wejście na strych- dach

Krzysztof_cwiklaKrzysztof_cwikla Użytkownik
Jakie muszę spełnić warunki aby wykonać na własny koszt wejście na strych wprost z klatki przebijając się przez strop klatki schodowej .

Komentarze

• Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zapytaj o to zarząd wspólnoty.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zapytaj o to właściwy Wydział Architektury.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Zapytaj o to właścicieli lokali, ponieważ konieczna jest uchwała.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oki rozumiem ale czy muszę mieć na to projekt czy muszę mieć zgodę wszystkich lokatorów wspólnoty ostatecznie to część wspólna i czy wystarczy większość .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Krzysztof_cwikla: czy muszę mieć zgodę wszystkich lokatorów wspólnoty
    Zarządca: Zapytaj o to właścicieli lokali, ponieważ konieczna jest uchwała.
    Uchwała właścicieli wyrażana jest większością udziałów. A jak nie ma uchwały to muszą wyrazić zgodę wszyscy. Co do projektu i innych załączników to: zapytaj o to właściwy Wydział Architektury.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Fajna zabawa w słowa.
    Od tego, żeby poinformować właściciela lokalu o procedurze postępowania, jest zarząd: że uchwała, że zarząd ją przygotuje i zwoła zebranie / zbierze głosy, że wydział architektury, że formularze itp. Rada, żeby jeden niezorientowany właściciel pytał o to innych właścicieli jest niepoważna.

Na pytanie:
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]Jakie muszę spełnić warunki aby wykonać na własny koszt wejście na strych wprost z klatki przebijając się przez strop klatki schodowej .
    ...odpowiedź brzmi: wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną, zatem konieczna jest zgoda właścicieli w formie uchwały. W tym celu powinieneś udać się do zarządu wspólnoty, przedstawić sprawę i złożyć umotywowany wniosek o podjęcie uchwały (to Ty masz interes w wybiciu tego otworu, więc powinieneś przekonać zarząd i większość właścicieli, bo oni wcale nie muszą się zgadzać na dziurawienie stropu).

Następnie należy dokonać zgłoszenia robót w starostwie powiatowym / wydziale architektury i budownictwa urzędu miejskiego na odpowiednich formularzach - tam Ci powiedzą, czy przypadkiem nie będzie konieczne pozwolenie na budowę (urząd ma na to 30 dni).

A potem możesz już sobie dziurawić ten strop.

Nowy doklejony: 02.02.12 09:19
    [cite] elan124:[/cite]jak nie ma uchwały to muszą wyrazić zgodę wszyscy.
    Gdzie to wyczytałeś? :smile:
    Jak nie ma wymaganej uchwały, to należy wystąpić do zarządu wspólnoty z projektem uchwały i prośbą o przeprowadzenie głosowania (na zebraniu lub w trybie indywidualnego zbierania głosów.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Posesja: Gdzie to wyczytałeś ?
    Nie trzeba to gdzieś czytać. Jak masz zgodę wszystkich właścicieli lokali to uważasz, że Wydział Architektury (a konkretnie np. Starosta) nie rozpatrzy pozytywnie takiego wniosku, oczywiście z pozostałymi załącznikami... Rzeczywiście nie znasz takich przypadków czy udajesz, że nie znasz ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Nie trzeba to gdzieś czytać. Jak masz zgodę wszystkich właścicieli lokali to uważasz, że Wydział Architektury (a konkretnie np. Starosta) nie rozpatrzy pozytywnie takiego wniosku, oczywiście z pozostałymi załącznikami... Rzeczywiście nie znasz takich przypadków czy udajesz, że nie znasz ?
    Przypadki mogą być rozmaite, jednak w świetle uwl w dużej wspólnocie konieczna jest uchwała większości .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    Przypadki mogą być rozmaite, jednak w świetle uwl w dużej wspólnocie konieczna jest uchwała większości .

jak do tego co zostało tutaj napisane ma się art. 1 ust.2 UoWL . Przecież w UoWL nigdzie nie jest wskazane że wspólnota może decydować co do współwłasności czyli nie może decydować w tym przypadku większością może coś źle zrozumiałem dopytuję się bo nie chcę się władować w koszta po to żeby potem nie móc wykonać tego wejścia .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Skoro Krzysztof_cwikla zamierza na wyłączność korzystać z wejścia na strych przebijając strop klatki schodowej, który jest częścią nieruchomości wspólnej to może można zastosować tu umowę quoad usum(każdy z każdym, wszyscy ze wszystkimi). Warto zaznaczyć, że umowa quoad usum(podpisana przez wszystkich współwłaścicieli) może kształtować stosunki wzajemne między współwłaścicielami na tle korzystania z rzeczy wspólnej w sposób odmienny (pierwszeństwo będą miały ustalenia współwłaścicieli, a nie przepisy P R A W A, np.uowl ) i inaczej np. niż wynika to z treści art. 206 K.c. i postanowienia takiej umowy są wiążące (wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 15 czerwca1993 r., sygn. akt I ACr 400/93).
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po co ci te schody? Chcesz wydzielić tylko dla siebie część strychu? Jakiś inny powód? Bo jak i o strych ci chodzi, to odpowiedzi będą inne
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    [cite] koziorozka:[/cite]Po co ci te schody? Chcesz wydzielić tylko dla siebie część strychu? Jakiś inny powód? Bo jak i o strych ci chodzi, to odpowiedzi będą inne
    Przyznam się szczerze że źle sformułowałem swój post na samym początku po czym zacząłem brnąć w tym co zrobiłem przez co zapędziłem się w kozi róg za co przepraszam osoby wypowiadające się na mój temat .

Moje pytanie spowodowane był o tym że chciałem wiedzieć jakich powinien dokonać czynności człowiek który chce to zrobić takie wejście .Teraz tak pokrótce generalnie sprawa wygląda tak ponieważ na początku lat 2000 roku jeden z lokatorów wystąpił do wspólnoty o wykupienie strychu celem powiększenia mieszkania /powstało mieszkanie dwukondygnacyjne/ ponieważ na tym zebraniu również wyraziłem zainteresowanie strychem również powiększenie mieszkania znajdującego się na poddaszu po zaakceptowaniu sprzedaży strychu dodam tylko że w zebraniu uczestniczył Notariusz i sprawa została już notarialnie potwierdzona . Sąsiad zrobił projekt i zatwierdzenie tego projektu odbywało się drogą obiegową chodziło o wyrażenie zgody wszystkich lokatorów . Po zapoznaniu się z dokumentacją projektu ponieważ nie podpisałem zgody z uwagi na fakt że w projekcie widniały dodatkowe drzwi na strych . W sprawie tej zostało zwołane zebranie na którym to projektant wytłumaczył że drzwi te są z uwagi na fakt iż przejście z dolnej kondygnacji na górną jest zbyt wąskie aby wnieść na górną kondygnacje niektóre przedmioty do zagospodarowania dobudowanych pomieszczeń . Na zebraniu tym doszliśmy do porozumienia na zasadzie takiej że jak sąsiad wybuduje i zagospodaruje dobudowane pomieszczenia drzwi zostaną usunięte . Najgorsze w tym wszystkim jest to że w protokole z tego zebrania jest tylko wzmianka że strony doszły do porozumienia jednak nie jest zapisana treść tego porozumienia jak też nie ma w tej kwestii żadnej uchwały . Ustaliliśmy równie że w celu zmniejszenia kosztów wspólnie dokonamy notarialnego ustalenia nowych udziałów we wspólnocie jak też w częściach wspólnych . Uchwała wspólnoty na wykupienie pozostałej części strychu przez moją rodzinę zawierała dodatkowy punkt pozostawić dostęp do strychu-dachu co też zgodnie z uchwałą uczyniłem w chwili obecnej sąsiad wydzielone pomieszczenie wejścia na strych zabudował pozostawiając właz wejścia na dach ale usunął drabinę jak też wymienił zamki w starych drzwiach na strych pozostawiając klucze do tego pomieszczenia tylko trzem lokatorom . na Przełomie grudnia i stycznia zadzwonił do mnie że ma już załatwione wszystkie sprawy dotyczące notarialnej zmiany udziałów i że chciał by tą sprawę załatwić do puki jest przewodniczącym zarządu co wzbudziło we mnie podejrzenia że będzie próbował notarialnie zatwierdzić własność czy wyłączność wymienionego pomieszczenia . Na ostatnim zebraniu wspólnoty w dniu 26-01-2012 roku złożył oświadczenie że na własny koszt wykona dodatkowe wejście na strych z klatki na strych-dach . Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały . Z tego co mi jest wiadome w świetle prawa takie głosowanie jest uznawane jako antyuchwała mogę również je zaskarżyć a Sąd może nakazać przegłosowanie i podjęcie uchwały w tej sprawie które co próbowałem tutaj się dowiedzieć jeżeli będzie głosowane jak to oświadczenie będę mógł ponownie zaskarżyć z uwagi na przegłosowanie większością głosów uchwały dotyczącej części wspólnych co uważam za niezgodne i powinno być głosowane zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego tak to właśnie cała sprawa wygląda . Nie zależy mi na stosunkach z sąsiadami z których większość przy pomocy głosowań na zebraniach wspólnoty bez oglądania się na innych chce lub załatwia swoje sprawy .
    Komentarz edytowany Krzysztof_cwikla
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Przestań pisać "lokatorzy" jeśli to są właściciele, umowa jeśli to uchwała itp.
    Inne sprawy też tak mieszasz, że nic nie zrozumiałam.
    O co ci chodzi? Kupiłeś już ten kawałek strychu? Zapomnij o sąsiedzie i w nowym wątku k l a r o w n i e opisz
    1) na czym polega twój problem
    2) co chcesz osiągnąć
    Ale najpierw poczytaj
    https://forum.zarzadca.pl/search/?PostBackAction=Search&Keywords=adaptacja&Type=Topics&btnSubmit=Szukaj
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    ch
    [cite] koziorozka:[/cite]Przestań pisać "lokatorzy" jeśli to są właściciele, umowa jeśli to uchwała itp.
    Inne sprawy też tak mieszasz, że nic nie zrozumiałam.
    O co ci chodzi? Kupiłeś już ten kawałek strychu? Zapomnij o sąsiedzie i w nowym wątku k l a r o w n i e opisz
    1) na czym polega twój problem
    2) co chcesz osiągnąć
    Ale najpierw poczytaj
    https://forum.zarzadca.pl/search/?PostBackAction=Search&Keywords=adaptacja&Type=Topics&btnSubmit=Szukaj
    Miła Koleżanko jeżeli chodzi o nazewnictwo Lokator czy właściciel to mnie jest to wszystko jedno bo akurat nie poruszam tu sprawy jak nazwać kogoś kto ma własność w naszej wspólnocie lecz o to jak zapobiec takiej sytuacji że przegłosowano większością bez podjęcia uchwały decyzję o dysponowaniu bez mojej zgody moimi częściami wspólnym przez jednego z właścicieli
    jeżeli chodzi o słowa "umowa jeśli to uchwała" i tu myślimy o tym samym fragmencie opisanego powyżej mojego problemu to przytoczyłem tu jak sporządzono protokół z zebrania bez podjęcia uchwały w tym momencie napisałem jak na prawdę to się odbyło protokół kończył protokolant w mojej obecności a zarządca zastanawiał się jak to ująć żeby nie trzeba było podejmować uchwały i ujął to tak jak napisałem przy czym dodam że również w tym przypadku nie było żadnego głosowania .

Nowy doklejony: 04.02.12 00:16
    dodatkowym problemem jest to czy prawdą jest że taki sposób przeprowadzenia głosowania bez podjęcia decyzji mogę zaskarżyć czy prawdą jest że sąd traktuje takie głosowanie jako anty uchwała i może nakazać wspólnocie podjęcie uchwały którą będę mógł zaskarżyć .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    przegłosowano większością bez podjęcia uchwały
    Ktoś rozumie o co chodzi? Bo ja odpadam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: Ktoś rozumie o co chodzi ?
    W tej wspólnocie uchwały podejmuje się wtedy kiedy "za" głosuje mniejszość (!?) :bigsmile:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka - zacytuję klasyka "Prawo prawem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie". Niewątpliwie znajdzie się na tym forum "jakiś obrońca praw uciśnionych". Aż dziw ,że jeszcze się nie odezwal.
    dodatkowym problemem jest to czy prawdą jest że taki sposób przeprowadzenia głosowania bez podjęcia decyzji mogę zaskarżyć czy prawdą jest że sąd traktuje takie głosowanie jako anty uchwała i może nakazać wspólnocie podjęcie uchwały którą będę mógł zaskarżyć .
    To jest nieprawda.Możesz wystąpić z pozwem przeciwko wspólnocie skoro
    Nie zależy mi na stosunkach z sąsiadami z których większość przy pomocy głosowań na zebraniach wspólnoty bez oglądania się na innych chce lub załatwia swoje sprawy .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: Ktoś rozumie o co chodzi ?
    W tej wspólnocie uchwały podejmuje się wtedy kiedy "za" głosuje mniejszość (!?) :bigsmile:
    Elan dzięki za pomoc i za poczucie humoru

Nowy doklejony: 04.02.12 17:54
    w poniedziałek chcę dostarczyć zarządcy takie pismo w tej sprawie może ktoś powie czy dobrze jest to napisane

Administracja
    Wspólnoty Mieszkaniowej

WN I O S E K

Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali wnoszę o zwołanie w trybie pilnym zebrania wspólnoty ....................................
    1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 ustalenie miejsca zebrania pozostawiam Zarządcy .
    2. Zebranie zwołane zostaje w celu podjęcia uchwały w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali w sprawie oświadczenia ................. o wykonaniu na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    3. Wolne wnioski

Po zapoznaniu się z protokołem z zebrania wspólnoty znajdującej się w................................, które to odbyło się w dniu 26 styczeń 2012 roku . Wnoszę o podjęcie uchwały w sprawie przegłosowanego NIEJEDNOGŁOŚNIE oświadczenia.......................o wykonaniu na własny koszt wejścia na strych-dach wprost z klatki schodowej

w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali .

U Z A S A D N I E N I E
    Wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną , zatem konieczna jest zgoda właścicieli w formie uchwały.

Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali
    w brzmieniu W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali . Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej , dopóki trwa odrębna własność lokali.
    Z uwagi na fakt trwania odrębnej własności lokali w naszej wspólnocie oraz z uwagi na fakt że głosując oświadczenie ....................na zasadzie większości złamano moje prawa albowiem żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście na strych-dach , przegłosowanie tej uchwały na podstawie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali uważam za zasadny .

1. Właściciel lokalu ..............................................

/……………………………………./

2. Współwłaściciel lokalu ..........................................

/……………………………………/

Wyk 2 egz.
    1 egz. Zarządca Wspólnoty ...........................................
    1 egz. a/a
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite]Krzysztof_cwikla:[/cite]Administracja Wspólnoty Mieszkaniowej
    A co to takiego?
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań
    Nie ma żadnego rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań, wymyśl coś lepszego.[/quote]
    [cite]Krzysztof_cwikla:[/cite]1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 ustalenie miejsca zebrania pozostawiam Zarządcy.
    Macie zarząd powierzony z art. 18.1? Jeżeli nie, to ani "administracja wspólnoty mieszkaniowej", ani zarządca nie może zwoływać zebrań czy "ustalać miejsca zebrań" - niezależnie od tego, czy im to "pozostawisz" czy nie.
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]2. Zebranie zwołane zostaje w celu podjęcia uchwały w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali
    A jaki to tryb? Ten artykuł nie określa żadnego trybu podejmowania uchwał. Czytałeś w ogóle ustawę?
    Pozostałą część pisma zostawiam bez komentarza, bo nie mam pojęcia, o co Szanownemu Autorowi chodzi. Wydaje się, że on również nie ma o tym pojęcia.
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały . Z tego co mi jest wiadome w świetle prawa takie głosowanie jest uznawane jako antyuchwała mogę również je zaskarżyć a Sąd może nakazać przegłosowanie i podjęcie uchwały w tej sprawie
    czy prawdą jest że sąd traktuje takie głosowanie jako anty uchwała i może nakazać wspólnocie podjęcie uchwały którą będę mógł zaskarżyć
    - już odpowiadałem w innym wątku (Koziorozka też), że nie ma czegoś takiego jak antyuchwała i że sąd nie może nakazać wspólnocie podejmowania konkretnej uchwały.
    Co do pisma.
    Wygląda na to że wspólnota w której mieszkasz jest tzw. dużą wspólnotą (powyżej 7 lokali) - ( "...puki jest przewodniczącym zarządu..." ) - czyli jest wybrany zarząd który ma nawet przewodniczącego.
    Adresatem wniosku musi być zarząd wspólnoty a nie jakaś administracja.
    Wszelką korespondencję musisz kierować do zarządu wspólnoty i dalsze kroki które opisał Posesja dwa dni temu w tym wątku również zarząd powinien podjąć.
    Zarządcy a de facto administratora nie mieszaj do tego chociaż powinien pomóc, jeżeli jest fachowcem.
    Dla organów administracji arch-bud. stroną nie jest właściciel lokalu we wspólnocie tylko właśnie zarząd wspólnoty (art. 21 UoWL).
    W takiej wspólnocie decyzje właściciele podejmują za pomocą uchwał. Nie ma antyuchwał.
    Powoływanie się na Radę Ministrów wykreśl bo we wspólnocie zwoływanie zebrań reguluje art. 30, 31 i 32 UoWL.
    Jak rozumiem stawiasz wniosek aby wspólnota podjęła uchwałę o unieważnieniu decyzji (ustnie?) podjętej wcześniej - "...Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały..."
    Aby nie brnąć w jakiś ślepy zaułek potwierdź te moje przypuszczenia i...będziemy radzić dalej.
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Niestety, chyba za głupka nadal w tematach Ćwikły robić będę
    Słów mnóstwo, a treści/tekstu projektu uchwały ślepota nadal nie widzę :shocked:
    Administracja Wspólnoty Mieszkaniowej (...)
    przegłosowanego NIEJEDNOGŁOŚNIE oświadczenia (...)
    z uwagi na fakt że głosując oświadczenie (...)
    na zasadzie większości złamano moje prawa (...)
    żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście
    łojezu, ato co?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Krzysztof_cwikla: chciał by tą sprawę załatwić do puki jest przewodniczącym zarządu
    Zapytaj się kto go wybrał i kiedy, na tak zaszczytne stanowisko. Tak na marginesie ustawa o własności lokali jego (stanowiska) nie przewiduje
    Krzysztof_cwikla: Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały
    Dopilnuj aby w tej sprawie Zarząd podjął uchwałę skoro było głosowanie
    Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów
    Lepiej napisz z ustawą o własności loklai
    2. Zebranie zwołane zostaje w celu podjęcia uchwały w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali w sprawie oświadczenia ................. o wykonaniu na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    2. Zebranie zostaje zwołane w celu podjęcia uchwały w sprawie: wykonania przez ................. na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali w brzmieniu (...)
    Pominął bym to.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Krzysztof_cwikla: chciał by tą sprawę załatwić do puki
    Pominął bym to.
    Jeśli komuś wytłuszczasz błędy, to swoje posty też sprawdź w słowniku przed opublikowaniem.
    Nie bardzo wiadomo, o co chodzi z tym otworem w stropie, więc trudno radzić coś sensownego.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite] Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali
    a co to za wytwór wyobraźni .... tekst nadaje się do kabaratu .... dostajesz ode mnie :cactus1:
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Właśnie dla tego że nie byłem pewny że dobrze to pismo sformułowałem wrzuciłem je tu i prosiłem o sprostowanie niektórych rzeczy dla tego też mam prośbę hehehehe nie znęcajcie się nade mną laikiem w tych sprawach tylko po prostu piszcie co źle a co dobrze przytaczając odpowiednie przepisy lub wręcz podawajcie mi artykuły tych przepisów na jakie powinienem się powołać bo z treści tego pisma chyba wynika co chcę zrobić
    [cite] Posesja:[/cite]
    [cite]Krzysztof_cwikla:[/cite]Administracja Wspólnoty Mieszkaniowej
    A co to takiego?
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań
    Nie ma żadnego rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie zwoływania zebrań, wymyśl coś lepszego.
    [cite]Krzysztof_cwikla:[/cite]1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 ustalenie miejsca zebrania pozostawiam Zarządcy.
    Macie zarząd powierzony z art. 18.1? Jeżeli nie, to ani "administracja wspólnoty mieszkaniowej", ani zarządca nie może zwoływać zebrań czy "ustalać miejsca zebrań" - niezależnie od tego, czy im to "pozostawisz" czy nie.
    [cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]2. Zebranie zwołane zostaje w celu podjęcia uchwały w trybie art. 1 ust. 2 Ustawy o Własności Lokali
    A jaki to tryb? Ten artykuł nie określa żadnego trybu podejmowania uchwał. Czytałeś w ogóle ustawę?
    Pozostałą część pisma zostawiam bez komentarza, bo nie mam pojęcia, o co Szanownemu Autorowi chodzi. Wydaje się, że on również nie ma o tym pojęcia.[/quote]
    ad1 rozumiem że mam się zwrócić do zarządu wspólnoty i czytając pozostałe posty jest to oczywiste i nie podlega żadnej dyskusji
    ad2 Rozumiem że mam się powołać na UoWL
    ad3 chodziło mi o to że ponieważ sam posiadam ponad 10% udziałów to mogę w myśl UoWL zwołać zebranie wspólnoty a że UoWL wskazuje równie że powinienem podać miejsce zebrania to pozostawiłem administratorowi / zarządcy / wskazanie takiego miejsca gdyż dotychczasowe zebrania zawsze tam się odbywały
    ad4 mam wrzuconą w komputer UoWL mniej więcej od tygodnia czasu i czytałem te 41 artykułów kilkakrotnie i teraz /pragnę podkreślić że to jest moja interpretacja/ w myśl art 3 ust 1 UoWL Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.
    Tak jak pisałem odrębność lokali głosowana zgodnie z UoWL czyli większością głosów za każdym razem żąda się od właścicieli będących w opozycji do zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej czyli łamie się prawo własności tych właścicieli . Wobec powyższego chodziło mi o to aby głosowanie to było przeprowadzone jak w wspólnotach małych czyli musi być zgoda wszystkich właścicieli a ponieważ wydaje mi się że właśnie KC reguluje te sprawy stąd odwołanie do art. 1 ust. 2
    Odnoście tego o co mi chodzi to chyba w drugim punkcie to ująłem chodzi mi o zwołanie zebrania w celu podjęcia uchwały dotyczącej oświadczenia jednego z właścicieli co do faktu że na własny koszt wykona wejście na strych-dach z korytarza klatki schodowej a ponieważ dotyczy to współwłasności nieruchomości wspólnej to powinno się to przegłosować co uczyniono i powinna być w tej sprawie podjęta uchwała czego nie uczyniono .

Nowy doklejony: 05.02.12 11:51
    [cite] daarek:[/cite]
    Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały . Z tego co mi jest wiadome w świetle prawa takie głosowanie jest uznawane jako antyuchwała mogę również je zaskarżyć a Sąd może nakazać przegłosowanie i podjęcie uchwały w tej sprawie
    czy prawdą jest że sąd traktuje takie głosowanie jako anty uchwała i może nakazać wspólnocie podjęcie uchwały którą będę mógł zaskarżyć
    - już odpowiadałem w innym wątku (Koziorozka też), że nie ma czegoś takiego jak antyuchwała i że sąd nie może nakazać wspólnocie podejmowania konkretnej uchwały.
    Co do pisma.
    Wygląda na to że wspólnota w której mieszkasz jest tzw. dużą wspólnotą (powyżej 7 lokali) - ( "...puki jest przewodniczącym zarządu..." ) - czyli jest wybrany zarząd który ma nawet przewodniczącego.
    Adresatem wniosku musi być zarząd wspólnoty a nie jakaś administracja.
    Wszelką korespondencję musisz kierować do zarządu wspólnoty i dalsze kroki które opisał Posesja dwa dni temu w tym wątku również zarząd powinien podjąć.
    Zarządcy a de facto administratora nie mieszaj do tego chociaż powinien pomóc, jeżeli jest fachowcem.
    Dla organów administracji arch-bud. stroną nie jest właściciel lokalu we wspólnocie tylko właśnie zarząd wspólnoty (art. 21 UoWL).
    W takiej wspólnocie decyzje właściciele podejmują za pomocą uchwał. Nie ma antyuchwał.
    Powoływanie się na Radę Ministrów wykreśl bo we wspólnocie zwoływanie zebrań reguluje art. 30, 31 i 32 UoWL.
    Jak rozumiem stawiasz wniosek aby wspólnota podjęła uchwałę o unieważnieniu decyzji (ustnie?) podjętej wcześniej - "...Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały..."
    Aby nie brnąć w jakiś ślepy zaułek potwierdź te moje przypuszczenia i...będziemy radzić dalej.

Darek dziękuję za poradę a teraz przytoczę tu fragment protokołu z zebrania
    Pan........... zobowiązał się do wykonania włazu na dach i zamontowania drabiny na własny koszt
    wniosek za 59,144 % , wstrzymało się 20,28 % i to wszystko nie ma żadnej uchwały w tej sprawie .

Nowy doklejony: 05.02.12 12:14
    [cite] koziorozka:[/cite]Niestety, chyba za głupka nadal w tematach Ćwikły robić będę
    Słów mnóstwo, a treści/tekstu projektu uchwały ślepota nadal nie widzę :shocked:
    Administracja Wspólnoty Mieszkaniowej (...)
    przegłosowanego NIEJEDNOGŁOŚNIE oświadczenia (...)
    z uwagi na fakt że głosując oświadczenie (...)
    na zasadzie większości złamano moje prawa (...)
    żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście
    łojezu, ato co?

Koleżanko widzę że w kwietniu minie 2 lata jak się zalogowałaś na tej stronie , widzę że Liczba wizyt na stronie ponad 2200 postów ponad 2200 , 15 tematów jeżeli większość tych postów wygląda - brzmi jak ten tu przytoczony to nie zazdroszczę osobom , którym pomogłaś . Ja zalogowałem się trochę wcześniej liczba tematów 4 postów znikoma część Twoich i tylko dla tego że w kwestiach wspólnot mieszkaniowych praw właścicieli sposobów głosowań itd jestem laikiem to się nie wypowiadam gdyż mógł bym komuś swoją wypowiedzią zrobić krzywdę . Wchodzę na tą stronę kiedy mam problem bo ta strona tak mi się wydaje do takich celów służy .

Nowy doklejony: 05.02.12 12:19
    Krzysztof_cwikla: chciał by tą sprawę załatwić do puki jest przewodniczącym zarządu
    Zapytaj się kto go wybrał i kiedy, na tak zaszczytne stanowisko. Tak na marginesie ustawa o własności lokali jego (stanowiska) nie przewiduje
    Krzysztof_cwikla: Oświadczenie to wspólnota przegłosowała jednak że nie wydała w tej sprawie żadnej uchwały
    Dopilnuj aby w tej sprawie Zarząd podjął uchwałę skoro było głosowanie
    Działając zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów
    Lepiej napisz z ustawą o własności loklai
    2. Zebranie zostaje zwołane w celu podjęcia uchwały w sprawie: wykonania przez ................. na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali w brzmieniu (...)
    Pominął bym to.[/quote
    Elan odnośnie pierwszego punktu nie mam zamiaru dyskutować z facetem który wspólnotę traktuje jak własny folwark jak też nie mam na to czasu przypomnę 26 stycznia zebranie a na odwołanie się od uchwały mam 6 tygodni więc wybacz że nie będę z nim dyskutował tylko postaram się robić swoje .
    odnośnie pozostałych punktów bardzo dziękuję za poradę .

Nowy doklejony: 05.02.12 12:28
    Pominął bym to.
    Jeśli komuś wytłuszczasz błędy, to swoje posty też sprawdź w słowniku przed opublikowaniem.
    Nie bardzo wiadomo, o co chodzi z tym otworem w stropie, więc trudno radzić coś sensownego.

Posesja jest to naprędce sformułowane pismo 5 minut później byłem już w drodze do pracy pracuję na zmiany a każde pismo które przesyłam gdzieś podlega sprawdzeniu w programie microsoft word i kilka krotnie jest czytane zapewniam że takich błędów nie pozostawiam w swoich pismach . Tym nie mniej dziękuję za wskazanie błędu .
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    odrębność lokali głosowana zgodnie z UoWL czyli większością głosów za każdym razem żąda się od właścicieli będących w opozycji do zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej czyli łamie się prawo własności tych właścicieli
    - nie wiem, ale chyba coś jest nie tak. W sytuacji głosowań nad jakąkolwiek uchwałą nikt we wspólnocie nie żąda zniesienia współwłasności i jej nie znosi bo tego - jak sam zauważyłeś prawo zabrania:
    "...Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali..."
    Wykonanie wejścia na strych obojętnie na czyj koszt nie jest zniesieniem współwłasności.
    W tym wypadku:
    chodzi mi o zwołanie zebrania w celu podjęcia uchwały dotyczącej oświadczenia jednego z właścicieli co do faktu że na własny koszt wykona wejście na strych-dach z korytarza klatki schodowej a ponieważ dotyczy to współwłasności nieruchomości wspólnej to powinno się to przegłosować co uczyniono i powinna być w tej sprawie podjęta uchwała czego nie uczyniono
    - czyli w tym wypadku pozostaje wyegzekwowć od zarządu wspólnoty nadania rangi uchwały właścicieli ustaleniom ustnym zawartym w protokole zebrania:
    Pan........... zobowiązał się do wykonania włazu na dach i zamontowania drabiny na własny koszt
    wniosek za 59,144 % , wstrzymało się 20,28 % i to wszystko nie ma żadnej uchwały w tej sprawie
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Pominął bym to.
    Tak pokrótce wspólnota sprzedając mi pozostałą część strychu w uchwale dodała punkt który z mojego punktu widzenia jest sensowny i zasadny brzmiący "Należy pozostawić wyodrębnioną powierzchnię wspólną w celu umożliwienia niezależnego wyjścia na dach" z czego wywiązałem się w 100% tworząc dodatkowe pomieszczenie . Drugi właściciel który zaadoptował strych chce wybudować wejście na dach pół metra dalej prosto z klatki schodowej . W ten sposób pomieszczenie które ja wybudowałem jako wejście na strych , a które to stanowi części wspólne będzie mógł swobodnie traktować jako przedsionek wejścia do zaadoptowanych pomieszczeń . głosowanie bez podjęcia uchwały większością przyklepuje facetowi możliwość swobodnego korzystania z tej części bo przecież po co tam wchodzić skoro nie będzie tam wejścia na strych , przy czym ponieważ są tam części wspólne to płaci za to pomieszczenie tylko ułamkową część zależną od udziałów .

Nowy doklejony: 05.02.12 12:58
    odrębność lokali głosowana zgodnie z UoWL czyli większością głosów za każdym razem żąda się od właścicieli będących w opozycji do zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej czyli łamie się prawo własności tych właścicieli
    - nie wiem, ale chyba coś jest nie tak. W sytuacji głosowań nad jakąkolwiek uchwałą nikt we wspólnocie nie żąda zniesienia współwłasności i jej nie znosi bo tego - jak sam zauważyłeś prawo zabrania:
    "...Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali..."

Darku zgadzam się z tobą tylko że facet po mimo takiego zobowiązania powinien mieć zgodę właścicieli na wykonanie tego wejścia gdyż każda część klatki schodowej stanowi współwłasność wyodrębnionych lokali jest to jedna całość nie nie można tego rozdzieli . Ja nie Twierdzę że gościu żąda ode mnie zniesienia współwłasności twierdzę że współwłaściciele którzy zagłosowali na tak żądają ode mnie zniesienia współwłasności .

Nowy doklejony: 05.02.12 13:13

Posesja ponieważ pod każdym Twoim postem widzę napis POSESJA Zarządca nieruchomości to w związku z tym mam takie pytanie . Jakie że tak powiem powinności ciążą na zarządcy podczas zebrania ?
    Ja rozumiem że polegają one na
    - czuwaniu nad prawidłowym przebiegiem zebrania
    - czuwaniu nad zgodnością z prawem głosowanych uchwał
    - co jeszcze ?
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Jakie że tak powiem powinności ciążą na zarządcy podczas zebrania ?
    - co jeszcze ?
    Zarządca na zebraniu - o ile zostanie zaproszony - jest gościem. Jeżeli zostanie zapytany, odpowiada na pytania, może coś doradzić lub odradzić, ale nad niczym nie czuwa - od tego są właściciele i osoba prowadząca zebranie. Żadne powinności nie ciążą na zarządcy, nie on zwołuje zebranie i nie on odpowiada za jego przebieg.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzięki "Posesja" pytam się dla tego że zarządca jest na każdym naszym zebraniu i myślałem że jest to obligatoryjne i właśnie że taki jest powód jej pobytu na zebraniu . A czy może sama z siebie zaproponować i tu przytoczę dosłownie z protokołu "Pani .... zaproponowała przygotowanie ofert do kredytu ." czyli po prostu podczas zebrania sama zabrała głos w sprawach że tak powiem wspólnoty .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sposób prowadzenia zebrań właścicieli nie jest uregulowany żadnymi przepisami. Wszystko zależy od właścicieli. Jeżeli prowadzący udzieli głosu, to wypowiedzieć się może każdy, również gość.

To, że zarządca przygotowuje oferty i przedkłada je zarządowi, to rzecz normalna, od tego w końcu on jest. Zarządca tylko proponuje, konkretną ofertę wybiera zarząd wspólnoty (jeżeli jest). Jeżeli to mała wspólnota (do 7 lokali) i nie ma zarządu powierzonego, decydują właściciele.

Obecność zarządcy na zebraniach jest nawet wskazana - można go wypytać o różne sprawy, o rozliczenia finansowe, nadzór nad firmą sprzątającą, wywożącą śmieci itp. Na co dzień takiego kontaktu często brakuje, bo właściciele pracują, mają swoje sprawy rodzinne itp. Zebranie jest po to, żeby wyjaśnić sobie wiele spraw.
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    Nowy doklejony: 06.02.12 00:41
    A czy teraz będzie dobrze

Zarząd
    Wspólnoty Mieszkaniowej
    ..............................

W N I O S E K

Działając zgodnie z art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali wnoszę o zwołanie w trybie pilnym zebrania wspólnoty ....................................
    1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 .
    2. Zebranie zostaje zwołane w celu podjęcia uchwały /głosowanej jak w wspólnotach małych/ w sprawie: wykonania przez
    ................. na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    3. Wolne wnioski

U Z A S A D N I E N I E
    Protokół z zebrania z dnia 26 styczeń 2012 roku wspólnoty mieszkaniowej ..... w miejscu cytat " Pan.........zobowiązał się do wykonania włazu na dach i zamontowania drabiny na własny koszt " koniec cytatu , który został przegłosowany cytat "Wniosek - za - 59,144% , w - 20,28 % " koniec cytatu . Wspólnota w przedstawionym wniosku nie podjęła uchwały .
    1. wybicie otworu w stropie (elemencie konstrukcji budynku) stanowi ingerencję w nieruchomość wspólną , konieczna jest
    zgoda właścicieli w formie uchwały.
    2. Art. 3. ust. 1 Ustawy o Własności Lokali w brzmieniu
    W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali . Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej , dopóki trwa odrębna własność lokali.

Z uwagi na - ingerencje w nieruchomość wspólną , z uwagi na - konieczność w tej sprawie zgody właścicieli w formie uchwały , z uwagi - trwania odrębnej własności lokali w naszej wspólnocie , z uwagi na brak jednogłośnego przegłosowanego wniosku Pana ............... wskutek czego żąda się ode mnie i innych właścicieli zniesienia współwłasności w miejscu gdzie miałoby powstać wejście na strych pojęcie uchwały w tej sprawie głosowanej jak w wspólnotach małych uważam za zasadne .

1. Właściciel lokalu ..............................................

/……………………………………./

2. Współwłaściciel lokalu ..........................................

/……………………………………/

Wyk 2 egz.
    1 egz. Zarządca Wspólnoty ...........................................
    1 egz. a/a
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    Jakie że tak powiem powinności ciążą na zarządcy podczas zebrania ?
    - co jeszcze ?
    Zarządca na zebraniu - o ile zostanie zaproszony - jest gościem. Jeżeli zostanie zapytany, odpowiada na pytania, może coś doradzić lub odradzić,
    ale nad niczym nie czuwa - od tego są właściciele i osoba prowadząca zebranie.
    Żadne powinności nie ciążą na zarządcy, nie on zwołuje zebranie i nie on odpowiada za jego przebieg.
    ....a jak jest tą osobą jak to ty nazywasz prowadzącą... (na rzeź :wink:) - przewodniczącym zebrania właścicieli.....to też nic nie może i dajek jest gościem na stypie?

[cite] Krzysztof_cwikla:[/cite]Nowy doklejony: 06.02.12 00:41
    A czy teraz będzie dobrze

Zarząd
    Wspólnoty Mieszkaniowej
    ..............................

W N I O S E K

Działając zgodnie z art. 31 ust. b Ustawy o Własności Lokali wnoszę o zwołanie w trybie pilnym zebrania wspólnoty ....................................
    1. Zebranie wspólnoty zwołać na dzień 14-02-2012 roku godzina 17.00 .
    2. Zebranie zostaje zwołane w celu podjęcia uchwały /głosowanej jak w wspólnotach małych/ w sprawie: wykonania przez
    ................. na własny koszt dodatkowego wejścia na strych-dach
    3. Wolne wnioski
    [
    co ty z tym uzasadnieniem ono nie jest wymagane powinny być tylko podpisy wnioskodawców i treść proponowanych uchwał ( nie tytuł / w sprawie uchwały)
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    KubaP to znaczy jeżeli dobrze rozumiem
    -zgłaszam treść uchwały
    do porządku zebrania dopisuję punkt
    -omówienie i przegłosowanie wymienionych uchwał /gdzie podczas zebrania uzasadniam
    powód głosowania danej uchwały/ Tak
    wybaczcie jeżeli chodzi o uzasadnienie to skrzywienie zawodowe
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co ma być inaczej?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przepraszam Kuba nie rozumiem ostatniego twojego postu możesz jaśniej
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    - już odpowiadałem w innym wątku (Koziorozka też), że nie ma czegoś takiego jak antyuchwała.

Orzecznictwo jednak wskazuje, że istnieje "uchwała negatywna" i można ją zaskarżyć, np.:

1) z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 6 kwietnia 2011 roku, sygn. I ACa 103/11:

"Sąd Apelacyjny podziela stanowisko skarżącej, iż art. 25 ust. 1 ustawy o własności lokali nie ogranicza prawa zaskarżania uchwał jedynie do tych, które pozytywnie rozstrzygają dany problem. Wszystkie decyzje współwłaścicieli nieruchomości wspólnej, jej dotyczące, podejmowane są w formie uchwał, a zatem również decyzja o odmowie wyrażenia powódce zgody na remont instalacji elektrycznej została podjęta w formie uchwały i podlega zaskarżeniu."

Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:

http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1199-i-aca-10311-remont-instalacji-elektrycznej-stanowi-czynnosc-zwyklego-zarzadu

2) z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 8 lipca 2011 roku, sygn. akt: I ACa 181/11

"...Sąd Okręgowy nie uwzględnił również powództwa zmierzającego do uchylenia uchwały o odmowie przeszacowania udziałów wskazując, iż powodowie domagali się w rzeczywistości uchylenia uchwały nie istniejącej. Można domagać się uchylenia jedynie uchwały podjętej w wyniku głosowania, przeciwko zaś uchwale dotyczącej przeszacowania wielkości udziałów zagłosowali właściciele dysponujący sumą udziałów równą 30,35 %, przeciwko - 69,65%, zatem nie doszło do jej podjęcia.
    Nie została także na zebraniu podjęta uchwała wskazana w żądaniu pozwu, tj. „o odmowie dokonania przeszacowania udziałów", co skutkuje uznaniem żądania za bezprzedmiotowe, skierowane ku nie istniejącej uchwale Powodowie apelacją zaskarżyli wyrok w całości, zarzucając mu:
    1/ naruszenie prawa materialnego, a mianowicie art. 25 ust. 1, 1a ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. z 2000 r., Nr 80, poz. 903 z późn. zm.) poprzez jego błędną wykładnię, skutkującą błędnym uznaniem, iż odmowa przyjęcia w głosowaniu na zebraniu wspólnoty uchwały o projektowanej treści jest uchwałą nieistniejącą, w konsekwencji czego - jej zaskarżanie jest bezprzedmiotowe, podczas gdy odmowa przyjęcia w głosowaniu na zebraniu wspólnoty uchwały o projektowanej treści jest de facto przyjęciem uchwały negatywnej, która może być przedmiotem zaskarżenia;.... Ubocznie jedynie – Sąd Apelacyjny podziela zarzuty apelacji, że została podjęta uchwała określona w protokole pod pkt. 9 ze wszystkimi tego skutkami, łącznie z możliwością jej zaskarżenia."

Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:

http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1462-i-aca-18111-bezskutecznosc-uchwaly-wspolnoty-mieszkaniowej
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzięki Zarządca już kiedyś wskazałeś mi to orzeczenie tylko że mi się zakodowało to jako anty uchwała podczas gdy jest to negatywna uchwała
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Uchwałę negatywną (czyli uchwałę podjęta większością głosów o odmowie wyrażenia zgody na jakąś czynność) można zaskarżyć jak każdą uchwałę.
    Ale jest też przypadek braku uchwały, który można nie tyle zaskarżyć, co wnieść do sądu wniosek o rozstrzygnięcie zamiast włascicieli:
    Art. 24. W razie braku zgody wymaganej większości właścicieli lokali zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, może żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich właścicieli. Sprawę sąd rozpoznaje w postępowaniu nieprocesowym.
    "Brak zgody" to może być:
    1) uchwała o odrzuceniu wniosku zarządu / zarządcy (uchwała negatywna);
    2) nierozstrzygnięcie głosowanego projektu uchwały - brak większości zarówno za uchwałą jak i przeciw niej;
    3) brak głosowania w tej sprawie.

Zarządy w praktyce nie stosują tej możliwości, a szkoda.
    Można byłoby w ten sposób przełamywać pat w głosowaniach nad ważnymi uchwałami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    w jednym z moich dwóch wątków ktoś napisał
    zarząd przyjmie twoje wnioski o zwołanie zebrania i z odpowiedzią na te wnioski poczeka do chwili kiedy się Uchwała uprawomocni i masz pozamiatane .

Wszystko wskazuje na prawdziwość tych słów . Właściciel który stara się o wybicie otworu w stropie na wejście na dach-strych jest w zarządzie przy czym uważa się za przewodniczącego zarządu i że to on decyduje o terminie spotkaniu się członków zarządu odbierając ode mnie pismo powiedział że zarząd zbierze się i po przedyskutowaniu mojego pisma udzieli mi odpowiedzi . Pismo złożyłem każdemu z członków zarządu prosiłem o podpisanie się podanie daty otrzymania pisma przy czym mając na uwadze że właściciele wspólnoty przynajmniej tydzień przed zebraniem powinni być powiadomieni o terminie zebrania uczyniłem to z 10 dniowym wyprzedzeniem . Jutro będzie tydzień do wskazanego przeze mnie terminu spotkania odpowiedzi nie mam więc chyba pozamiatane , ale chyba do czasu .

Nowy doklejony: 18.02.12 18:22
    Potwierdziło się to co napisałem wcześniej . Uchwała jest już gotowa winę zrzucono na protokolanta tym nie mniej to oni sami się dopatrzyli braku tej uchwały i zanim przesłałem mój wniosek sporządzono w tej sprawie uchwałę . W związku z powyższym uważają że nie jest potrzebne zwoływanie w tej sprawie zebrania .
    Generalnie w między czasie dorwałem kilka uchwał mojej wspólnoty , które mogą świadczyć na moją korzyść tak więc uchwalenie tej uchwały okazuje się być zbawienne dla wspólnoty bo będą mieli podstawę do wyegzekwowania od faceta jego zobowiązania . Facet jeżeli się okaże / w poniedziałek zasięgam opinii radcy prawnego/ że mam rację to szybko będzie chciał się wycofać ze swojego zobowiązania .

Nowy doklejony: 22.02.12 23:56
    może jeszcze ktoś tu zagląda Walczyłem o uchwałę mam ją tym nie mniej z racji tego że naruszane są części wspólne a wybicie otworu w stropie w częściach wspólnych przekracza zakres zwykłego zarządu mając na uwadze powyższe art 1 ust 2 W zakresie nieuregulowanym ustawą do własności lokali stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego .
    Art. 199 k.c. Do rozporzadzania rzecza wspólna oraz do innych czynnosci, które przekraczaja
    zakres zwykłego zarzadu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłascicieli. W braku takiej
    zgody współwłasciciele, których udziały wynosza co najmniej połowe, moga -adac
    rozstrzygniecia przez sad, który orzeknie majac na wzgledzie cel zamierzonej czynnosci oraz
    interesy wszystkich współwłaścicieli .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.