Plan gospodarczy w nowej wspólnocie

AgnesAAgnesA Użytkownik
Witam, mam taki oto problem. W nowej Wspólnocie (powstała we wrześniu 2011) uchwalono plan gospodarczy na 2011 rok, tzn na miesiące 10,11,12. Zebranie jest planowane pod koniec marca 2012. Wobec tego mam pytanie. W styczniu, lutym i marcu obowiązywać będzie nowy plan przyjęty na zebraniu w marcu 2012, natomiast jak jest z zaliczkami, skoro w nowym planie planuje się obniżkę zaliczek?Styczeń. luty i marzec stare zaliczki a od kwietnia nowe?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    to zależy, jak uchwalicie
    Zaliczki się uchwala i obowiązują do nowej uchwały, więc te uchwalone we wrześniu 2011 obowiązują do czasu uchwalenia nowych
    Możecie w uchwale określić, że nowe obowiązują np. od czerwca 2012 - to od was zależy
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ok, dzięki. Czy jest jakiś okres karencji na obniżkę czynszu? Bo chyba na podwyżkę to 3 miesiące?
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czynsz we wspólnocie mieszkaniowej?
    O co chodzi z tą "karencją"? I skąd wzięłaś te 3 miesiące?
    Czytałaś ustawę o własności lokali?
    Jesteś właścicielką lokalu, czy najemcą?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie spółdzielnia mieszkaniowa. Właściciele sami określają od kiedy wprowadzają podwyżki. Mogą nawet równać do tyłu.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] AgnesA:[/cite]Czy jest jakiś okres karencji na obniżkę czynszu?
    Bo chyba na podwyżkę to 3 miesiące?
    Skąd masz takie wiadomości userze? We wspólnocie obowiązują ciebie treści uchwała jakie podjęli właściciele lokali tworzący daną wspólnotę . To uchwała tworzą prawo wewnętrzne we wspólnocie...
    Zacznij ty lepiej od ustawy o własności lokali (UoWL) . Tam są zapisane twoje fundamentalne prawa i obowiązki wynikające z faktu bycia właścicielem lokalu.
    W nowej Wspólnocie (powstała we wrześniu 2011) uchwalono plan gospodarczy na 2011 rok, tzn na miesiące 10,11,12.
    I bardzo dobrze ze uchwalono , przynajmniej wiesz ile może kosztować utrzymanie twojej nieruchomości w roku obrachunkowym...
    Zebranie jest planowane pod koniec marca 2012.
    W styczniu, lutym i marcu obowiązywać będzie nowy plan przyjęty na zebraniu w marcu 2012, natomiast jak jest z zaliczkami, skoro w nowym planie planuje się obniżkę zaliczek?
    Styczeń. luty i marzec stare zaliczki a od kwietnia nowe?
    Zaliczka na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości nie jest powieleniem planu gospodarczego .... On jest jednym ze źródeł na podstawie, którego nalicza się/tworzy się zaliczkę.
    Zaliczka obowiązuje od dnia ... do następnej zmiany ....
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    we wspólnocie nie ma żadnej karencji
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] AgnesA:[/cite]Witam, mam taki oto problem. W nowej Wspólnocie (powstała we wrześniu 2011) uchwalono plan gospodarczy na 2011 rok, tzn na miesiące 10,11,12. Zebranie jest planowane pod koniec marca 2012. Wobec tego mam pytanie. W styczniu, lutym i marcu obowiązywać będzie nowy plan przyjęty na zebraniu w marcu 2012, natomiast jak jest z zaliczkami, skoro w nowym planie planuje się obniżkę zaliczek?Styczeń. luty i marzec stare zaliczki a od kwietnia nowe?

Tak jak napisali poprzednicy - właściciele podejmują w tym zakresie uchwałę, jeżeli będzie nadwyżka, to też powinni postanowić o tym jak ją rozliczyć.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    normalna odpowiedź jedynie od a-z - reszta rzuca się jak by uznawała forum za własny popis intelektualny. może czasami należy trochę zarzucić "lejce" na swoje odpowiedzi, chyba, że to forum nie jest już dyskusyjne tylko pouczające! :shocked:
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    AgnesA - na pewno wiesz, że dyskusje bywają różne (stonowane, spokojniutkie, burzliwe mniej lub więcej) czasami przeradzają się nawet w "bijatykę" jak w jakimś parlamencie za przeproszeniem.
    Tutaj są eksperci (nieliczni), którzy tylko czekają żeby ktoś zadał jakieś pytanie a jak już zada to huzia na józia, no bo jak to może być, co on nie wie że jest właścicielem, nie wie że to co płaci to nie czynsz tylko zaliczka na koszty zarządu nieruchomością wspólną i opłaty za lokal - co jak słusznie od razu zauważyłaś i pięknie takie zjawisko określiłaś. Są też tacy z których porad możesz skorzystać. Choć te pierwsze też są poradami podanymi inaczej.
    Reasumując, nie gniewaj się i nie obrażaj bo tu na forum toczą się czasami bardzo męczące "walki", że każdy ma prawo być (nawet ekspert) czasami "nie w humorze".
    Ad rem: nie podchodź do tego planu i tych zaliczek tak zasadniczo. Skoro jest to nowa wspólnota to na czymś zarządzający nią muszą bazować i tak dobrze, że taki wstępny (tak go traktuj) plan w ogóle powstał.
    Na najbliższym zebraniu już powinno być lepiej a praktycznie dopiero w 2013 roku będziecie mogli jako właściciele określić sobie w planie gospodarczym z prawdziwego zdarzenia wysokość wszystkich zaliczek i opłat zbliżonych do rzeczywistych kosztów czy wydatków.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    edycja Admin regulamin Rozdział II - Zasady korzystania z Forum i Wiki pkt 10
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    [cite] daarek:[/cite]Tutaj są (...) (nieliczni), którzy tylko czekają żeby ktoś zadał jakieś pytanie a jak już zada to huzia na józia, no bo jak to może być, co on nie wie że jest właścicielem, nie wie że to co płaci to nie czynsz tylko zaliczka
    Agnesa, sprawdź: https://forum.zarzadca.pl/discussion/3778/koszty-telefonu-ujete-w-planie-rocznym-a-nie-uchwale/#Item_18
  • Opcje
    AgnesAAgnesA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie zaglądałam tu od czasu ostatniego postu zatem wyjaśniam - nie jestem z tych co "walą focha" , chodziło mi o delikatne lejce na to w jaki sposób odpowiada się na pytania, bo czytam często to forum i skonstatowałam, że wiele wypowiedzi to PRETENSJONALNE zarzuty. Także gorący apel dla ekspertów - nauczycielem można być, ale nie w taki sposób. Moja droga do zarządcy dopiero się tak na prawdę zaczyna, a jestem zdania, że lepiej dwa razy zapytać niż popełnić błąd. Nie bijcie zatem po głowie za pytania...
    Dziękuję za odpowiedzi, daarek masz rację, że wymierny plan dopiero na 2013 ale mamy wymagających mieszkańców :) i życzą sobie skalkulowanej co do grosza zaliczki więc trochę musimy się pogimnastykować nad tym planem :D
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] AgnesA:[/cite]Dziękuję za odpowiedzi, daarek masz rację, że wymierny plan dopiero na 2013 ale mamy wymagających mieszkańców :) i życzą sobie skalkulowanej co do grosza zaliczki więc trochę musimy się pogimnastykować nad tym planem :D
    Życzę szczęścia w buchalterii i nie widzę różowo waszej działalności wspólnotowej. Takie kupczenie groszem prowadzi do kłopotów .. i to poważnych
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.