Odśnieżanie dachu

hmakhmak Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam
Wymajnęłam lokal w małym centrum handlowym. W umowie zawarte jest, że Wynajmujący ma obowiązek usuwać śnieg z dachu, ciągów pieszych. Oprócz czynszu ponoszę koszty ogrzewania, wody, energii i opłaty serwisowe (w tym sprzątanie proporcjonalnie do wynajmowanej pow.). Stąd tez moje pytanie - czy poprzez opłaty serwisowe rozumie się też koszty odsnieżania dachu i ciągów pieszych proporc. do pow. najmu? Pytam, bo nie jest to jasno napisane w umowie kto ponosi te koszty.

Komentarze

• Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    Za mało danych żeby coś doradzić, pomijając fakt, że "umowa to rzecz święta".
    Co rozumiesz pod pojęciem "opłaty serwisowe"? - we wspólnotach nie występuje takie cuś.
    O jakich ciągach pieszych mowa?
    Wynajmujący płaci właścicielowi czynsz plus media które rozlicza indywidualnie (prąd , woda, itd)
    Kto jest właścicielem tego lokalu?
    Czy to jest odręby, parterowy lokal czy też lokal w budynku kilkupiętrowym wspólnoty?
  • Opcje
    hmakhmak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Toż o to pytam co to te oplazty serwisowe??????? Bo wyjasnienia w umowie nie ma. Że w ich sklad wchodzi sprzątanie to wiem (to aurat było napisane w umowie), ale czy też odśnieżanie dachu i ciągów pieszych - czyli chodników przecież!!!???
    Lokal znajduje sie w niewielkim centrum handlowym - inaczej, jesli to niezrozumiałe - pasaż handlowy czy też hala targowa/handlowa;-)))
    Właścicielem budynku jest Wynajmujący - to chyba rzecz oczywiśta skoro piszę, że WYNAJĘŁAM LOKAL I PŁACĘ CZYNSZ (tzn płacic będę) ITP. !!! Nie rozumię o co Pan pyta w tej kwestii. Ale ustalmy, że to FIRMA X - jeśli to Panu w czymś pomoże.
    Niestety nie doczytałam, że to formu wspólnot mieszkaniowych i być może stąd te dziwne pytania przedmówcy.
    Mój błąd.
    Ale mam nadzieję, że być może ktoś inny z czytających ma jakąś wiedzę na ten temat i będzie na tyle uprzejmy się podzielić.
    Reasumując - czy w skład opłat serwisowych wchodzi odśnieżanie dachu i ciągów pieszych (chodników do budynku) i czy Wynajmujący (wspomniana Firma X) obciąży mnie za to kosztami proporcjolanie do wynajmowanej powierzchni lokalu?

ps.JESTEM TYLKO NAJEMCĄ, NIE MAM ŻADNEGO TYTUŁY PRAWNEGO DO LOKALU!

PS.2 NIE chcę pytać o to Wyjamującego narazie, bo gdyby się okazało, że nie to obawiam sie, że pogłabym mu ten pomysłł niechcący podsunąć ;-)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] hmak:[/cite]Witam
    Wymajnęłam lokal w małym centrum handlowym. W umowie zawarte jest, że Wynajmujący ma obowiązek usuwać śnieg z dachu, ciągów pieszych.
    Oprócz czynszu ponoszę koszty ogrzewania, wody, energii i opłaty serwisowe (w tym sprzątanie proporcjonalnie do wynajmowanej pow.).
    Stąd tez moje pytanie - czy poprzez opłaty serwisowe rozumie się też koszty odsnieżania dachu i ciągów pieszych proporc. do pow. najmu?
    Pytam, bo nie jest to jasno napisane w umowie kto ponosi te koszty.
    Uważam, że nie .
    Opłaty serwisowe to takie, które powtarzają się co miesiąc np. serwisowanie pieca w kotłowni, bieżące naprawy urządzeń wspólnego użytkowania, itp.
    Odśnieżanie dachu i ciągów pieszych to dodatkowy koszt do poniesienia przez najemce straganu, w przypadku ich zaistnienia ( opadów śniegu).
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Hmak: JESTEM TYLKO NAJEMCĄ, NIE MAM ŻADNEGO TYTUŁY PRAWNEGO DO LOKALU !
    No to jak będą opady śnieżne to najpierw obciążą przecież właściciela, a dopiero później właściciel ciebie. Musisz być przygotowany na takie ewentualności.
  • Opcje
    hmakhmak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Acha, dziękuję ;-)
    Czyli nawet jeśli nie ma określonego tego w umowie kto ponosi te koszty to i tak właściciel obciąży potem najemcę.
    Nie byłoby problemu, gdyby było to zawarte w umowie, ale nie ma, więc stąd też moje wątpliwości.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] hmak:[/cite]Acha, dziękuję ;-)
    Czyli nawet jeśli nie ma określonego tego w umowie kto ponosi te koszty to i tak właściciel obciąży potem najemcę.
    Nie byłoby problemu, gdyby było to zawarte w umowie, ale nie ma, więc stąd też moje wątpliwości.
    Ta umowa jest bardzo nieprecyzyjna, w przepisach nie występuje takie pojęcie jak "opłaty serwisowe". Należałoby moim zdaniem sporządzić aneks, w którym zostanie ten termin wyjaśniony.

W takiej sytuacji zastosowanie ma art. 65 kodeksu cywilnego:

"§ 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone zwyczaje.

§ 2. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu."

Pomocne orzecznictwo:

z uzasadnienia uchwały SN z 29.06.1995 r., sygn. akt: III CZP 66/05

"Wykładnia oświadczeń woli polega na ustaleniu ich znaczenia, czyli sensu. Ma ona na celu ustalenie właściwej treści regulacji zawartej w oświadczeniu woli. Ogólne reguły interpretacyjne prowadzące do osiągnięcia tego celu określone zostały w art. 65 k.c. (...). Wyrażone w przytoczonym przepisie reguły interpretacyjne grupują się wokół dwóch respektowanych przez prawo cywilne wartości. Są nimi z jednej strony wola (intencja) osoby dokonującej czynności prawnej, z drugiej natomiast zaufanie, jakie budzi złożone oświadczenie woli u innych osób. Odpowiednio do tych wartości w doktrynie wyróżnia się subiektywną metodę wykładni zorientowaną na wolę osoby składającej oświadczenie woli oraz metodę obiektywną (normatywną) akceptującą punkt widzenia adresata."
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.