kanalizacja
misia1981
Użytkownik
Witam
Mam zapytanie zapycha nam się trasa kanalizacyjna poza budynkiem co powinnyśmy najpierw zrobić? Moim zdaniem powinniśmy zacząć od monitoringu żeby stwierdzić co tej trasie dolega. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Mam zapytanie zapycha nam się trasa kanalizacyjna poza budynkiem co powinnyśmy najpierw zrobić? Moim zdaniem powinniśmy zacząć od monitoringu żeby stwierdzić co tej trasie dolega. Jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zleć całość jednej firmie, to trochę taniej i dużo szybciej będzie
W Warszawie za metr bieżący monitoringu chcą około 15 zł + 8% VAT
Rozmawiałam w tej kwestii również z moim znajomym inspektorem ds budowlanych i stwierdził tak jak myślałam że najpierw monitoring a potem to co zapchane i zarośnięte całkowicie wyczyścić. Tłumaczy to w taki sposób że jeżeli najpierw oczywiści się kanalizacje to będzie gorzej widać co i jak jest z kanalizacją (np zatory i wrośnięte korzenie) no i oczywiście pewnie taniej bo czyszcze tam gdzie zatory a nie całość.
Może ten inspektor mówił "czyszczenie" mając ten frez na myśli a nie płukanie wodą pod ciśnieniem?
No i bardzo dobrze Ci wytłumaczono. Wzorcowe postępowanie jest takie:
1. Płukanie zatkanego odcinka za pomocą dyszy (przeróżne konstrukcje)
2. Kamera i filmik mpeg
3. Usuwanie zanieczyszczeń, w tym wspomnianych korzeni
4. Kamera i filmik mpeg
5. Naprawa przewodu za pomocą technik bezprzewodowych - jeśli są korzenie, to jakoś w tej rurze się znalazły, czyli krótko pisząc - przebiły i uszkodziły ścianę przewodu kanalizacyjnego.
6. Kamera i filmik mpeg
Moje zdanie jest takie, że przed sprawdzeniem trudno powiedzieć, co trasie dolega, ale na podstawie doświadczenia mogę wstępnie założyć, że albo:
a) ktoś wrzucił do kanalizacji coś niedozwolonego, co nie spłynęło i spowodowało zator.
b) na przewodzie jest tzw. kontra, czyli przeciwspadek, czyli spadek dna kanału w przeciwnym kierunku do wymaganego i tworzy się syfon, w którym gromadzą się zanieczyszczenia.
c) ktoś wrzucił do kanalizacji coś niedozwolonego, co nie spłynęło i spowodowało zator + na przewodzie jest tzw. kontra, czyli przeciwspadek, czyli spadek dna kanału w przeciwnym kierunku do wymaganego i tworzy się syfon, w którym gromadzą się zanieczyszczenia.
Pozdrawiam.