prawo w wspólnocie

alexaalexa Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam ,mam pytanie w imieniu kolegi ,ma zostać zarządcą w małej wspólnoty w czynie w społecznym jako jeden z współwłaścicieli,ale ma wątpliwości ,bo prowadzi działalność gospodarczą ,Mam pytanie,czy może zostać zarządcą ,czy występuje jakiś konflikt.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jaki konflikt? Czego z czym?
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ewentualny konflikt to może być typu trzymania "dwóch srok za ogon".
    Chcąc dobrze prowadzić swoją firmę mam wątpliwości czy wystarczy czasu aby dobrze zarządzać wspólnotą - i odwrotnie.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Brak czasu to nie konflikt
    W małej wspólnocie chyba nie ma za dużo roboty poza początkiem pracy, rozpoznawaniem terenu
    Alexa chyba o coś innego pyta. Poczekajmy na wyjaśnienie
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Alexa: mam pytanie w imieniu kolegi
    Kolega nieśmiały... ?
  • Opcje
    alexaalexa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kolega nie nieśmiały ,ale dopiero zaczyna "zabawę "w Wspólnotę ,no i ktoś mu powiedział ,że jesli ma własna działalność gospodarczą ,to mu niewolno być zarządcą ,i tyle .Poprostu ma wątpliwości.

Nowy doklejony: 23.01.12 18:02
    Ja mu odpoczątku mówię ,że nie ma to nic do rzeczy ,ale jak to mężczyzna ,musi zawsze się upewnic.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli ma zamiar traktować to jako "zabawę" - lepiej niech się pcha, tak jak mu radzi daarek. :wink:
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Alexa: no i ktoś mu powiedział, że jeśli ma własną działalność gospodarczą, to mu nie wolno być zarządcą i tyle. Po prostu ma wątpliwości
    Wierzenie podpowiedziom - przy podejmowaniu decyzji - ze strony tzw. życzliwych sąsiadów może być bardzo niebezpieczne dla wspólnoty, szczególnie kiedy podejmować je trzeba szybko. Lepsi są Zarządcy, którzy nie muszą się za każdym razem upewniać a tym samym sprawdzać czy są męczyzną czy mężczyzną.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    [cite] alexa:[/cite]Witam ,mam pytanie w imieniu kolegi ,ma zostać zarządcą w małej wspólnoty
    w małej WM wszyscy właściciel są zarządcami...
    z Kodeksu cywilnego...
    Art. 200. Każdy ze współwłaścicieli jest obowiązany do współdziałania w zarządzie rzeczą wspólną.

Art. 205. Współwłaściciel sprawujący zarząd rzeczą wspólną może żądać od pozostałych współwłaścicieli wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi jego pracy.

Art. 208. Każdy ze współwłaścicieli nie sprawujących zarządu rzeczą wspólną może żądać w odpowiednich terminach rachunku z zarządu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.