Wydzielenie lokali
jwardyga
Użytkownik
Jezeli budynkiem zarządza już wspólnota to czy deweloper może wystąpic do starostwa o wydzielenie samodzielnego lokalu?
Wydaje mi się że to powinno wyjść od mieszkańców i wspólnoty ?
Wydaje mi się że to powinno wyjść od mieszkańców i wspólnoty ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. W której jest tylko 40 mieszkań wydzielonych a pomieszczenia gospodarcze i kotłownia sa w części wspólnej
2. W którym nagle te pomieszczenia gospodarcze i kotłownia stają się wydzielone i samodzielne
Np. wspólnota to 40 lokali ; 10 lokali ma deweloper. 40 jest samodzielnych - odrębnych - te 10 nie zostało jeszcze wyodrębnionych i stanowią np 20%.
Teraz chce wydzielić te np 10 gospodarczych które były wliczone do powierzchni wspólnej.
Nagle coś chce czarować.
Czy po roku jak działa wspólnota, deweloper może wydzielać coś z części wspólnej ?
Tak praktykują np. z powierzchnią dla lokali użytkowych ( mają duże lokale a potem je dzielą na mniejsze ... pod klienta).
A to już zupełnie inna kwestia, ponieważ deweloper zamierza zawłaszczyć część wspólną.
Pisać do starostwa że popełnili błąd ? Jak dochodzić praw lub jak sprawdzić kto złożył wniosek.
Pisałem ci już o tym w tym miejscu - https://forum.zarzadca.pl/discussion/3553/przepisy-bezwzglednie-obowiazujace/#Item_3
PS Koziorozka, kłania się permalink i odniesienie do konkretnego postu w wątku:bigsmile:
To była decyzja czy zaświadczenie o samodzielności lokalu?