kara finansowa za nie umożliwienie odczytu stanu wodomierzy

camelbagcamelbag Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
WITAM!!!! została na mnie nałożona kara finansowa 200% średniej z ostatniego półrocza odczytu wodomierzy w moim lokalu,za nie udostępnienie możliwości odczytu!!!!Czy mają prawo w ten sposób postąpić????W domu byłem,opiekowałem się małym synem i nie słyszeliśmy jak zarządca pukał, lub nie chciał ,żebyśmy słyszeli. Nie posiadamy dzwonka---może za to kara!!!! P-S!!!ODWOŁYWAŁEM SIĘ i...... odpisali mi ,że podjęli ustawę która jednakowo traktuję wszystkich mieszkańców i nie uchylają mi nałożonej kary!!!Nadmieniam również ,że data i godziny były wywieszone na tablicy ogłoszeń...:((((((POMÓŻCIE!!!!!wiecie coś na ten temat???POZDRAWIAM

Komentarze

• Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    camelbag - osobiście jako zarząd dokonywalem takich odczytow, i wiem jakie to żenujące stać pod drzwiami i czekać,aż łaskawie otworzą drzwi. Wspólnoty bronią się przed tym uchwalami w sprawie rozliczeń wody i ścieków różnymi sankcjami. Być może w tym przypadku bardzo surowymi. Brak dzwonka to "dziecinne" tlumaczenie.Można się bronić przed sądem, ale to strata czasu i pieniędzy.:bigsmile:
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    Od nakładania kar napewno nie jest wspólnota.
    Jeżeli taka uchwała była podjęta to....ciężka sprawa, chociaż zapisy w niej o karach są niezgodne z prawem.
    Taki zapis nie odpowiada przepisowi art. 26 ust.2 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę... z którego wynika jednoznacznie, że nie można doliczać większego zużycia niż to wykazane na fakturze dostawcy.
    Radzę jeszcze raz spróbować załatwić z zarządem wspólnoty sprawę polubownie, a jeżeli się nie da to zażądać na pismie podstawy prawnej naliczenia 200% ponad średnie zużycie zwracając uwagę na bezprawność tej kary i ewentualne dalsze kroki prawne. Z tym, że zaznaczam, jest to ryzykowna sprawa bo nie takie cuda w sądach się dzieją chociaż, powtarzam działanie zarządu wspólnoty jest ewidentnie niezgodne z prawem.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    [cite] camelbag:[/cite]WITAM!!!! została na mnie nałożona kara finansowa 200% średniej z ostatniego półrocza odczytu wodomierzy w moim lokalu,za nie udostępnienie możliwości odczytu!!!!
    Czy mają prawo w ten sposób postąpić????
    A czy ty masz prawo nie udostępnić im tego odczytu? Znasz swoje obowiązki wynikające z posiadania lokalu?
    Pierwszy raz masz do czynienie z rozliczeniem opomiarowanych mediów? Takie rozliczenia są przecież cykliczne i tu jest wskazane wysuwać się "przed szereg" i samemu podawać Administratorowi odczyty : niebieski wodomierz to zimna woda , czerwony wodomierz to ciepła woda.
    Coś mi ta sprawa zaczyna śmierdzieć....
    W domu byłem,opiekowałem się małym synem i nie słyszeliśmy jak zarządca pukał, lub nie chciał ,żebyśmy słyszeli. Nie posiadamy dzwonka---może za to kara!!!! P-S!!!ODWOŁYWAŁEM SIĘ i...... odpisali mi ,że podjęli ustawę która jednakowo traktuję wszystkich mieszkańców i nie uchylają mi nałożonej kary!!!Nadmieniam również ,że data i godziny były wywieszone na tablicy ogłoszeń...:(
    Jak już coś podjęli to uchwałę właścicieli lokali , a nie ustawę. Teraz tylko w sądzie możesz dochodzić swych żądań... może Sąd ci pomoże ....widzę to jednak kiepsko .... "kara to kara ...." a właściwie nie kara, lecz zasada rozliczenia, która przyjęli właściciel lokali uchwałą. Dyscyplina jakaś przecież musi być....
    Co ty zrobiłeś, aby dostarczyć odczyty administratorowi?:cool:
    [cite] daarek:[/cite]Od nakładania kar napewno nie jest wspólnota.
    Jeżeli taka uchwała była podjęta to....ciężka sprawa, chociaż zapisy w niej o karach są niezgodne z prawem.
    co ty za brednie wypisujesz...... zasady rozliczenia kosztów wody nie są karą ....
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KubaP: samemu podawać Administratorowi odczyty
    Właśnie, a co stało na przeszkodzie aby Administratorowi podać stany swoich wodomierzy ? Najlepiej podjąć uchwałę określającą zasady podawania stanów wodomierzy (może też liczników ciepła) z określonego dnia i godziny.
  • Opcje
    camelbagcamelbag Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Uwierzcie mi ,że wywiązuje się w tych sprawach wzorowo!Byłem w domu i miałem stany przygotowane,po prostu nie słyszałem pukania!na drugi dzień nie chciano przyjąć jak zaniosłem!!!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Camelbag: miałem stany przygotowane
    W nas we wspólnocie stany zużycia zimnej i ciepłej wody oraz ciepła wrzucane są do specjalnej skrzynki w piwnicy.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    na drugi dzień nie chciano przyjąć jak zaniosłem!!!
    To bezprawie. Napisz list polecony z potwierdzeniem odbioru ze stanem liczników i wyjaśnieniem, że dlatego tą drogą, bo dnia xx około godz. xxx byłem osobiście w siedzibie administracji, jednak pan/pani xxx odmówiła przyjęcia lub umówienia się na inny termin odczytu (to ostatnie po to, bo może administrator przy okazji sprawdza, czy wodomierze nie są nielegalnie przerabiane).
    A na końcu, że masz nadzieję, że to wyjaśnienie kończy całe nieporozumienie i masz nadzieję, że nie spotkacie się w sądzie
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    U mnie jest jeszcze latwiej - skrzynki zamontowalem na każdym parterze w klatkach schodowych, a i tak nie mam do dnia dzisiejszego wszystkich odczytow. Takie jest "święte" prawo własności wg niektorych. Wlaściciel ma tylko prawa, o obowiązkach zapomina.
    daarek - nadal w Twoich wypowiedziach przebija wręcz "nienawiść" do zarządu. I też tym przypadku będą się dziać "cuda" w sądzie. Zerwij w swoim wodomierzu plombę, a później zaskarż do sądu naruszenie przez wodociągi ustawy o zaopatrzeniu w wodę, bo naliczyły Ci wiecej niż zużyłeś.
    KubaP - czy Ty nie potrafisz normalnie dyskutować, bez poslugiwania się inwektywami?:bigsmile:
    koziorozka - z tym bezprawie - to lekka przesada.Wczoraj odebralem następny odczyt ze skrzynki ( z dnia 01.01.2012). Nie robię z tego żadnej sensacji. Gdzie nie będę mial odczytow przyjmę prognoze zgodnie z wplatami. Z doświadczenia wiem ,że zużycie jest prawie stale w pólroczu. Sprawdzam sporadycznie, gdy stan jest "zastanawiający".:bigsmile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] camelbag:[/cite]WITAM!!!! została na mnie nałożona kara finansowa 200% średniej z ostatniego półrocza odczytu wodomierzy w moim lokalu,za nie udostępnienie możliwości odczytu!!!!Czy mają prawo w ten sposób postąpić????W domu byłem,opiekowałem się małym synem i nie słyszeliśmy jak zarządca pukał, lub nie chciał ,żebyśmy słyszeli. Nie posiadamy dzwonka---może za to kara!!!! P-S!!!ODWOŁYWAŁEM SIĘ i...... odpisali mi ,że podjęli ustawę która jednakowo traktuję wszystkich mieszkańców i nie uchylają mi nałożonej kary!!!Nadmieniam również ,że data i godziny były wywieszone na tablicy ogłoszeń...:((((((POMÓŻCIE!!!!!wiecie coś na ten temat???POZDRAWIAM

Wspólnota mieszkaniowa może co najwyżej rozliczyć właściciela lokalu wg. zużycia średniego i tak jak napisała Koziorożka - przychód wspólnoty z tytułu dostaw wody w danym okresie rozliczeniowym nie może przekroczyć kosztów - innymi słowy - nie można domagać się więcej niż to wynika z faktur.

Ponadto, skoro w dniu następnym donieśliście Państwo odczyty, to odmowa przyjęcia tych danych jest niezrozumiała, proszę napisać pismo do wspólnoty o takiej treści jaką sugeruje Koziorożka.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    Zarządca -
    to odmowa przyjęcia tych danych jest niezrozumiała
    To jest najwlasciwsze slowo. Nie wiemy wszystkiego o WM camelbaga. Może brak dzwonka uniemożliwia mu udostępnienie odczytow od kilku lat?
    Wspólnota mieszkaniowa może co najwyżej rozliczyć właściciela lokalu wg. zużycia średniego i tak jak napisała Koziorożka - przychód wspólnoty z tytułu dostaw wody w danym okresie rozliczeniowym nie może przekroczyć kosztów - innymi słowy - nie można domagać się więcej niż to wynika z faktur.
    To bardzo ciekawa hipoteza. Chętnie bym ją wprowadzil u siebie. Od stanu wodomierza glownego odjąłbym sumę wskazań udokumentowanych, a resztą obciążył tych ,którzy nie mieli czasu na udostępnienie odczytu. To bylby dopiero krzyk. I WM znalazłaby sponsorow wyciekow i kradzieży wody.
    A tak na poważnie, właściciele tak sobie uchwalili, domniemywam,że nikt tej uchwaly nie zaskarżyl, więc ich obowiązuje. Ot , :bigsmile:taka bezprawnie dzialająca Wspólnota Mieszkaniowa jakich wiele w Polsce.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    No tak, ale taka uchwała naruszałaby przepis bezwzględnie obowiązujący więc można przyjąć, że w tym zakrseie byłaby bezskuteczna, jednak nie każdy sąd taki niunas zauważy, dla niektórych zasada jest prosta - jest uchwała - skoro nie zaskarzono - obowiązuje.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozliczanie uchybu na tych, którzy wodomierza nie udostępnili działa u mnie od wielu lat.
    W końcu i tak się wszystko wyrównuje - np. po odczycie właściciel ma nadpłatę, ale ja zawsze kasę na koncie wm
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    KubaP: co ty za brednie wypisujesz...... zasady rozliczenia kosztów wody nie są karą ....
    Pytający nie mówi o zasadach rozliczeń tylko o karze 200% średniego zużycia co jest bezprawiem.
    Wspólnocie tego robić nie wolno, nakładać takich sankcji bo są niezgodne z prawem (z ustawą o zbiorowym...) - nawet w uchwale.
    [align=right](...)admin[/align]
    Zarządca: Wspólnota mieszkaniowa może co najwyżej rozliczyć właściciela lokalu wg. zużycia średniego i tak jak napisała Koziorożka - przychód wspólnoty z tytułu dostaw wody w danym okresie rozliczeniowym nie może przekroczyć kosztów - innymi słowy - nie można domagać się więcej niż to wynika z faktur.
    Nadmieniam, że to nie Koziorożka napisała ale daarek pisał o tym.
    Jest to oczywiste bo zapis ustawy jest jednoznaczny.
    Nie pojmuję dlaczego wielcy znawcy praktycy i teoretycy nie przyjmują tego do wiadomości, nie rozumieją? nie chcą zrozumieć? czy tkwią w upartym błędzie?

Uchwała taka (o 200%) niewątpliwie narusza prawo - pozostaje tylko drobna kwestia wyjścia z takiej sytuacji skoro orzecznictwo jest diametralnie różne i nawzajem sprzeczne w takich kwestiach.
    Jedne sądy uważają że właściciele moga każdą bzdurę uchwalić i dopóki nie zostanie zaskarżaona to obowiązuje wszystkich (nawet sądy) a inne sądy uważają, że uchwała niezgodna z prawem nie obowiązuje (nie wywołuje skutków).
    O take My... i róbta co chceta. Dziki kraj.

"...Wspólnota podejmuje decyzje tylko w sprawach dotyczących zarządu nieruchomością wspólną w formie uchwał, ale tylko w granicach wyznaczonych prawem...Wspólnota działa w granicach ściśle określonych w ustawie. Nie dotyczy jej zasada, że co nie jest zakazane jest dozwolone..." - Wyrok z dnia 22 lutego 2001 r. Sąd Apelacyjny w Warszawie I ACa 1309/00

"...Wspólnota mieszkaniowa może podejmować wiążące decyzje jedynie w zakresie zarządu nieruchomością wspólną. Uchwała wykraczająca poza ten obszar nie wywołuje skutków prawnych w niej wyrażonych. Jako sprzeczna z bezwzgzędnie obowiązującymi przepisami prawa jest nieskuteczna..." - wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu Wydział I Cywilny, z dnia 7 sierpnia 2008 roku, sygn. akt: I ACa 601/08.

"...Ustawodawca nie przewidział instytucji nieważności uchwał wspólnoty z mocy prawa. Rozwiązanie to ma zagwarantować pewność i stabilność działania wspólnoty mieszkaniowej w obrocie prawnym. Powyższe powoduje, że dopóki uchwała nie zostanie w przewidzianym trybie uchylona, funkcjonuje w porządku prawnym i wiąże wspólnotę, jej członków, osoby trzecie oraz sąd. Stąd niezakwestionowanie uchwały przez uprawnione osoby w ustawowym terminie powoduje ich usankcjonowanie, nawet jeśli pozostają w sprzeczności z prawem..." - Wyrok z dnia 18 czerwca 2008 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie I ACa 119/08

[align=right](...) admin[/align]
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Daarek: "...Ustawodawca nie przewidział instytucji nieważności uchwał wspólnoty z mocy prawa. Rozwiązanie to ma zagwarantować pewność i stabilność działania wspólnoty mieszkaniowej w obrocie prawnym. Powyższe powoduje, że dopóki uchwała nie zostanie w przewidzianym trybie uchylona, funkcjonuje w porządku prawnym i wiąże wspólnotę, jej członków, osoby trzecie oraz sąd. Stąd niezakwestionowanie uchwały przez uprawnione osoby w ustawowym terminie powoduje ich usankcjonowanie, nawet jeśli pozostają w sprzeczności z prawem..." - Wyrok z dnia 18 czerwca 2008 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie I ACa 119/08
    Po przeczytaniu czegoś takiego można rzeczywiście dostać diarrhoea.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.