Osobne wejście
wolf
Użytkownik
Mieszkam na parterze w budynku wielorodzinnym spółdzielczym (blok 3 kondygnacyjny). Na swoje "nieszczęście" posiadam osobne wejście do mieszkania (nie przez klatkę schodową). Miałem już spór z spółdzielnią w sprawie schodów prowadzących do mojego mieszkania gdzie dopiero Nadzór Budowlany stwierdził,że należą one do SM. W chwili obecnej mam inny problem. Prosiłem w Spółdzielni o wymianę drzwi wejściowych do mieszkania (zwykłe blaszane drzwi obite "boazerią"),ponieważ nie zapewniają one szczelności a w zimie przemarzają a w pomieszczeniu przy drzwiach temperatura jest niewiele wyższa niż na zewnątrz.Stanowią one elewację zewnętrzną budynku co moim zdaniem podlega Spółdzielni (tak jak i schody). Otrzymałem odpowiedź odmowną,ze stwierdzeniem,że drzwi należą "do mnie". Nigdzie nie mogę znaleźć przepisów regulujących tą kwestię, czy ktoś jest mi w stanie podać takie przepisy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
- spółdzielcze lokatorskie
-spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu
- własność lokalu ( przeniesienie spółdzielczego prawa do lokalu we własność)
Zawsze możesz sobie zamontować drzwi wewnętrzne, nie ruszając tych zewnętrznych.
Jeżeli szukasz prawa powinieneś zacząć od statutu własnej spółdzielni i regulaminu funduszu remontowego SM, co tam na ten temat jest zapisane
Bo np. drzwi balkonowe, drzwi do lokali użytkowych mieszczących się na parterze na pewno nie są częścią wspólną elewacji
KubaP - takie drzwi zamontowałem (byłem zmuszony ponieważ wychładzało się mieszkanie),efekt jest taki,że w pomieszczeniu (1,2mx1,2m - mini przedsionek) ,temperatura zimą jest prawie jak w lodówce
KubaP dobrze Ci radzi: zapoznaj się ze statutem i regulaminami spółdzielni.
Przecież tu nie ma "części wspólnych" ani odrębnej własności lokalu. Właścicielem drzwi i lokalu jest spółdzielnia mieszkaniowa. Drzwi nie są elementem konstrukcji budynku.
Czy aby na pewno? Nie jest u was uruchomiony proces przekształcania spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu we własność ? czy TY nic nie wiesz na ten temat ... to ważna informacja ....