opłaty za ciepło według wskazań ciepłomierzy

guzlesteguzleste Użytkownik
edytowano stycznia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Czy wiążące jest dla członka Wspólnoty Mieszkaniowej uchwała Wspólnoty rozliczająca ciepło według nielegalizowanych ciepłomierzy - opłaty za ciepło są wnoszone przez okres grzewczy w/g powierzchni mieszkań a na koniec sezonu grzewczego opłaty za cipeło mają być rozliczone w/g wskazań ciepłomierzy zainstalowanych w mieszkaniach. Ciepłomierze te nie są legalizowane

Komentarze

• Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Każda uchwała nawet najdurniejsza jeżeli nie została zaskarżona jest wiążąca (wedug orzecznictwa).
    Po ile tych ciepłomierzy jest w mieszkaniu i czy napewno są to ciepłomierze?
    Aby rozliczenie ciepła prowadzić za pośrednictwem m.in. ciepłomierzy budynek musi spełniać określone warunki wyszczególnione w odpowiednich normach i przepisach, bo inaczej jest to zabawa w oszukiwanie użytkowników lokali. Praktycznie żaden ze starszych niż 5-letnie budynków w Polsce tych warunków nie spełnia.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano stycznia 2012
    [cite] guzleste:[/cite]Czy wiążące jest dla członka Wspólnoty Mieszkaniowej uchwała Wspólnoty rozliczająca ciepło według nielegalizowanych ciepłomierzy - opłaty za ciepło są wnoszone przez okres grzewczy w/g powierzchni mieszkań a na koniec sezonu grzewczego opłaty za cipeło mają być rozliczone w/g wskazań ciepłomierzy zainstalowanych w mieszkaniach. Ciepłomierze te nie są legalizowane

Czy w uchwale jest zapis, że chodzi o niezalegalizowane ciepłomierze, czy mam rozumieć, że uchwałą zwolniono z obowiązku legalizacji?
    Jeżeli tak, to można rozważać kwestię naruszenia przepisów bezwzględnie obowiązujących i jej bezskuteczność w tym zakresie.

Na temat legalizacji w materiale na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/76-techniczne/838-legalizacja-wodomierzy-i-cieplomierzy
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Guzleste: Ciepłomierze te nie są legalizowane
    Dlaczego ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2012
    [cite] guzleste:[/cite]Czy wiążące jest dla członka Wspólnoty Mieszkaniowej uchwała Wspólnoty rozliczająca ciepło według nielegalizowanych ciepłomierzy - opłaty za ciepło są wnoszone przez okres grzewczy w/g powierzchni mieszkań a na koniec sezonu grzewczego opłaty za cipeło mają być rozliczone w/g wskazań ciepłomierzy zainstalowanych w mieszkaniach.
    Ciepłomierze te nie są legalizowane
    A zbieracie na tę legalizację....?
    Czy macie dużo kasy na taką legalizacje (ok 70 % kosztów nowego ciepłomierza)....
    czy uważasz, że te które są oszukują i wskazują niewłaściwe zużycie ?

Taki ciepłomierz może być traktowany jako podzielnik kosztów zużycia EC. a to już jest inna bajka... i nie podlega okresowej legalizacji o której mowa przy urządzeniach pomiarowych ....
  • Opcje
    guzlesteguzleste Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej sytuacji Wspólnota dysponuje własną kotłownią (piec na gaz). Zarząd w uchwale nie odniósł sie do sprawy legalizacji ciepłomierzy tylko przyjął zasadę, że rozliczenie kosztów za dostarczanie ciepła do mieszkań nastąpi po zakończeniu sesonu grzewczego po spisaniu wskazań ciepłomierzy - przez cały okres grzewczy płacę za ogrzewanie w/g powierzchni mieszkania . Ciepłomierze te są zamontowane w mieszkaniach - każde mieszkanie jest opomiarowane. Od momentu zainstalowania w mieszkaniach (a było to od 12 do 10 lat temu) ciepłomierze te nie były legalizowane.
    Ja zaś mam wątpliwość, że jeżeli nie zapłacę za to co wskaże ciepłomierz w moim mieszkaniu po zakończeniu sezonu (tzn.zapłacę opłaty za ogrzewanie w/g powierzchni mieszkania) i Wspólnota pozwie mnie do sądu to czy argument nielegalizowanego ciepłomierza w sądzie argumentem na moją korzyść
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Guzleste: uchwała Wspólnoty rozliczająca ciepło według nielegalizowanych ciepłomierzy
    Guzleste: Zarząd w uchwale nie odniósł sie do sprawy legalizacji ciepłomierzy
    Przecież to właściciele lokali odnieśli się do sprawy legalizacji liczników ciepła głosując za uchwałą, która pozwala na rozliczanie zużycia ciepła na podstawie powierzchni mieszkania a nie na podstawie posiadanych udziałów . Jaki Zarząd takie i uchwały...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] guzleste:[/cite] Zarząd w uchwale nie odniósł sie do sprawy legalizacji ciepłomierzy tylko przyjął zasadę, że rozliczenie kosztów za dostarczanie ciepła do mieszkań nastąpi po zakończeniu sesonu grzewczego po spisaniu wskazań ciepłomierzy - przez cały okres grzewczy płacę za ogrzewanie w/g powierzchni mieszkania .
    Uważam że jest to nieprawidłowe , bo okresem rozliczeniowym jest rok kalendarzowy
    art.29.1a. Okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest rok kalendarzowy.

• Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W mojej sytuacji Wspólnota dysponuje własną kotłownią
    - a jak rozwiązano podgrzanie wody? jeżeli też idzie z tej własnej kotłowni to tenże obieg powinien być osobno opomiarowany także.
    Podejrzewam większy przekręt (czyli jeden obieg i liczone z sufitu podgrzew i c.o. a do tego jeszcze pewnie gaz do kuchenek) - całe liczenie jest dla picu stąd zarząd nie przejmuje się ciepłomierzami. Chciałbym sie mylić.
    czy argument nielegalizowanego ciepłomierza w sądzie argumentem na moją korzyść
    - argument braku legalizacji cieplomierza jest dyskwalifikujący do pomiarów nim wykonanych i obciążających cię ale...w polskim sądzie wszystko jest możliwe i zapewniam cię, że wiem co pisze.
    okresem rozliczeniowym jest rok kalendarzowy
    - dla sądu żaden argument (sędzia stwierdzi, że wspólnota może sobie dowolnie określić rozliczanie - a co?)
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    [cite] daarek:[/cite]
    okresem rozliczeniowym jest rok kalendarzowy
    - dla sądu żaden argument (sędzia stwierdzi, że wspólnota może sobie dowolnie określić rozliczanie - a co?)
    sędzia stwierdzi, można i tak ...kolejny dyrdymał daarka ....wyrok prędzej wydał niż ocenił to sąd...
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    To nie mój dyrdymał tylko sędziego.
    Cytat z uzasadnienia wyroku: "...wspólnota może sobie dowolnie określić rozliczanie ciepła..."
    Moje argumenty o roku kalendarzowym wg UoWL sędziowie (w apelacji też) tak właśnie uzasadniali.
    No i co byś zrobił po czymś takim skoro wyrok prawomocny, wartość za mała żeby pójść do SN - d...a zbita, idiotyzm górą.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    [cite] daarek:[/cite]To nie mój dyrdymał tylko sędziego.
    to miałeś pecha że trafiłeś na niedokształconego sędziego....Oni "znają się" tylko na prawie spółdzielczym i przez to szkiełko rozpatrują sprawy wspólnotowe.... powołanie biegłego w postaci urzędnika skarbowego wyjaśniłoby sprawę sędziemu .... albo i nie....
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Za dużo biegłych by trza było bo takich i jeszcze lepszych numerów w tym wyroku było więcej.
    Poza tym żeby stwierdzić ze dwa dodać dwa nie jest cztery nikt nie powołuje biegłego.
    Ot chociażby taki cytat: "... to że jest wybrany zarząd wspólnoty nie oznacza że administrator nie pełni zarządu..." - takie jaja i w apelacyjnym te brednie trzech sędziów też firmuje.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napisałem ci, że maiłaś pecha ... ale to chyba wynika z cytatologii...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.