Zarząd
Rysio
Użytkownik
Ilu członków zarządu powinno być w zarządzie wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Chodzi Tobie o członków sprawnych czy atrapy ?
Nie ma limitu - od jednego wzwyż.
Ustawa do tej kwestii nie odnosi się wprost i dopuszcza trzy warianty. Jednym z nich jest zestaw mieszany.
Ustawa jest szczodra i nie ogranicza ilości, a więc nie ma żadnych limitów.
Wola właścicieli, bo w każdym szaleństwie jest jakaś metoda - więc może, to tak na wszelki wypadek. Losowo, w większej ilości może się trafić nieco sprawnych. Może, ale nie musi...
Rysiu, zanim rozpoczniesz kolejną dyskusję na tym szacownym forum, bądź łaskaw i przeczytaj coś takiego jak Ustawa o własności lokali, która "rządzi" we wszystkich wspólnotach, a wtedy zrozumiesz jak bezsensowne pytanie zadałeś.
PS Czerwony link do UWL znajdziesz po lewej stronie forum na marginesie.
Nowy doklejony: 30.11.11 22:46
O jakich wariantach piszesz?
Im ich więcej wybierzecie, tym trudniej będzie podejmować decyzje. Radzę 2-3 osoby
Pomocne piśmiennictwo:
"Zarząd wspólnoty mieszkaniowej może być jednoosobowy lub kilkuosobowy. Zarząd działa zatem w formule zarządu jednoosobowego, dwuosobowego lub jako organ kolegialny...
Ustawa nie nakłada górnego limitu liczby członków zarządu. W praktyce najpowszechniej przyjął się model zarządu składającego się z trzech właścicieli".
Własność lokali, R. Strzelczyk A.Turlej, s. 351
ilu członków zarządu powinno być w zarządzie wspólnoty a nie ilu właścicieli.
Więc oczywistym jest, że powinno być 100% . Czyli wszyscy członkowie zarządu powinni być członkami zarządu wspólnoty bo UoWL nie przewiduje zastępcy członka zarządu, skarbnika, sekretarzy czy członków zwykłych lub niezwykłych. Zdefiniowania wymaga obecność w zarządzie członkiń zarządu ale myślę, że do jakiś wniosków dyskutanci wreszcie dojdą.
Niestety brak jest pomocnego piśmiennictwa aby podeprzeć przedstawione argumenty.
Nie musi być męski
http://sjp.pwn.pl/slownik/2450611/członek
Członkini dopuszczalna jest w grach
Grach damsko - męskich? Bo chyba nie wspólnotowych.
Czy też rodzaj żeński "określenia" członek?
Może... Zawleczka?
myślę jednak, że nie możemy być aż tak dosłowni w interpretacji :bigsmile: i Rysiowi chodziło raczej o określenie z ilu osób powinien składać się zarząd wspólnoty, a że nie chciał używać słowa "członkowie" (celowo używam tego słowa w takiej oto formie :bigsmile:, jestem "uwrażliwiona" na używanie w wypowiedziach własnych i cudzych słów mających różne, czasami pejoratywne znaczenie, jako że pracuję w zespole ludzi, którzy zawsze potrafią takie właśnie słowa zinterpretować w sposób odmienny od intencji wypowiadającego :bigsmile:) bez żadnych konotacji - to napisał, co napisał:peace:
Nowy doklejony: 01.12.11 19:18
a czy kobieta za sterami samolotu to pilot czy pilotka? :bigsmile: można mnożyć wątpliwości, zostańmy zatem (dla dobra większości :bigsmile:) przy określeniu "członek zarządu" bez względu na płeć
:shocked: posty zniknęły :sad: przed chwilą czytałam wypowiedzi innych min. daarek, koziorozka ( wszystkich nie zapamiętałam), dodałam swoje "trzy grosze" do wątku, a tu nagle ni z gruszki ni z pietruszki, wszystko zniknęło i moja wypowiedź "dokleiła się" do poprzedniej, kompletnie do niej nie pasując :shamed:
Pytający nie sprecyzował o jaki skład zarządu chodzi. Nieuwzględnianie z kolei członkiń może zostać uznane za dyskryminowanie.
Więc i tak źle i tak niedobrze. Ale z Paniami tak już bywa - w życiu bym nie skojarzył z zawleczką?!:bigsmile::bigsmile:
p.s. "...to napisał, co napisał..." - na szczęście my w dyskusji nie musimy się tylko do tego ograniczać.
Atmosfera winna być jak rodzinnym grobowcu. Na temat p(ł)ci - cicho szaaaa....
I niestety nie można tutaj uczyć się bawiąc, chociaż ponoć w taki sposób najlepiej przyswaja się wiedzę.
Idę rozsypać swoje prochy, ale najpierw je rozczłonkuję. Sama przyjemność!
Szkoda tylko, że Wy nie szanujecie czasu czytających ten wątek.
Mądrzejsi czytają wybiórczo np. tylko Twoje posty. Dzięki temu można osiągnąć kompromis i... pełen sukces.
Jeżeli tak się wstydzisz naszego towarzystwa, to co tu jeszcze robisz?
Kiedy ostatnio napisałeś normalnego, przydatnego userom posta na tym forum? A należysz do najbardziej aktywnych użytkowników. Po co marnować czas swój i czytelników? Ech...
Jak piszesz dwa posty jeden pod drugim to się w jeden sklejają - i bardzo dobrze, łatwiej się czyta
A najlepiej to wejść w swój już opublikowany post i z "pokaż opcje" (prawy górny róg) wybrać "edytuj"
To żadna nowość, tak samo jak stwierdzenie, że wszyscy właściciele lokali powinni być właścicielami lokali w wspólnocie :bigsmile:
Chyba sobie to wydrukuję, oprawię i powieszę na ścianie:bigsmile:
Nie ma limitu. Od jednego do nieskończoności.
Im ich więcej wybierzecie, tym trudniej będzie podejmować decyzje.
Radzę 3 osoby ( nieparzyście)