problem z wodą w grzejniku
mieszkaniegrzejnik
Użytkownik
Witam!
Próbowałem dziś odpowietrzyc grzejnik w mieszkaniu. Niestety odkręciłem śrubę na dole grzejnika co spowodowało duży ubytek wody w grzejniku.Moje mieszkanie nalezy do wspólnoty mieszkaniowej.Teraz grzejnik jest zimny , nie wiem czy samoczynnie nastąpi uzupełnienie tej wody i czy mogę liczyc się z konsekwencjami z administracji. Proszę o pomoc.
Próbowałem dziś odpowietrzyc grzejnik w mieszkaniu. Niestety odkręciłem śrubę na dole grzejnika co spowodowało duży ubytek wody w grzejniku.Moje mieszkanie nalezy do wspólnoty mieszkaniowej.Teraz grzejnik jest zimny , nie wiem czy samoczynnie nastąpi uzupełnienie tej wody i czy mogę liczyc się z konsekwencjami z administracji. Proszę o pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Spróbuj sam odpowietrzyć raz jeszcze lub zgłoś to do administracji jutro.
Nowy doklejony: 13.11.11 17:07
Zastanawiam się dlaczego grzejnik wogole nie lapie temperatury ,czy jest to spowodowane dużym brakiem wody?
Bez odpowiedniego poziomu wody grzejnik nie będzie działał. Czynnikiem grzewczym jest przecież woda, brak wody to brak grzania.
Jeżeli system jest indywidualny, to też należy uzupełnić, ale na własny koszt i własnym staraniem (to wówczas nie jest sprawa wspólnoty).
Czy nie mieszkasz na ostatniej kondygnacji?
Kolega Zarządca napisał bardzo mądrze - należy uzupełnić, bo skoro się nie napełniło samo, to znaczy, że nie ma automatycznego systemu uzupełniania i należy tego dokonać ręcznie, czyli w praktyce otworzyć zaworek, a po chwili zamknąć.
Dla informacji: w zależności od przyjętego w danej instalacji rozwiązania uzupełnianie można najczęściej zrealizować na trzy sposoby:
1. Jeśli instalacja jest przyłączona do sieci ciepłowniczej przedsiębiorstwa ciepłowniczego, to zazwyczaj uzupełnianie instalacji odbywa się z tej sieci przez specjalny łącznik, na którym jest zaplombowany wodomierz mierzący ilość pobranego przez nas czynnika z sieci. Tu jedna drobna dygresja - zazwyczaj projektanci i wykonawcy olewają temat - że się tak wyrażę - i nie biorą pod uwagę, że wymagania dla jakości wody sieciowej różnią się od wymagań dla wody w instalacji wewnętrznej. Jeśli woda sieciowa nie nadaje się do instalacji, to należy przewidzieć dodatkowy system uzdatniania. Zaniedbanie tematu bywa przyczyną problemów eksploatacyjnych. A jeśli w instalacji są grzejniki aluminiowe, przewody miedziane i tym podobne, to już nie problem, ale Problem.
2. Własne źródło uzupełniania z instalacji wodociągowej, za pośrednictwem stacji uzdatniania (głównie chodzi o zmiękczanie, względnie dodatkowo dozowanie chemikaliów do korekty pH i inhibitorów korozji) za pomocą automatu z wbudowanym zaworem antyskażeniowym. To się stosuje głównie wtedy, gdy mamy własną kotłownię lokalną - nie ma sieci, nie ma źródła czynnika grzewczego.
3. Jak wyżej, lecz uzupełnianie ręczne, za pomocą węża elastycznego, który normalnie jest (a przynajmniej powinien być) odłączony od instalacji grzewczej.
Innym sposobem jest całkowicie zdalne napełnianie, które polega na tym, że przywozimy sobie czynnik grzewczy z zewnątrz i napełniamy instalację pompką, a dodatkowo trzymamy na magazynie pewien zapas na sytuacje takie, jak opisana powyżej. Taki sposób nie jest jednak spotykany w tzw. budownictwie powszechnym, raczej w przemyśle, gdzie stosujemy w zależności od rodzaju instalacji przeróżne media, oleje termalne i inne nośniki energii.
Pozdrawiam.
Automat do uzupełniania:
http://www.syr.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=133
Przykładowa stacja uzdatniania:
http://www.lodz.techwater.pl/index.php?s=p<id=176&lang=1
Przykładowy węzeł cieplny dwufunkcyjny (zasilanie z sieci cieplnej) ze spinką do uzupełniania:
http://www.gpec.gda.pl/uploads/file/sch-tech-2.pdf
Kto wskaże przewód uzupełniania otrzyma nagrodę.
Węzeł cieplny to inaczej mówiąc jest wymiennikownia energii cieplnej, bo zasilanie obiegu C.O. w budynku odbywa się za pomocą wymienników ciepła z odrębnej instalacji C.O. przedsiębiorstwa ciepłowniczego.
Dziękuję za wyjaśnienie, co to jest węzeł cieplny. Teraz jestem mądrzejszy.
a) na zasilaniu zimnej wody (pitnej), w końcu jest to węzeł dwufunkcyjny - c.o. + c.w.u.,
b) na przewodzie powrotnym wysokich parametrów (powrót do sieci), jako element ciepłomierza,
c) ten trzeci na naszym przewodzie napełniania i uzupełniania.
Pozdrawiam.
Niemniej - słowo się rzekło - wybierz nagrodę.
Pozdrawiam.
Nowy doklejony: 16.12.11 11:08