Przepisy bezwzględnie obowiązujące
jwardyga
Użytkownik
Witam.
Chciałem zapytać czy przepsi ustawy o własności lokali:
Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali Dz.U. 1994 Nr 85 poz. 388 Art. 2 poz. 2
Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
jest bezwzględnie obowiązujący i nie można go zmieniać.
Pytam bo okazało się że deweloper (który już nie jest zarządcą budynku) wystosował do Starostwa Powiatowego pismo o wydzielenie kotłowni i co ważne uzyskał takowe.
Generalnie chodzi mi o to czy deweloper może sobie wydzielić kotłownie.
Chciałem zapytać czy przepsi ustawy o własności lokali:
Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali Dz.U. 1994 Nr 85 poz. 388 Art. 2 poz. 2
Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
jest bezwzględnie obowiązujący i nie można go zmieniać.
Pytam bo okazało się że deweloper (który już nie jest zarządcą budynku) wystosował do Starostwa Powiatowego pismo o wydzielenie kotłowni i co ważne uzyskał takowe.
Generalnie chodzi mi o to czy deweloper może sobie wydzielić kotłownie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustaw uchwalonych przez Sejm Najjaśniejszej nie można zmienić niestety.
Mój deweloper chciał zrobić podobną rzecz.
Sprawa ma swój dalszy ciąg w prokuraturze i Inspekcji Nadzoru Budowlanego jak na razie.
Są zapisy w ustawie, które wytyczają "kierunek" i wspólnota może wprowadzać inne ustalenia i zapisy prawne własnymi uchwałami .
Są to te zapisy, które używają w treści sformułowania "w szczególności"( np. art 14;18;22;29)
z uzasadnienia orzeczenia SA we Wrocławiu z dnia 7 sierpnia 2008 r. , sygn. akt: I ACa 601/08:
".... nieskuteczna - bo sprzeczna z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa - próba nowego ustalenia granic nieruchomości wspólnej dokonana w uchwale nr 7/2005.
Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/571-i-aca-601-08-koszty-izolacji-balkonow-ponosi-wlasciciel
Tak ustaw oczywiście, już poprawiłem.