Utrzymanie czystości w pomieszczeniu przynależnym

BliźniakBliźniak Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie czy zgodne jest z UWL , aby utrzymanie czystości w otwartych stanowiskach postojowych w garażu, które stanowią wydzielone lecz otwarte pom. przynależne były administrowane i rozliczane z rachunku wspólnoty.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    Oczywiście , to jest tylko jedna z metod rozliczania kosztów. Za to sprzątanie płaca właściciele miejsc postojowych poprzez rachunek wspólnoty.
    Wspólnota zawarła umowę z podmiotem na utrzymanie czystości.
    Czy uważasz, że za czystość w windach też powinni płacić właściciele MP i było to rozliczane z rachunku wspólnoty?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Myślę, że Pan KubaP nie zupełnie zrozumiał moje pytanie. Chodzi tu o pomieszczenie przynależne a nie o windę. Jeśli ja zdecyduję się na montaż ścianek odgradzających moje pomieszczenie przynależne (stanowisko postojowe) od reszty powierzchni i zamontuję wrota z zamknięciem do czego mam zupełne prawo, to czy Pana odpowiedź będzie taka oczywista? Myślę, że wspólnota w której mieszka Pan nie ingeruje w prywatność i nie utrzymuje czystości w prywatnych lokalach.
  • Opcje
    AsintaAsinta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    moim zdaniem każdy powinien sam utrzymywać czystość w swoim pomieszczeniu przynależnym, przecież to nie jest część wspólnota więc dlaczego wspólnota ma ją utrzymywać.... to tak samo jakby wspólnota opłacała firmę która np. sprząta ci piwnicę...bzdura totalna....

Nowy doklejony: 16.01.12 07:25
    U mnie we wspólnocie też są miejsca postojowe w garażu podziemnym, które należą do właścicieli niektórych mieszkań (nie wszystkich) i jest tak że każdy o swoje miejsce postojowe dba sam (bo to jego własność, tak jak lokal mieszkalny) oczywiście osoba posiadająca miejsce postojowe jest za to miejsce obciążana opłatami (tak jak za mieszkanie), ale tak samo jak mieszkania jej nie sprząta firma wynajęta przez wspólnotę tak samo miejsca postojowego nie powinna (chyba że właściciel miejsca już prywatnie się z nią dogada, ale poza sprawami wspólnoty)
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Bliźniak:[/cite]Myślę, że Pan KubaP nie zupełnie zrozumiał moje pytanie. Chodzi tu o pomieszczenie przynależne a nie o windę. Jeśli ja zdecyduję się na montaż ścianek odgradzających moje pomieszczenie przynależne (stanowisko postojowe) od reszty powierzchni i zamontuję wrota z zamknięciem do czego mam zupełne prawo, to czy Pana odpowiedź będzie taka oczywista? Myślę, że wspólnota w której mieszka Pan nie ingeruje w prywatność i nie utrzymuje czystości w prywatnych lokalach.

Oczywiście, że koszty sprzątania obciążają właściciela pomieszczenia, nie są to koszty utrzymania nieruchomości wspólnej.
    Art. 13 ust. 1. ustawy o własności lokali stanowi, iż "właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu, jest obowiązany utrzymywać swój lokal w należytym stanie, przestrzegać porządku domowego, uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej, korzystać z niej w sposób nie utrudniający korzystania przez innych współwłaścicieli oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra."
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli ja zdecyduję się na montaż ścianek odgradzających moje pomieszczenie przynależne (stanowisko postojowe) od reszty powierzchni i zamontuję wrota z zamknięciem do czego mam zupełne prawo
    Kawałek posadzki w garażu nie jest "pomieszczeniem".
    Jaki jest status prawny garażu? Czy jest to część wspólna nieruchomości, w której masz wskazane miejsce postojowe do wyłącznego użytku, czy też jest to odrębny lokal, z własną księgą wieczystą?
    Jak by nie było, sam nie masz prawa niczego grodzić.
    Jeśli to część wspólna, to koszty sprzątania całego garażu powinna pokrywać wspólnota.
    Jeżeli to odrębny lokal, to koszty utrzymania lokalu pokrywają wyłącznie współwłaściciele tego lokalu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Szanowni Państwo,
    W moim zapytaniu sprecyzowalem wyraźnie, że jest to pomieszczenie przynależne(zapis w księdze wieczystej). Fakt, że ścianek nie ma gdyż zostały usunięte nie zmienia statusu tego pomieszczenia. Dla mnie istotne jest, czy administrator wspólnoty (mała wspólnota z administratorem z zewnątrz) może administrować tymi pomieszceniami jedynie za zgodą właściciela czy jest to niedozwolone ze względu na wspólną rachunkowość.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy jest odrębna KW na garaż?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pomieszczenie garażu posiada ciąg komunikacyjny, który jest częścią wspólną, zamknięte pomieszczenia gospodarcze oraz 8-em pomieszczeń przynależnych (stanowisk postojowych). Wszyscy właściciele posiadają zapisy odnośniw swoich spomieszczeń przynależnych. Dwóch właścicieli posiada po jednym pomieszczeniu i trzech posiada po dwa pomieszczenia a jeden właściciel nie posiada w swojej KW. takiego pomieszczenia.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    Jeśli ja zdecyduję się na montaż ścianek odgradzających moje pomieszczenie przynależne (stanowisko postojowe) od reszty powierzchni i zamontuję wrota z zamknięciem do czego mam zupełne prawo,
    a skąd takie prawo ci świta w głowie ? Przecież nie masz takiego prawa, abyś wygradzać sobie miejsce postojowe styropianowymi ściankami , nie ma takiej opcji....to nie jest samodzielne pomieszczenie ...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pomieszczenie przynależne jest pomieszczeniem wyłącznie do korzystania przez jego właściciela. Nie mam zamiaru prowadzić dyskusji na temat prawnego statusu, gdyż ścianki wydzielające te pomieszczenie były lecz zostały przez poprzedniego właściciela zdemontowane. Jeśli uważnie czytałeś mój opis i w dalszym ciągu nie przyjmujesz faktu, że jest to wyłącznie moje pomieszczenie to dziękuję za niepotrzebne rozwijanie tematu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.