Pytanie o członka zarządu

jwardygajwardyga Użytkownik
edytowano listopada 2011 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,
Chciałem zapytać czy osoba nie będąca właścicielem mieszkania ale posiadająca pełnomocnictwo może być w zarządzie wspólnoty ?

Komentarze

• Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może być. Nawet bez pełnomocnictwa.
    Ustawa o własności lokali:
    Art. 20. 1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W zarządzie wspólnoty może być dowolna osoba fizyczna.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2011
    [cite] jwardyga:[/cite]Witam,
    Chciałem zapytać czy osoba nie będąca właścicielem mieszkania ale posiadająca pełnomocnictwo może być w zarządzie wspólnoty ?
    W Zarządzie wspólnoty może być każda osoba fizyczna, którą wybiorą właściciele lokali. Nie musi ona mieć jakiegokolwiek pełnomocnictwa.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] jwardyga:[/cite]Witam,

"W obowiązującym stanie prawnym członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona. Ustawa nie zastrzega, że ma to być osoba fizyczna o pełnej zdolności do czynności prawnych. Jednak ze względu na wagę spraw i zakres obowiązków zarządu wspólnoty należy przyjąć, że w jego skład mogą być wybrane osoby fizyczne o pełnej zdolności do czynności prawnych."

zob. Własność lokali.. R. Strzelczyk, A Turlej, s. 352
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.