Drzewa przy granicy działki

slon38slon38 Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam taki problem. Budynek stoi w taki sposób że jedna ze scian stoi na granicy działki, sąsiad obok posadził winorośl, która wspina się po moim budynku i dodatkowo w odległości 0,5m-1m posadził "choinki" które w chwili obecnej urosły i w zasadzie stykają się ze scianą mojego budynku.
Jakie mam podjąć kroki aby zlikwidować drzewa i winorośl??

Komentarze

• Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z wyroku z 6 lutego 2003 r. IV CKN 1731/00 Sąd uznał, że „miejsce sadzenia drzew i krzewów na gruncie wyznacza zasięg korzeni tych drzew i krzewów w stosunku do gruntu sąsiedniego". Co do przepisów to zastosowanie będzie mieć Art. 149 i 150KC:
    Właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody.

Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; jednakże w wypadku takim właściciel powinien uprzednio wyznaczyć sąsiadowi odpowiedni termin do ich usunięcia.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.