opłaty za ciepło według wskazań ciepłomierzy
guzleste
Użytkownik
Czy wiążące jest dla członka Wspólnoty Mieszkaniowej uchwała Wspólnoty rozliczająca ciepło według nielegalizowanych ciepłomierzy - opłaty za ciepło są wnoszone przez okres grzewczy w/g powierzchni mieszkań a na koniec sezonu grzewczego opłaty za cipeło mają być rozliczone w/g wskazań ciepłomierzy zainstalowanych w mieszkaniach. Ciepłomierze te nie są legalizowane
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Po ile tych ciepłomierzy jest w mieszkaniu i czy napewno są to ciepłomierze?
Aby rozliczenie ciepła prowadzić za pośrednictwem m.in. ciepłomierzy budynek musi spełniać określone warunki wyszczególnione w odpowiednich normach i przepisach, bo inaczej jest to zabawa w oszukiwanie użytkowników lokali. Praktycznie żaden ze starszych niż 5-letnie budynków w Polsce tych warunków nie spełnia.
Czy w uchwale jest zapis, że chodzi o niezalegalizowane ciepłomierze, czy mam rozumieć, że uchwałą zwolniono z obowiązku legalizacji?
Jeżeli tak, to można rozważać kwestię naruszenia przepisów bezwzględnie obowiązujących i jej bezskuteczność w tym zakresie.
Na temat legalizacji w materiale na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/76-techniczne/838-legalizacja-wodomierzy-i-cieplomierzy
Czy macie dużo kasy na taką legalizacje (ok 70 % kosztów nowego ciepłomierza)....
czy uważasz, że te które są oszukują i wskazują niewłaściwe zużycie ?
Taki ciepłomierz może być traktowany jako podzielnik kosztów zużycia EC. a to już jest inna bajka... i nie podlega okresowej legalizacji o której mowa przy urządzeniach pomiarowych ....
Ja zaś mam wątpliwość, że jeżeli nie zapłacę za to co wskaże ciepłomierz w moim mieszkaniu po zakończeniu sezonu (tzn.zapłacę opłaty za ogrzewanie w/g powierzchni mieszkania) i Wspólnota pozwie mnie do sądu to czy argument nielegalizowanego ciepłomierza w sądzie argumentem na moją korzyść
Podejrzewam większy przekręt (czyli jeden obieg i liczone z sufitu podgrzew i c.o. a do tego jeszcze pewnie gaz do kuchenek) - całe liczenie jest dla picu stąd zarząd nie przejmuje się ciepłomierzami. Chciałbym sie mylić. - argument braku legalizacji cieplomierza jest dyskwalifikujący do pomiarów nim wykonanych i obciążających cię ale...w polskim sądzie wszystko jest możliwe i zapewniam cię, że wiem co pisze. - dla sądu żaden argument (sędzia stwierdzi, że wspólnota może sobie dowolnie określić rozliczanie - a co?)
Cytat z uzasadnienia wyroku: "...wspólnota może sobie dowolnie określić rozliczanie ciepła..."
Moje argumenty o roku kalendarzowym wg UoWL sędziowie (w apelacji też) tak właśnie uzasadniali.
No i co byś zrobił po czymś takim skoro wyrok prawomocny, wartość za mała żeby pójść do SN - d...a zbita, idiotyzm górą.
Poza tym żeby stwierdzić ze dwa dodać dwa nie jest cztery nikt nie powołuje biegłego.
Ot chociażby taki cytat: "... to że jest wybrany zarząd wspólnoty nie oznacza że administrator nie pełni zarządu..." - takie jaja i w apelacyjnym te brednie trzech sędziów też firmuje.