Kto jest właścicielem obiektu a kto jest zarządcą obiektu budowlanego?
daarek
Użytkownik
Jako, że nikt nie chce udzielić odpowiedzi w wątku dotyczącym komunikatu o przygotowaniu do zimy - wyodrębniam ten tamat - może będzie łatwiej.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
"Analizując obowiązki, jakie mogą organy nałożyć na zarządcę obiektu budowlanego, w oparciu tylko o niektóre przepisy Prawa budowlanego (art. 52, 66, 67, 68, 69), należy jednoznacznie stwierdzić, że są to czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w związku z czym, jako zarządcę obiektu budowlanego nie można uznać "zarządcy nieruchomości" w rozumieniu ustawy o gospodarce nieruchomościami."
Całość tu: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D9CD869EF3
Właściciel, to w moim rozumieniu ten, do kogo należy dana rzecz. Na przykład ja jestem właścicielem mojego długopisu, ponieważ kupiłem go sobie w sklepie i mam na to paragon, jako potwierdzenie zakupu. Niestety, jeśli ktoś ukradnie mi mój długopis, nie będę w stanie wykazać, że przed kradzieżą długopis był mój, ponieważ długopisy nie mają numerów seryjnych, a paragon jest na okaziciela.
Na szczęście z nieruchomościami jest trochę prościej.
Pozdrawiam.
"...jako zarządcę obiektu budowlanego nie można uznać "zarządcy nieruchomości" w rozumieniu ustawy o gospodarce nieruchomościami..."
Pozostaje ustalić kto jest właścicielem budynku wielolokalowego: czy skarb państwa, czy właściciele czy wspólnota czy spółdzielnia czy coś innego jeszcze? Czy jeżeli wszyscy wykupili lokale to budynek jest własnością właścicieli? Kiedy nie jest?