Odśnieżanie dachu
hmak
Użytkownik
Witam
Wymajnęłam lokal w małym centrum handlowym. W umowie zawarte jest, że Wynajmujący ma obowiązek usuwać śnieg z dachu, ciągów pieszych. Oprócz czynszu ponoszę koszty ogrzewania, wody, energii i opłaty serwisowe (w tym sprzątanie proporcjonalnie do wynajmowanej pow.). Stąd tez moje pytanie - czy poprzez opłaty serwisowe rozumie się też koszty odsnieżania dachu i ciągów pieszych proporc. do pow. najmu? Pytam, bo nie jest to jasno napisane w umowie kto ponosi te koszty.
Wymajnęłam lokal w małym centrum handlowym. W umowie zawarte jest, że Wynajmujący ma obowiązek usuwać śnieg z dachu, ciągów pieszych. Oprócz czynszu ponoszę koszty ogrzewania, wody, energii i opłaty serwisowe (w tym sprzątanie proporcjonalnie do wynajmowanej pow.). Stąd tez moje pytanie - czy poprzez opłaty serwisowe rozumie się też koszty odsnieżania dachu i ciągów pieszych proporc. do pow. najmu? Pytam, bo nie jest to jasno napisane w umowie kto ponosi te koszty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co rozumiesz pod pojęciem "opłaty serwisowe"? - we wspólnotach nie występuje takie cuś.
O jakich ciągach pieszych mowa?
Wynajmujący płaci właścicielowi czynsz plus media które rozlicza indywidualnie (prąd , woda, itd)
Kto jest właścicielem tego lokalu?
Czy to jest odręby, parterowy lokal czy też lokal w budynku kilkupiętrowym wspólnoty?
Lokal znajduje sie w niewielkim centrum handlowym - inaczej, jesli to niezrozumiałe - pasaż handlowy czy też hala targowa/handlowa;-)))
Właścicielem budynku jest Wynajmujący - to chyba rzecz oczywiśta skoro piszę, że WYNAJĘŁAM LOKAL I PŁACĘ CZYNSZ (tzn płacic będę) ITP. !!! Nie rozumię o co Pan pyta w tej kwestii. Ale ustalmy, że to FIRMA X - jeśli to Panu w czymś pomoże.
Niestety nie doczytałam, że to formu wspólnot mieszkaniowych i być może stąd te dziwne pytania przedmówcy.
Mój błąd.
Ale mam nadzieję, że być może ktoś inny z czytających ma jakąś wiedzę na ten temat i będzie na tyle uprzejmy się podzielić.
Reasumując - czy w skład opłat serwisowych wchodzi odśnieżanie dachu i ciągów pieszych (chodników do budynku) i czy Wynajmujący (wspomniana Firma X) obciąży mnie za to kosztami proporcjolanie do wynajmowanej powierzchni lokalu?
ps.JESTEM TYLKO NAJEMCĄ, NIE MAM ŻADNEGO TYTUŁY PRAWNEGO DO LOKALU!
PS.2 NIE chcę pytać o to Wyjamującego narazie, bo gdyby się okazało, że nie to obawiam sie, że pogłabym mu ten pomysłł niechcący podsunąć ;-)
Opłaty serwisowe to takie, które powtarzają się co miesiąc np. serwisowanie pieca w kotłowni, bieżące naprawy urządzeń wspólnego użytkowania, itp.
Odśnieżanie dachu i ciągów pieszych to dodatkowy koszt do poniesienia przez najemce straganu, w przypadku ich zaistnienia ( opadów śniegu).
Czyli nawet jeśli nie ma określonego tego w umowie kto ponosi te koszty to i tak właściciel obciąży potem najemcę.
Nie byłoby problemu, gdyby było to zawarte w umowie, ale nie ma, więc stąd też moje wątpliwości.
W takiej sytuacji zastosowanie ma art. 65 kodeksu cywilnego:
"§ 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone zwyczaje.
§ 2. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu."
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia uchwały SN z 29.06.1995 r., sygn. akt: III CZP 66/05
"Wykładnia oświadczeń woli polega na ustaleniu ich znaczenia, czyli sensu. Ma ona na celu ustalenie właściwej treści regulacji zawartej w oświadczeniu woli. Ogólne reguły interpretacyjne prowadzące do osiągnięcia tego celu określone zostały w art. 65 k.c. (...). Wyrażone w przytoczonym przepisie reguły interpretacyjne grupują się wokół dwóch respektowanych przez prawo cywilne wartości. Są nimi z jednej strony wola (intencja) osoby dokonującej czynności prawnej, z drugiej natomiast zaufanie, jakie budzi złożone oświadczenie woli u innych osób. Odpowiednio do tych wartości w doktrynie wyróżnia się subiektywną metodę wykładni zorientowaną na wolę osoby składającej oświadczenie woli oraz metodę obiektywną (normatywną) akceptującą punkt widzenia adresata."