wejście na strych- dach
Krzysztof_cwikla
Użytkownik
Jakie muszę spełnić warunki aby wykonać na własny koszt wejście na strych wprost z klatki przebijając się przez strop klatki schodowej .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Od tego, żeby poinformować właściciela lokalu o procedurze postępowania, jest zarząd: że uchwała, że zarząd ją przygotuje i zwoła zebranie / zbierze głosy, że wydział architektury, że formularze itp. Rada, żeby jeden niezorientowany właściciel pytał o to innych właścicieli jest niepoważna.
Na pytanie: ...odpowiedź brzmi: wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną, zatem konieczna jest zgoda właścicieli w formie uchwały. W tym celu powinieneś udać się do zarządu wspólnoty, przedstawić sprawę i złożyć umotywowany wniosek o podjęcie uchwały (to Ty masz interes w wybiciu tego otworu, więc powinieneś przekonać zarząd i większość właścicieli, bo oni wcale nie muszą się zgadzać na dziurawienie stropu).
Następnie należy dokonać zgłoszenia robót w starostwie powiatowym / wydziale architektury i budownictwa urzędu miejskiego na odpowiednich formularzach - tam Ci powiedzą, czy przypadkiem nie będzie konieczne pozwolenie na budowę (urząd ma na to 30 dni).
A potem możesz już sobie dziurawić ten strop.
Nowy doklejony: 02.02.12 09:19 Gdzie to wyczytałeś?
Jak nie ma wymaganej uchwały, to należy wystąpić do zarządu wspólnoty z projektem uchwały i prośbą o przeprowadzenie głosowania (na zebraniu lub w trybie indywidualnego zbierania głosów.
jak do tego co zostało tutaj napisane ma się art. 1 ust.2 UoWL . Przecież w UoWL nigdzie nie jest wskazane że wspólnota może decydować co do współwłasności czyli nie może decydować w tym przypadku większością może coś źle zrozumiałem dopytuję się bo nie chcę się władować w koszta po to żeby potem nie móc wykonać tego wejścia .
Moje pytanie spowodowane był o tym że chciałem wiedzieć jakich powinien dokonać czynności człowiek który chce to zrobić takie wejście .Teraz tak pokrótce generalnie sprawa wygląda tak ponieważ na początku lat 2000 roku jeden z lokatorów wystąpił do wspólnoty o wykupienie strychu celem powiększenia mieszkania /powstało mieszkanie dwukondygnacyjne/ ponieważ na tym zebraniu również wyraziłem zainteresowanie strychem również powiększenie mieszkania znajdującego się na poddaszu po zaakceptowaniu sprzedaży strychu dodam tylko że w zebraniu uczestniczył Notariusz i sprawa została już notarialnie potwierdzona . Sąsiad zrobił projekt i zatwierdzenie tego projektu odbywało się drogą obiegową chodziło o wyrażenie zgody wszystkich lokatorów . Po zapoznaniu się z dokumentacją projektu ponieważ nie podpisałem zgody z uwagi na fakt że w projekcie widniały dodatkowe drzwi na strych . W sprawie tej zostało zwołane zebranie na którym to projektant wytłumaczył że drzwi te są z uwagi na fakt iż przejście z dolnej kondygnacji na górną jest zbyt wąskie aby wnieść na górną kondygnacje niektóre przedmioty do zagospodarowania dobudowanych pomieszczeń . Na zebraniu tym doszliśmy do porozumienia na zasadzie takiej że jak sąsiad wybuduje i zagospodaruje dobudowane pomieszczenia drzwi zostaną usunięte . Najgorsze w tym wszystkim jest to że w protokole z tego zebrania jest tylko wzmianka że strony doszły do porozumienia jednak nie jest zapisana treść tego porozumienia jak też nie ma w tej kwestii żadnej uchwały . Ustaliliśmy równie że w celu zmniejszenia kosztów wspólnie dokonamy notarialnego ustalenia nowych udziałów we wspólnocie jak też w częściach wspólnych . Uchwała wspólnoty na wykupienie pozostałej części strychu przez moją rodzinę zawierała dodatkowy punkt pozostawić dostęp do strychu-dachu co też zgodnie z uchwałą uczyniłem w chwili obecnej sąsiad wydzielone pomieszczenie wejścia na strych zabudował pozostawiając właz wejścia na dach ale usunął drabinę jak też wymienił zamki w starych drzwiach na strych pozostawiając klucze do tego pomieszczenia tylko trzem lokatorom . na Przełomie grudnia i stycznia zadzwonił do mnie że ma już załatwione wszystkie sprawy dotyczące notarialnej zmiany udziałów i że chciał by tą sprawę załatwić do puki jest przewodniczącym zarządu co wzbudziło we mnie podejrzenia że będzie próbował notarialnie zatwierdzić własność czy wyłączność wymienionego pomieszczenia . Na ostatnim zebraniu wspólnoty w dniu 26-01-2012 roku złożył oświadczenie że na własny koszt wykona dodatkowe wejście na strych z klatki na strych-dach . Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały . Z tego co mi jest wiadome w świetle prawa takie głosowanie jest uznawane jako antyuchwała mogę również je zaskarżyć a Sąd może nakazać przegłosowanie i podjęcie uchwały w tej sprawie które co próbowałem tutaj się dowiedzieć jeżeli będzie głosowane jak to oświadczenie będę mógł ponownie zaskarżyć z uwagi na przegłosowanie większością głosów uchwały dotyczącej części wspólnych co uważam za niezgodne i powinno być głosowane zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego tak to właśnie cała sprawa wygląda . Nie zależy mi na stosunkach z sąsiadami z których większość przy pomocy głosowań na zebraniach wspólnoty bez oglądania się na innych chce lub załatwia swoje sprawy .
Inne sprawy też tak mieszasz, że nic nie zrozumiałam.
O co ci chodzi? Kupiłeś już ten kawałek strychu? Zapomnij o sąsiedzie i w nowym wątku k l a r o w n i e opisz
1) na czym polega twój problem
2) co chcesz osiągnąć
Ale najpierw poczytaj
https://forum.zarzadca.pl/search/?PostBackAction=Search&Keywords=adaptacja&Type=Topics&btnSubmit=Szukaj
jeżeli chodzi o słowa "umowa jeśli to uchwała" i tu myślimy o tym samym fragmencie opisanego powyżej mojego problemu to przytoczyłem tu jak sporządzono protokół z zebrania bez podjęcia uchwały w tym momencie napisałem jak na prawdę to się odbyło protokół kończył protokolant w mojej obecności a zarządca zastanawiał się jak to ująć żeby nie trzeba było podejmować uchwały i ujął to tak jak napisałem przy czym dodam że również w tym przypadku nie było żadnego głosowania .
Nowy doklejony: 04.02.12 00:16
dodatkowym problemem jest to czy prawdą jest że taki sposób przeprowadzenia głosowania bez podjęcia decyzji mogę zaskarżyć czy prawdą jest że sąd traktuje takie głosowanie jako anty uchwała i może nakazać wspólnocie podjęcie uchwały którą będę mógł zaskarżyć .
Nowy doklejony: 04.02.12 17:54
w poniedziałek chcę dostarczyć zarządcy takie pismo w tej sprawie może ktoś powie czy dobrze jest to napisane
Administracja
Wspólnoty Mieszkaniowej
WN I O S E K
Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali wnoszę o zwołanie w trybie pilnym zebrania wspólnoty ....................................
1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 ustalenie miejsca zebrania pozostawiam Zarządcy .
2. Zebranie zwołane zostaje w celu podjęcia uchwały w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali w sprawie oświadczenia ................. o wykonaniu na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
3. Wolne wnioski
Po zapoznaniu się z protokołem z zebrania wspólnoty znajdującej się w................................, które to odbyło się w dniu 26 styczeń 2012 roku . Wnoszę o podjęcie uchwały w sprawie przegłosowanego NIEJEDNOGŁOŚNIE oświadczenia.......................o wykonaniu na własny koszt wejścia na strych-dach wprost z klatki schodowej
w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali .
U Z A S A D N I E N I E
Wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną , zatem konieczna jest zgoda właścicieli w formie uchwały.
Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali
w brzmieniu W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali . Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej , dopóki trwa odrębna własność lokali.
Z uwagi na fakt trwania odrębnej własności lokali w naszej wspólnocie oraz z uwagi na fakt że głosując oświadczenie ....................na zasadzie większości złamano moje prawa albowiem żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście na strych-dach , przegłosowanie tej uchwały na podstawie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali uważam za zasadny .
1. Właściciel lokalu ..............................................
/……………………………………./
2. Współwłaściciel lokalu ..........................................
/……………………………………/
Wyk 2 egz.
1 egz. Zarządca Wspólnoty ...........................................
1 egz. a/a
Pozostałą część pisma zostawiam bez komentarza, bo nie mam pojęcia, o co Szanownemu Autorowi chodzi. Wydaje się, że on również nie ma o tym pojęcia.
Co do pisma.
Wygląda na to że wspólnota w której mieszkasz jest tzw. dużą wspólnotą (powyżej 7 lokali) - ( "...puki jest przewodniczącym zarządu..." ) - czyli jest wybrany zarząd który ma nawet przewodniczącego.
Adresatem wniosku musi być zarząd wspólnoty a nie jakaś administracja.
Wszelką korespondencję musisz kierować do zarządu wspólnoty i dalsze kroki które opisał Posesja dwa dni temu w tym wątku również zarząd powinien podjąć.
Zarządcy a de facto administratora nie mieszaj do tego chociaż powinien pomóc, jeżeli jest fachowcem.
Dla organów administracji arch-bud. stroną nie jest właściciel lokalu we wspólnocie tylko właśnie zarząd wspólnoty (art. 21 UoWL).
W takiej wspólnocie decyzje właściciele podejmują za pomocą uchwał. Nie ma antyuchwał.
Powoływanie się na Radę Ministrów wykreśl bo we wspólnocie zwoływanie zebrań reguluje art. 30, 31 i 32 UoWL.
Jak rozumiem stawiasz wniosek aby wspólnota podjęła uchwałę o unieważnieniu decyzji (ustnie?) podjętej wcześniej - "...Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały..."
Aby nie brnąć w jakiś ślepy zaułek potwierdź te moje przypuszczenia i...będziemy radzić dalej.
Słów mnóstwo, a treści/tekstu projektu uchwały ślepota nadal nie widzę :shocked:
łojezu, ato co?
Nie bardzo wiadomo, o co chodzi z tym otworem w stropie, więc trudno radzić coś sensownego.
Pozostałą część pisma zostawiam bez komentarza, bo nie mam pojęcia, o co Szanownemu Autorowi chodzi. Wydaje się, że on również nie ma o tym pojęcia.[/quote]
ad1 rozumiem że mam się zwrócić do zarządu wspólnoty i czytając pozostałe posty jest to oczywiste i nie podlega żadnej dyskusji
ad2 Rozumiem że mam się powołać na UoWL
ad3 chodziło mi o to że ponieważ sam posiadam ponad 10% udziałów to mogę w myśl UoWL zwołać zebranie wspólnoty a że UoWL wskazuje równie że powinienem podać miejsce zebrania to pozostawiłem administratorowi / zarządcy / wskazanie takiego miejsca gdyż dotychczasowe zebrania zawsze tam się odbywały
ad4 mam wrzuconą w komputer UoWL mniej więcej od tygodnia czasu i czytałem te 41 artykułów kilkakrotnie i teraz /pragnę podkreślić że to jest moja interpretacja/ w myśl art 3 ust 1 UoWL Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.
Tak jak pisałem odrębność lokali głosowana zgodnie z UoWL czyli większością głosów za każdym razem żąda się od właścicieli będących w opozycji do zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej czyli łamie się prawo własności tych właścicieli . Wobec powyższego chodziło mi o to aby głosowanie to było przeprowadzone jak w wspólnotach małych czyli musi być zgoda wszystkich właścicieli a ponieważ wydaje mi się że właśnie KC reguluje te sprawy stąd odwołanie do art. 1 ust. 2
Odnoście tego o co mi chodzi to chyba w drugim punkcie to ująłem chodzi mi o zwołanie zebrania w celu podjęcia uchwały dotyczącej oświadczenia jednego z właścicieli co do faktu że na własny koszt wykona wejście na strych-dach z korytarza klatki schodowej a ponieważ dotyczy to współwłasności nieruchomości wspólnej to powinno się to przegłosować co uczyniono i powinna być w tej sprawie podjęta uchwała czego nie uczyniono .
Nowy doklejony: 05.02.12 11:51
Darek dziękuję za poradę a teraz przytoczę tu fragment protokołu z zebrania
Pan........... zobowiązał się do wykonania włazu na dach i zamontowania drabiny na własny koszt
wniosek za 59,144 % , wstrzymało się 20,28 % i to wszystko nie ma żadnej uchwały w tej sprawie .
Nowy doklejony: 05.02.12 12:14
Koleżanko widzę że w kwietniu minie 2 lata jak się zalogowałaś na tej stronie , widzę że Liczba wizyt na stronie ponad 2200 postów ponad 2200 , 15 tematów jeżeli większość tych postów wygląda - brzmi jak ten tu przytoczony to nie zazdroszczę osobom , którym pomogłaś . Ja zalogowałem się trochę wcześniej liczba tematów 4 postów znikoma część Twoich i tylko dla tego że w kwestiach wspólnot mieszkaniowych praw właścicieli sposobów głosowań itd jestem laikiem to się nie wypowiadam gdyż mógł bym komuś swoją wypowiedzią zrobić krzywdę . Wchodzę na tą stronę kiedy mam problem bo ta strona tak mi się wydaje do takich celów służy .
Nowy doklejony: 05.02.12 12:19
"...Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali..."
Wykonanie wejścia na strych obojętnie na czyj koszt nie jest zniesieniem współwłasności.
W tym wypadku: - czyli w tym wypadku pozostaje wyegzekwowć od zarządu wspólnoty nadania rangi uchwały właścicieli ustaleniom ustnym zawartym w protokole zebrania:
Nowy doklejony: 05.02.12 12:58
To, że zarządca przygotowuje oferty i przedkłada je zarządowi, to rzecz normalna, od tego w końcu on jest. Zarządca tylko proponuje, konkretną ofertę wybiera zarząd wspólnoty (jeżeli jest). Jeżeli to mała wspólnota (do 7 lokali) i nie ma zarządu powierzonego, decydują właściciele.
Obecność zarządcy na zebraniach jest nawet wskazana - można go wypytać o różne sprawy, o rozliczenia finansowe, nadzór nad firmą sprzątającą, wywożącą śmieci itp. Na co dzień takiego kontaktu często brakuje, bo właściciele pracują, mają swoje sprawy rodzinne itp. Zebranie jest po to, żeby wyjaśnić sobie wiele spraw.
A czy teraz będzie dobrze
Zarząd
Wspólnoty Mieszkaniowej
..............................
W N I O S E K
Działając zgodnie z art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali wnoszę o zwołanie w trybie pilnym zebrania wspólnoty ....................................
1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 .
2. Zebranie zostaje zwołane w celu podjęcia uchwały /głosowanej jak w wspólnotach małych/ w sprawie: wykonania przez
................. na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
3. Wolne wnioski
U Z A S A D N I E N I E
Protokół z zebrania z dnia 26 styczeń 2012 roku wspólnoty mieszkaniowej ..... w miejscu cytat " Pan.........zobowiązał się do wykonania włazu na dach i zamontowania drabiny na własny koszt " koniec cytatu , który został przegłosowany cytat "Wniosek - za - 59,144% , w - 20,28 % " koniec cytatu . Wspólnota w przedstawionym wniosku nie podjęła uchwały .
1. wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną , konieczna jest
zgoda właścicieli w formie uchwały.
2. Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali w brzmieniu
W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali . Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej , dopóki trwa odrębna własność lokali.
Z uwagi na - ingerencje w nieruchomość wspólną , z uwagi na - konieczność w tej sprawie zgody właścicieli w formie uchwały , z uwagi - trwania odrębnej własności lokali w naszej wspólnocie , z uwagi na brak jednogłośnego przegłosowanego wniosku Pana ............... wskutek czego żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście na strych pojęcie uchwały w tej sprawie głosowanej jak w wspólnotach małych uważam za zasadne .
1. Właściciel lokalu ..............................................
/……………………………………./
2. Współwłaściciel lokalu ..........................................
/……………………………………/
Wyk 2 egz.
1 egz. Zarządca Wspólnoty ...........................................
1 egz. a/a
[
co ty z tym uzasadnieniem ono nie jest wymagane powinny być tylko podpisy wnioskodawców i treść proponowanych uchwał ( nie tytuł / w sprawie uchwały)
-zgłaszam treść uchwały
do porządku zebrania dopisuję punkt
-omówienie i przegłosowanie wymienionych uchwał /gdzie podczas zebrania uzasadniam
powód głosowania danej uchwały/ Tak
wybaczcie jeżeli chodzi o uzasadnienie to skrzywienie zawodowe
Orzecznictwo jednak wskazuje, że istnieje "uchwała negatywna" i można ją zaskarżyć, np.:
1) z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 6 kwietnia 2011 roku, sygn. I ACa 103/11:
"Sąd Apelacyjny podziela stanowisko skarżącej, iż art. 25 ust. 1 ustawy o własności lokali nie ogranicza prawa zaskarżania uchwał jedynie do tych, które pozytywnie rozstrzygają dany problem. Wszystkie decyzje współwłaścicieli nieruchomości wspólnej, jej dotyczące, podejmowane są w formie uchwał, a zatem również decyzja o odmowie wyrażenia powódce zgody na remont instalacji elektrycznej została podjęta w formie uchwały i podlega zaskarżeniu."
Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1199-i-aca-10311-remont-instalacji-elektrycznej-stanowi-czynnosc-zwyklego-zarzadu
2) z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 8 lipca 2011 roku, sygn. akt: I ACa 181/11
"...Sąd Okręgowy nie uwzględnił również powództwa zmierzającego do uchylenia uchwały o odmowie przeszacowania udziałów wskazując, iż powodowie domagali się w rzeczywistości uchylenia uchwały nie istniejącej. Można domagać się uchylenia jedynie uchwały podjętej w wyniku głosowania, przeciwko zaś uchwale dotyczącej przeszacowania wielkości udziałów zagłosowali właściciele dysponujący sumą udziałów równą 30,35 %, przeciwko - 69,65%, zatem nie doszło do jej podjęcia.
Nie została także na zebraniu podjęta uchwała wskazana w żądaniu pozwu, tj. „o odmowie dokonania przeszacowania udziałów", co skutkuje uznaniem żądania za bezprzedmiotowe, skierowane ku nie istniejącej uchwale Powodowie apelacją zaskarżyli wyrok w całości, zarzucając mu:
1/ naruszenie prawa materialnego, a mianowicie art. 25 ust. 1, 1a ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903 z późn. zm.) poprzez jego błędną wykładnię, skutkującą błędnym uznaniem, iż odmowa przyjęcia w głosowaniu na zebraniu wspólnoty uchwały o projektowanej treści jest uchwałą nieistniejącą, w konsekwencji czego - jej zaskarżanie jest bezprzedmiotowe, podczas gdy odmowa przyjęcia w głosowaniu na zebraniu wspólnoty uchwały o projektowanej treści jest de facto przyjęciem uchwały negatywnej, która może być przedmiotem zaskarżenia;.... Ubocznie jedynie – Sąd Apelacyjny podziela zarzuty apelacji, że została podjęta uchwała określona w protokole pod pkt. 9 ze wszystkimi tego skutkami, łącznie z możliwością jej zaskarżenia."
Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1462-i-aca-18111-bezskutecznosc-uchwaly-wspolnoty-mieszkaniowej
Ale jest też przypadek braku uchwały, który można nie tyle zaskarżyć, co wnieść do sądu wniosek o rozstrzygnięcie zamiast włascicieli: "Brak zgody" to może być:
1) uchwała o odrzuceniu wniosku zarządu / zarządcy (uchwała negatywna);
2) nierozstrzygnięcie głosowanego projektu uchwały - brak większości zarówno za uchwałą jak i przeciw niej;
3) brak głosowania w tej sprawie.
Zarządy w praktyce nie stosują tej możliwości, a szkoda.
Można byłoby w ten sposób przełamywać pat w głosowaniach nad ważnymi uchwałami.
zarząd przyjmie twoje wnioski o zwołanie zebrania i z odpowiedzią na te wnioski poczeka do chwili kiedy się Uchwała uprawomocni i masz pozamiatane .
Wszystko wskazuje na prawdziwość tych słów . Właściciel który stara się o wybicie otworu w stropie na wejście na dach-strych jest w zarządzie przy czym uważa się za przewodniczącego zarządu i że to on decyduje o terminie spotkaniu się członków zarządu odbierając ode mnie pismo powiedział że zarząd zbierze się i po przedyskutowaniu mojego pisma udzieli mi odpowiedzi . Pismo złożyłem każdemu z członków zarządu prosiłem o podpisanie się podanie daty otrzymania pisma przy czym mając na uwadze że właściciele wspólnoty przynajmniej tydzień przed zebraniem powinni być powiadomieni o terminie zebrania uczyniłem to z 10 dniowym wyprzedzeniem . Jutro będzie tydzień do wskazanego przeze mnie terminu spotkania odpowiedzi nie mam więc chyba pozamiatane , ale chyba do czasu .
Nowy doklejony: 18.02.12 18:22
Potwierdziło się to co napisałem wcześniej . Uchwała jest już gotowa winę zrzucono na protokolanta tym nie mniej to oni sami się dopatrzyli braku tej uchwały i zanim przesłałem mój wniosek sporządzono w tej sprawie uchwałę . W związku z powyższym uważają że nie jest potrzebne zwoływanie w tej sprawie zebrania .
Generalnie w między czasie dorwałem kilka uchwał mojej wspólnoty , które mogą świadczyć na moją korzyść tak więc uchwalenie tej uchwały okazuje się być zbawienne dla wspólnoty bo będą mieli podstawę do wyegzekwowania od faceta jego zobowiązania . Facet jeżeli się okaże / w poniedziałek zasięgam opinii radcy prawnego/ że mam rację to szybko będzie chciał się wycofać ze swojego zobowiązania .
Nowy doklejony: 22.02.12 23:56
może jeszcze ktoś tu zagląda Walczyłem o uchwałę mam ją tym nie mniej z racji tego że naruszane są części wspólne a wybicie otworu w stropie w częściach wspólnych przekracza zakres zwykłego zarządu mając na uwadze powyższe art 1 ust 2 W zakresie nieuregulowanym ustawą do własności lokali stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego .
Art. 199 k.c. Do rozporzadzania rzecza wspólna oraz do innych czynnosci, które przekraczaja
zakres zwykłego zarzadu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłascicieli. W braku takiej
zgody współwłasciciele, których udziały wynosza co najmniej połowe, moga -adac
rozstrzygniecia przez sad, który orzeknie majac na wzgledzie cel zamierzonej czynnosci oraz
interesy wszystkich współwłaścicieli .