Zarządca nieruchomości a umowa o pracę....
mayer1234567
Użytkownik
Witam szanownych Zarządców...
Mam pytanie czy osoba która pracuje na umowę o pracę na czas nieokreślony w spółce miejskiej, dokładniej w MPK, i która to po skończeniu studiów podyplomowych i praktyk uzyskała licencję, może w tej spółce na umowie o pracę i zafunkcjonować jako licencjonowany zarządca??? Czy będzie mogła pełnić swoje obowiązki jako zarządca mając dalej ten sam stosunek pracy???
Jeżeli ktoś mógłby mi odpowiedzieć będę wdzięczny. pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc
Mam pytanie czy osoba która pracuje na umowę o pracę na czas nieokreślony w spółce miejskiej, dokładniej w MPK, i która to po skończeniu studiów podyplomowych i praktyk uzyskała licencję, może w tej spółce na umowie o pracę i zafunkcjonować jako licencjonowany zarządca??? Czy będzie mogła pełnić swoje obowiązki jako zarządca mając dalej ten sam stosunek pracy???
Jeżeli ktoś mógłby mi odpowiedzieć będę wdzięczny. pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiście, jest to możliwe. Wychodzi nawet taniej - o składki ubezpieczenia społecznego (ZUS). Przeszkód prawnych nie ma, jest tylko kwestia pogodzenia obowiązków i satysfakcji klientów.
Cz np jest właśnie tak i ten przepis wyłącza taką podległość stosunku pracy???
art 185 UOGN
ust. 2. Zarządca nieruchomości lub podmiot prowadzący działalność, o której mowa w art. 184 ust. 3, działa na podstawie umowy o zarządzanie nieruchomością, zawartej z jej właścicielem, wspólnotą mieszkaniową albo inną osobą lub jednostką organizacyjną, której przysługuje prawo do nieruchomości, ze skutkiem prawnym bezpośrednio dla tej osoby lub jednostki organizacyjnej. Umowa wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. W umowie wskazuje się w szczególności zarządcę nieruchomości odpowiedzialnego zawodowo za jej wykonanie, numer jego licencji zawodowej oraz oświadczenie o posiadanym ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem czynności zarządzania nieruchomościami.
Art. 185 dotyczy umów z klientami zarządcy, a nie z jego pracodawcą.
Nie wiele o tym wiem lecz według mojej wiedzy i być może się mylę, ale jeżeli właściciel chce zarządzać swoją nieruchomością oczywiście może ok. Tylko twierdzę, ze zarządca licencjonowany nie może na umowie o pracę świadczyć usług o zarządzanie nieruchomościami, jako licencjonowany zarządca, tylko na podstawie umowy o zarządzanie nieruchomością.
Zatem aby mogła pracować jako zarządca musi mieć umowę o zarządzanie nieruchomościami a nie umowę o pracę... ponieważ taka podległość właściciela w stosunku do pracownika wyłącza możliwość funkcjonowania takiej osoby jako zarządcy nieruchomości...
oczywiście może pracować jako dajmy na to kierownik ds nieruchomości i zarządzać nimi lecz nie może wtedy legitymować się swoją licencją bo do tego potrzeba umowy o zarządzanie a nie umowy o pracę ???
Mam rację czy nadal tkwię w błędzie????:sad:
Czy MPK świadczy usługi zarządzania nieruchomościami osobom trzecim, np. wspólnotom mieszkaniowym?
Może powinienem dodać to na początku że chodzi wyłącznie o nieruchomości stanowiące własność MPK nic więcej.
Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.