wchodzi w gre. Czy prawnie sciana działowa w mojej piwnicy oznacza ze korytarz leżący nad nia jest mój?? Prosze o odpowiedź.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Podział takiego korytarza lub ustalenie kto z jakiej części może korzystać, może się odbyć tylko za zgodą wszystkich właścicieli.
Pomocne piśmiennictwo:
"Niewątpliwie jednak każdy ze współwłaścicieli może żądać, ażeby wszyscy współwłaściciele podjęli w ramach zarząd rzeczą wspólną decyzję co do odmiennego, aniżeli przewiduje to ustawa, sposobu korzystania z rzeczy wspólnej, przy uwzględnieniu uzasadnionych interesów żądającego i pozostałych współuprawnionych. Taka decyzja może m.in. polegać właśnie na wydzieleniu wszystkim lub niektórym współwłaścicielom części rzeczy do wyłącznego użytku. W razie odmowy podjęcia takiej decyzji lub podjęcia decyzji krzywdzącej, sąd może wydać odpowiednie orzeczenie ..."
Komentarz do kodeksu cywilnego, S. Rudnicki, LexisNexis, Warszawa 2003, s. 271