zarząd wspólnoty
malgic
Użytkownik
Jestem członkiem zarządu wspólnoty (12 lokali). Nie jestem natomiast właścicielem lokalu w nieruchomości wspólnej a jedynie w niej mieszkam (właścicielem dopiero się stanę za rok bo tak przewiduje zawarta przeze mnie umowa przedwstępna sprzedaży). Mam notarialne pełnomocnictwo właściciela do reprezentowania go w sprawach dotyczących lokalu. Ostatni 1 z "życzliwych" właścicieli powiedział że nie mogę podpisywać żadnych dokumentów bo nie jestem właścicielem ani nie mam licencji zarządcy. Dodam że zarząd jest 3 osobowy i 2 osoby muszą się podpisać aby oświadczenie woli było skuteczne. Wspomniany właściciel przeczytał ponoć takie wyjaśnienia w gazecie prawnej. Czy tak jest ??? A jeżeli tak to czy jest sens żebym była w tym zarządzie i czy w ogóle ma prawo w nim być??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Odpowiem krótko - jak nie pobierasz żadnego wynagrodzenia to podpisuj i wypełniaj obowiązki członka zarządu.
Poczytaj jednak ustawę o własności lokali ( link masz w mojej stopce - UoWL) a tam jest zapisane :
Co ma do tego wynagrodzenie?
Jak "obcy" bierze kasę za zrządzanie (wykonuje czynności zarządcy) to musi mieć licencje...
Zarząd wspólnoty jest jej organem powoływanym uchwałą i działającym w zakresie wyznaczonym ustawą. Nie można mylić go z licencjonowanym zarządcą, który jest tylko pracownikiem lub usługodawcą dla wspólnoty działającym w ramach zawartej umowy... bardzo niemądrze jest mylić te dwie różne sprawy.