Ranking firm zarządzających.
MasterofDisaster
Użytkownik
Witam wszystkich
Ostatnio szukałem trochę po sieci informacji na temat jakiegokolwiek zestawienia o firmach administrujących osiedlami (głównie chodzi mi o stolicę). Nasz wspólnota obecnie zastanawia się nad zmianą zarządcy i temu się zainteresowałem tym tematem. Jednak ciężko znaleźć cokolwiek. Przeglądałem fora różnych osiedli żeby zobaczyć jak w praktyce sprawuje się dana firma. Jest to jakiś sposób :) Ale fajnie by było zebrać w jednym miejscu takie informacje aby móc sobie porównać. Czyli jak wygląda kontakt z administracją, jak wyglądają umowy z podwykonawcami, jaka jest ochrona, czy na osiedlu jest czysto itd. Myślę, że wielu wspólnotom/mieszkańcom by to pomogło. Macie jakieś spostrzeżenia?Opnie, porady?
Ostatnio szukałem trochę po sieci informacji na temat jakiegokolwiek zestawienia o firmach administrujących osiedlami (głównie chodzi mi o stolicę). Nasz wspólnota obecnie zastanawia się nad zmianą zarządcy i temu się zainteresowałem tym tematem. Jednak ciężko znaleźć cokolwiek. Przeglądałem fora różnych osiedli żeby zobaczyć jak w praktyce sprawuje się dana firma. Jest to jakiś sposób :) Ale fajnie by było zebrać w jednym miejscu takie informacje aby móc sobie porównać. Czyli jak wygląda kontakt z administracją, jak wyglądają umowy z podwykonawcami, jaka jest ochrona, czy na osiedlu jest czysto itd. Myślę, że wielu wspólnotom/mieszkańcom by to pomogło. Macie jakieś spostrzeżenia?Opnie, porady?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli jest zarząd wspólnoty, to czy przypadkiem nie on decyduje o wyborze podwykonawców?
Jeżeli osiedle jest źle sprzątane, to zarząd wspólnoty zmienia firmę sprzątającą, a zarządca mu w tym pomaga - bo przecież ma obowiązek działać w interesie swojego zleceniodawcy. Zarządca może proponować firmy zewnętrzne, ale decyzja o wyborze / zmianie należy do zarządu. Więc może by tak - równolegle - sporządzić ranking zarządów?
Jakość funkcjonowania osiedla / wspólnoty oraz komfort mieszkańców zależą w większej mierze od decyzji zarządu, niż od propozycji zarządcy. Chyba, że zarząd to bezmyślni figuranci, a zarządca jest Aniołem ze znanego serialu.
@Posesja: Tak zarząd wspólnoty ma na to wpływ, ale to przecież administrator zazwyczaj posiada bazę podwykonawców, odpowiednie kontakty (lepsze bądź gorsze). I niestety czasem jest jak mówisz, ze Zarząd to są osoby, które nie mają ani czasu ani ochoty się zajmować takimi sprawami, a sama wspólnota ma konkretnie gdzieś sprawy swojego osiedla (choć oczywiście potrafią narzekać:)
Nowy doklejony: 21.02.12 20:20
Chciałbym delikatnie podbić wątek jeśli nie ma nikt nic przeciwko :) Otóż nasz obecny zarządca (chodzi o Larix) ma coraz mniejsze poparcie we wspólnocie i poważnie skłaniamy się ku zmianie. Już żeby nie bawić się w jakieś rankingi prosiłbym o polecenie jakichś konkretnych,warszawskich firm (mimo wszystko chcemy aby naszymi sprawami zajął się profesjonalny Administrator). Pod uwagę zostały już wzięte Lux-Dom, Atrium21 i Status. Byłbym wdzięczny za porady tudzież opinie.
O reszcie firm nie słyszałem żadnych opinii więc się nie wypowiadam
No cóż, dla kasy to z diabłem podpiszą umowę i będą tańczyc jak im zagra ...
a co właściciel już niczego nie może w tej waszej wspolnocie ( art. 27 UoWL sie kłania)?
Interesy wspólnoty ma reprezentować zarządca, który sprawuje zarząd powierzony.
To jest wymysł z kosmosu , to jest patologia we wspólnotach , taka spółdzielnia mieszkaniowa bis . Takie rozwiązanie jest dobre dla zarządzających, ale nie dla właścicieli lokali, którzy są ubezwłasnowolnieni.