Komisja od okien
profesorek13
Użytkownik
Słyszałam że pojawiły się w Polsce komisje które kontrolują specjalnym urządzeniem okna w mieszkaniach.,prawidłowość wstawienia itp.i one kierują sprawy do sądu przeciwko developerowi.Mieszkam w bloku 5-letnim(już po gwarancji)a w mieszkaniu na oknach jest lód.Czy ktoś o tym słyszał?Co ZW może zrobić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Do pierwszego kwietnia jeszcze daleko.
Mogą sprawdzić twoje okna np. kamera termowizyjną. Co potem zrobisz z wynikiem sprawdzenia, to już twoja sprawa
Chyba nie sądzisz kolego, że użytkownicy tego forum dadzą się tak łatwo nabrać [align=right](...) admin[/align]
Pozdrawiam.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:196:0021:0024:PL:PDF
Popraw mnie, Tsuda, jeśli się mylę, ale w mojej opinii zasłony wewnętrzne, zasłony okienne ze sznurkami oraz urządzenia zabezpieczające, to chyba nie jest sprawa dewelopera. Czemu więc ktoś miałby kierować coś przeciwko deweloperowi do sądu i co miałaby mieć do tego 5-letnia gwarancja?
Jeśli piszesz o decyzji (nie wnikając, co to za decyzja i jakiej komisji - osiedlowej? blokowej?) z 27 lipca 2011, to zanim to by weszło w życie i przełożyło się na przepisy techniczne, które też musiałyby wejść w życie, to pewnie minie jeszcze kilka ładnych lat : ).
Pozdrawiam.
W linku masz decyzję Komisji podpisanej przez Baroso, która już weszła w życie.
Pozdrawiam.
Nie wiem, czy są już takie komisje, ale przecież powinny być.
Komisje uszczelkowe to też znakomity pomysł. Brawo, elan1234, do tej pory nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
Tylko pojawia się jeszcze jeden problem. Gdy wykryjemy nieszczleności i uszczelnimy okna często pojawia się problem braku jakiejkolwiek wentylacji bo często dzięki tym nieszczelnościom mamy jakąś infiltracje powietrza do mieszkania. Brak wentylacji to kolejne problemy.
Nie mniej moja "komisja" ustala problem i ewentualnie wskazuje nie zauważone problemy. A chętnych do sprawdzenia stolarki mogę tylko zaprosić do współpracy.
Aaa i nie posługuję się jakąś tanią kamerką z chin...choć nawet takim narzędziem można poprawnie zdiagnozować część problemów.