nowy zarząd nie chce przyjąć dokumentacji wspólnoty
gonia
Użytkownik
pomocy!zrezygnowałam z przewodniczącej Zarządu na zebraniu właścicieli w dniu 30.03.2009r. Zarząd był 2- osobowy (z właścicieli)członek zarządu pozostał w powołanym nowym zarządzie. Po wielokrotnych spotkaniach wszystkich właścicieli celem przejęcia dokumentacji wspólnoty, postanowiłam, iż dokumentację złożę w archiwum, ponieważ po 4 miesiącach nie mam obowiązku przechowywania pełnej dokumentacji wspólnoty, obowiązek taki spoczywa na obecnym zarządzie. Co o tym sądzicie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Proszę podać więcej informacji na temat złożenia do depozytu sądowego.
Sytuację tę reguluje art. 486 par. 1 kodeksu cywilnego stanowiący, że w razie zwłoki wierzyciela dłużnik może żądać naprawienia wynikłej stąd szkody; może również złożyć przedmiot świadczenia do depozytu sądowego. Par. 2 tego przepisu określa , że wierzyciel dopuszcza się zwłoki, gdy bez uzasadnionego powodu bądź uchyla się od przyjęcia zaofiarowanego świadczenia, bądź odmawia dokonania czynności, bez której świadczenie nie może być spełnione, bądź oświadcza dłużnikowi, że świadczenia nie przyjmie.
Złożenie do depozytu co prawda nie skutkuje wygaśnięciem zobowiązania, jednak rodzi inne korzystne dla Pani skutki, np. zwalnia od obowiązku pieczy nad dokumentacją.
Postępowanie w sprawie złożenia przedmiotu do depozytu regulują przepisy art. 692-693 k.p.c. Złożenie do depozytu następuje na wniosek, do rozpoznania którego właściwy jest sąd , w którego okręgu leży miejsce wykonania zobowiązania. Sąd rozpoznaje sprawę w trybie nieprocesowym, dokumentację można złożyc do depozytu dopiero po wydaniu postanowienia w sprawie i niezwłocznie zawiadomić o tym wspólnotę, zawiadomienie takie powinno mieć formę pisemną., W przeciwnym wypadku może się Pani narazić na odpowiedzialność za szkodę wynikłą z niepoinformowania wierzyciela.
Dlaczego zarząd odmawia przyjęcia tych dokumentów?
Starałam się przybliżyć problem, jeżeli coś jest niejasne chętnie dopiszę.
Czy złożenie dokumentacji do archiwum to błąd? nie mam żadnych protokołów z zebrań obecnego zarządu ponieważ choć na początku zebrań protokołowane to nie ma ich końca( bo już końcówki nikt nie protokołował)przewodniczący twierdzi, że nie ma protokołów z zebrań. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.