Czy zarząd ma prawo upublicznić na klatce schodowej listę dłużników

Zarzadca.plZarzadca.pl Użytkownik
Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej ma prawo upublicznić na klatce schodowej listę zawierającą numer mieszkania wraz z przypisaną do niego kwotą zaległości?
czytaj więcej:
http://www.zarzadca.pl/dane-osobowe/1468-czy-zarzad-wspolnoty-mieszkaniowej-ma-prawo-upublicznic-na-klatce-schodowej-liste-zawierajaca-numer-mieszkania-wraz-z-przypisana-do-niego-kwota-zaleglosci

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie, podlega to ochronie danych osobowych.
  • Opcje
    alicja60alicja60 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy można w rozliczeniu rocznym podać listę zaległosci wraz z numerem mieszkania doręczając każdemu włascicielowi mieszkania osobiscie ?
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...i wraz z imieniem i nazwiskiem dłużnika - oczywiście, że można. Nawet trzeba - właściciele lokali maja prawo do pełnej informacji o stanie finansów wspólnoty. Jeżeli ktoś z sąsiadów nie płaci, to płacą pozostali. Powinni wiedzieć, komu to "zawdzięczają".
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Informować właścicieli można, ale publicznie ogłaszać (czyli pozwolić żeby niewłaściciele mogli się dowiedzieć) to już nie.
    Nie ma znaczenia czy będą nazwiska czy tylko numery mieszkań. Publiczne ogłoszenie jest nielegalne.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] alicja60:[/cite]A czy można w rozliczeniu rocznym podać listę zaległosci wraz z numerem mieszkania doręczając każdemu włascicielowi mieszkania osobiscie ?
    Tak jest to dozwolone, a nawet koniecznie by inni wiedzieli "komu udzielili kredyt...."
    Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej ma prawo upublicznić na klatce schodowej listę
    zawierającą numer mieszkania wraz z przypisaną do niego kwotą zaległości?
    Takie działanie jest zbędne .... wystarczy wywiesić wykres zadłużenia piętrami .... skutkuje, wiem o tym z własnej wspólnoty ( na piętrze jest 4 lokale)
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U mnie listę zaległości z nazwiskami wrzucaliśmy właścicielom do skrzynek 2 razy w roku - poskutkowało. Teraz raz w roku wystarcza
  • Opcje
    LUCYNALUCYNA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a u nas kicha z tymi zadłużeniami w mojej wspólnocie jest 7 lokali zadłużonych na 90 lokali wm i kwota zadłużenia tych lokali to koło 30000 zł dwa lokale są oddane sprawy do sądu
    a reszta nic z tego sobie nie robi . co w takim przypadku mam zrobić ?????
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    windykować, czyli naliczać odsetki ustawowe (dziś to 13%), wysyłać wezwanie do zapłaty a potem EPU - https://www.e-sad.gov.pl/ - albo na papierku, czyli "analogowo" w pozwie poza zaległościami i odsetkami żądasz też, żeby dłużnik pokrył koszty sądowe. Potem komornik i już.
    Jak już dostaniesz kasę to w info dla włas cicieli (możesz wrzucić do skrzynek) informujesz ze smutkiem, że zarząd musiał to zrobić, dłużnik zapłacił dużo więcej niż gdyby zapłacił w terminie (podaj sumę) i masz nadzieję, że w przyszłości wspólnota nie będzie zmuszona do tak przykrych i dolegliwych działań :wink:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] LUCYNA:[/cite]a reszta nic z tego sobie nie robi .
    co w takim przypadku mam zrobić ?????
    windykować , windykować , windykować aż do skutku ....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.