strefa ruchu i strefa zamieszkania jednocześnie
Swierk
Użytkownik
na moim osiedlu przy samym wjeździe stoją jednocześnie znaki strefa zamieszkania i strefa ruchu. strefa ruchu jest pod znakiem strefa zamieszkania.
oba znaki mają swoje odpowiedniki odwoławcze przy wyjeździe gdyż jest on tylko jeden.
za znakami jest oznakowany parking z miejscami postojowymi.
ludzie jednak najchętniej parkowaliby na wycieraczkach i dlatego dziś zgłosiłem ten fakt na straż miejską.
jakież było moje osłupienie jak strażnik stwierdził że oznakowanie jest nie prawidłowe gdyż jeden znak mówi o innym zachowaniu niż drugi! jednocześnie nie mógł mi zaprzeczyć faktu że jeden drugiego nie wyklucza! a czy w takim przypadku obowiązki kierowców nie powinny się sumować! czy fakt że strefa ruchu mówi o możliwości stosowania przepisów ruchu drogowego w całej swojej okazałości wyklucza w jakikolwiek sposób przepis "parkowania tylko i wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych" wynikający ze strefy zamieszkania ???
prosze o pomoc szanowne grono...
oba znaki mają swoje odpowiedniki odwoławcze przy wyjeździe gdyż jest on tylko jeden.
za znakami jest oznakowany parking z miejscami postojowymi.
ludzie jednak najchętniej parkowaliby na wycieraczkach i dlatego dziś zgłosiłem ten fakt na straż miejską.
jakież było moje osłupienie jak strażnik stwierdził że oznakowanie jest nie prawidłowe gdyż jeden znak mówi o innym zachowaniu niż drugi! jednocześnie nie mógł mi zaprzeczyć faktu że jeden drugiego nie wyklucza! a czy w takim przypadku obowiązki kierowców nie powinny się sumować! czy fakt że strefa ruchu mówi o możliwości stosowania przepisów ruchu drogowego w całej swojej okazałości wyklucza w jakikolwiek sposób przepis "parkowania tylko i wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych" wynikający ze strefy zamieszkania ???
prosze o pomoc szanowne grono...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie prościej zlikwidować obydwa znaki - chyba, że lubicie totalne wojny na osiedlu.
jak oni to zedrą z Administratora to ich brosza .... na przyszłość nie będą doprowadzać do dualizmu w oznakowaniu ....
http://www.auto-swiat.pl/1-zmiana-przepisow-co-oznacza-strefa-ruchu
http://www.auto-swiat.pl/1-strefa-zamieszkania-nie-badz-intruzem
@Tsuda: właśnie rozmawiałem z adminem osiedla i poważnie się zastanawiam czy te 2 znaki jednocześnie to nie celowy zabieg admina aby zwalić winę na to że straż nie interweniuje i unikać problemu związanego z nieustannymi tel. od mieszkańców o to że "my dostajemy mandaty a Pan nic nie robi" (dla wszystkich nie byłoby miejsc park.)
admin w tej sytuacji dla wiekszosci jest "czysty" :angry:
po rozmowach z innymi którzy mogą mieć coś do powiedzenia w temacie dochodzę do wniosku że trzeba zdjąć strefę ruchu a nie mieszkaniową...
natomiast to co usłyszałem mnie załamuje ponieważ ktoś "znający się na praktykach" SM dał mi do zrozumienia że później SM może tłumaczyć się od interwencji tym że jest to teren prywatny (wspólnota):angry:
i od razu pytanie czy na terenie prywatnym droga też jest prywatna? czy wogóle są nowe osiedla (na których jest budowana nowa droga) które nie są prywatne?
poza tym że SM może olewać interwencję z założenia że pojazd nie stanowi zagrożenia bezpieczeństwa - a dla nich zablokowana totalnie możliwość wyjazdu z osiedla może nie stanowić tego :angry:
czy to prawda ze w takim zakorkowanym miescie jak krakow takie paradoksy sa mozliwe ???
Odpowiedź na pismo przekaż właścicielom na najbliższym zebraniu i zobaczymy co powie admin.
Zagrożenie bezpieczeństwa jest wtedy gdy zablokowana jest droga pożarowa a czy dana droga jest drogą pożarową szukaj w dokumentacji technicznej.
Zobacz par. 5 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 kwietnia 2006 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.
A co zglosileś na SM? Że jest zle oznakowanie? To zadanie dla ZDiTM. Kluczowym jest odpowiedź na pytanie:
Kto jest wlaścicielem tej osiedlowej ulicy? Po odpowiedzi znajdziemy rozwiązanie.:bigsmile:
i tak sobie myślę że nie pytać w piśmie o to czy obecne oznakowianie spowoduje ich skuteczną interwencję (bo odpiszą że nie)
tylko czy obecna sytuacja tamowania ruchu spowoduje ich skuteczną interwencję poparta znakiem s. zamieszkania (bez wspominania o tym że jest tam też s.ruchu)
@Tsuda: to jest droga pożarowa, sprawdzałem (kwalifikuje się na 100%), tylko admin jak widać jest
za niekaraniem kierowców (gdyż mu bedą suszyć głowę) i jej nie ma zamiaru oznakować.
@MirekL:
"na moim osiedlu"-tam mieszkam.
"dla mnie bezsensowna, tak jakby czlonkowie WM zamontowali te znaki" - zgadzam sie w 100%.
znaki prawdopodobnie zamontował admin a przynajmniej na 100% zamontował s.ruchu.
mapa:
http://maps.google.pl/maps?q=che%C5%82mo%C5%84skiego+72e+krakow+mapy&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47165a3772a759a5:0xd1a67543c6719bc2,J%C3%B3zefa+Che%C5%82mo%C5%84skiego+72E,+Krak%C3%B3w&gl=pl&ei=iFcgT5mfD4u8-QaS8onEBA&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1&ved=0CCsQ8gEwAA
to jest tam gdzie punkt "A" - 9 szeregowych budynkow w 1 rzędzie.
"Ci inni to sąsiedzi,czlonkowie Zarządu, poslowie, radni, celebryci TV?"
znajomy który kiedyś pracował w firmie zarządzającej nieruchomościami
i jego szef też miał przeróżne przejścia z SM z brakiem interwencji.
Zgłaszałem oczywiście parkowanie a nie oznakowanie.
"Kto jest wlaścicielem tej osiedlowej ulicy?"
właśnie! działki pod nią to raczej na 90% własność wspolnoty, to znaczy że droga też?
Zalóżmy, że tak. Wówczas Zarząd wysyla pismo do ZDiTM z wnioskiem o usunięcie znaku Strefa Ruchu, albo stawia na swoim terenie znak odwolujący (Koniec strefy ruchu - wydatek 200-300 zl). Wowczas obowiązuje jeden znak i SM ma "obowiązek" reagowania na zgloszenia o wykroczeniach drogowych na takim terenie.W Krakowie jest szansa ,że przyjadą, jak nie będą mieli nic do roboty. Ale przewiduje, że ta ulica jest odrębną dzialką, "wciśnięta w ramach sprzedaży wiązanej przy zakupie mieszkania". Tak jest np. również u mnie. I tu zaczynają się problemy. Nie jest ona częścią nieruchomości wspólnej, tylko wspólwlasnością wszystkich wlaścicieli mieszkań. A to oznacza ,że zarzązanie nią wymaga JEDNOMYŚLNOŚCI.Mission Impossible.
Nie ma "wspólnot ulicznych". Wszyscy wlaściciele tej ulicy mogą jednomyślnie określić sposób "jej" zarządu, zgodnie z kc. Np wyznaczą, albo zatrudnią zarządcę tej wspólwlasności. I jak już będzie zarządca to będzie mógl w ramach zarządu zwyklego ją oznakować ,jak będzie mial zgodę większości - o ile zrobi to za swoje pieniądze. Bo jak nie , to poprosi o pieniążki, a to już przekroczy zarząd zwykły.:bigsmile:
Swierk - na mapie pięknie widać nowe domki, ogrodzoną działkę z wjazdem głównym i wąską drogę dojazdową pomiędzy budynkami. W katastrze dostaniesz mapkę działki, ale na moje oko całość drogi jest we władaniu wspólnoty.
Naruszenia przepisów dotyczących drogi pożarowej to już kompetencje straży pożarnej. Tu masz podsumowanie krakowskiej straży w temacie http://www.straz.krakow.pl/sitp/ANDRZEJ%20SIEKANKA1.pdf
Zgoda większości, żeby sfinansować oznakowanie drogi, jest wystarczająca. Jeżeli któryś ze współwłaścicieli nie wpłaci swojej części (wg udziału), to można windykować, jak każdy dług.
tsuda - a po co mi cytujesz "oczywistą oczywistość"? A kto jest wlaścicielem tej ulicy? Kilkudziesięciu, może kilkuset wspólwlaścicieli. Czyli kto? Wszyscy czyli nikt. A może zrobi to Zarząd tej Wspólnoty Mieszkaniowej? Na jakiej podstawie prawnej?:bigsmile:
"9 budynkow tworzy "jedną WM". Oczywiście grunt pod nimi to nieruchomość wspólna"
tak.
"Ale przewiduje, że ta ulica jest odrębną dzialką, "wciśnięta w ramach sprzedaży wiązanej przy zakupie mieszkania"."
na 90% tak, powstała na potrzeby osiedla-wczesniej jej nie było. sprawdze w akcie i dam znać.
@Tsuda: z tego co pamietam na spotkaniu wspólnota przekazała prawa adminowi do zarządzania drogą. a już napewno on stawiał tam te znaki za swoją(naszą) kasę prawdopodobnie.
Nowy doklejony: 30.01.12 15:51
dzieki za burzliwą dyskusję.
rozmawiałem z adminem. obiecał że ściągnie strefę ruchu jak również że za parkingiem postawi zakaz postoju poparty tabliczką informacyjną "droga pożarowa".
droga jest wł. prywatną.
czyli przy wjeździe będziemy mijać znaki:
1. s.zamieszkania
2.parking
3.zakaz postoju poparty tabliczką informacyjną "droga pożarowa".
czy po tej reorganizacji interwencja musi się odbyć?
W strefie zamieszkania pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem, prędkość dopuszczalna pojazdu wynosi 20 km/h, postój pojazdu dozwolony jest tylko i wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.
tak, są jeszcze do spełnienia warunki techniczne umieszczania znaków,
z tego co pamiętam na jednym słupku nie mogą wisieć więcej niż różne 3 znaki.
Z tego co widzę wasza straż miejska nie odmawia interwencji:
http://www.strazmiejska.krakow.pl/smmk/dziennik-polski/2039-parkowanie-na-os-podwawelskim-tylko-dla-mieszkancow.html
http://www.strazmiejska.krakow.pl/smmk/aktualnosci/1600-parkowanie-w-miejscach-zabronionych-interwencje-.html
mam wrażenie że policja i sm w krk robią wszystko żeby tylko nie robić nic poza tym co muszą...
kiedyś zgłosiłem kradzież drogich farb przez robotników i miałem zdjecia to jak przyjechali to spytali sie czy mam faktury na te farby...porażka
:boogie:
najprościej jednak: napisz do straży miejskiej i załącz proponowany schemat oznakowania.