Komisja od okien

profesorek13profesorek13 Użytkownik
Słyszałam że pojawiły się w Polsce komisje które kontrolują specjalnym urządzeniem okna w mieszkaniach.,prawidłowość wstawienia itp.i one kierują sprawy do sądu przeciwko developerowi.Mieszkam w bloku 5-letnim(już po gwarancji)a w mieszkaniu na oknach jest lód.Czy ktoś o tym słyszał?Co ZW może zrobić?

Komentarze

• Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mocny falstart, profesorku13.
    Do pierwszego kwietnia jeszcze daleko.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] profesorek13:[/cite]Słyszałam że pojawiły się w Polsce komisje które kontrolują specjalnym urządzeniem okna w mieszkaniach.,prawidłowość wstawienia itp.i one kierują sprawy do sądu przeciwko developerowi.Mieszkam w bloku 5-letnim(już po gwarancji)a w mieszkaniu na oknach jest lód.Czy ktoś o tym słyszał?Co ZW może zrobić?
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie komisje, tylko prywatne firmy
    Mogą sprawdzić twoje okna np. kamera termowizyjną. Co potem zrobisz z wynikiem sprawdzenia, to już twoja sprawa
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    Ja myślę, że niejaki "profesorek 13" jest właśnie jednym z przedstawicieli takich firm, lub sam prowadzi działalność gospodarczą i właśnie kupił sobie na allegro kamerkę termowizyjną z Chin za 399 zł, bez żadnych atestów, świadectw wzorcowania itp. i chce w ten sposób zareklamować swoje usługi przez zagajenie tematu.

Chyba nie sądzisz kolego, że użytkownicy tego forum dadzą się tak łatwo nabrać [align=right](...) admin[/align]

Pozdrawiam.
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    profesorek13 ma raczej na myśli decyzję Komisji z 27 lipca 2011, ale dotyczy ona prawidłowości wstawienia okien, ale wymogów bezpieczeństwa, jakie muszą spełniać europejskie normy, aby przeciwdziałać zagrożeniom stwarzanym dla dzieci przez zasłony wewnętrzne, zasłony okienne ze sznurkami oraz urządzenia zabezpieczające.
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:196:0021:0024:PL:PDF
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Hmm...

Popraw mnie, Tsuda, jeśli się mylę, ale w mojej opinii zasłony wewnętrzne, zasłony okienne ze sznurkami oraz urządzenia zabezpieczające, to chyba nie jest sprawa dewelopera. Czemu więc ktoś miałby kierować coś przeciwko deweloperowi do sądu i co miałaby mieć do tego 5-letnia gwarancja?

Jeśli piszesz o decyzji (nie wnikając, co to za decyzja i jakiej komisji - osiedlowej? blokowej?) z 27 lipca 2011, to zanim to by weszło w życie i przełożyło się na przepisy techniczne, które też musiałyby wejść w życie, to pewnie minie jeszcze kilka ładnych lat : ).

Pozdrawiam.
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To pewnie zależy od standardu wykończenia apartamentu.
    W linku masz decyzję Komisji podpisanej przez Baroso, która już weszła w życie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Posesja: Mocny falstart, profesorku13.
    Uważam, że raczej mocny start. Profesorek13 bardzo dobrze, że zwrócił naszą uwagę na sprawy wykończeniowe okien. W zimie dopiero widać i odczuwa się skutki partackiej roboty ekip deweloperskich. Mam nadzieję, że w ślad za okiennymi komisjami dojdą jeszcze komisje uszczelkowe, które proponować będą właścicielom najnowsze rozwiązania z techniki uszczelnień.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zwieńczeniem sukcesu będzie utworzenie komisji, która będzie oceniać prace tamtych pozostałych komisji.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czajnik5: będzie utworzenie komisji
    Ale to musi trochę potrwać... :bigsmile: Może ktoś ma propozycje na następne nazwy następnych komisji ?
  • Opcje
    profesorek13profesorek13 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba nie sądzisz kolego, że użytkownicy tego forum dadzą się tak łatwo nabrać i uwierzą, że jesteś kompletnym durniem.
    Jest takie powiedzenie "kto pyta nie błądzi" ale żeby od razu obrażać:devil:?Sądziłam że po to min.jest to forum(jeśli się mylę,poprawcie)
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To ja może "zwrócę uwagę" na "sprawy wykończeniowe" drzwi i parapetów?
    Nie wiem, czy są już takie komisje, ale przecież powinny być.
    Komisje uszczelkowe to też znakomity pomysł. Brawo, elan1234, do tej pory nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Posesja: Komisje uszczelkowe to też znakomity pomysł
    Oczywiście w szeroookim znaczeniu tego słowa :wink:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kabaret, kabaret, kabaret ...
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    KubaP: Kabaret, kabaret, kabaret...
    Z pewnością ktoś zaraz napisze brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    KubaP: Kabaret, kabaret, kabaret...
    Z pewnością ktoś zaraz napisze brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
    a jednak Kabaret, kabaret....
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]Z pewnością ktoś zaraz napisze brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
    brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czajnik5: brawo, KubaP...
    Słowo się rzekło... :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] czajnik5:[/cite]
    [cite] elan124:[/cite]Z pewnością ktoś zaraz napisze brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
    brawo, KubaP, nikt nie zwrócił na to naszej uwagi.
    przecież Wy nie jesteście od zwracania ....
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: przecież Wy nie jesteście od zwracania....
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    KubaP: przecież Wy nie jesteście od zwracania....
    już zwróciłem ....
  • Opcje
    btcabtca Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak od czasu do czasu zerkam na to forum i faktycznie, niektórzy są jakoś dziwnie przewrażliwieni albo już nie mają o czym pisać na forum i czepiają się innych dla zasady. Temat szczelności okien zaczyna się wałkować od jesieni i ciągnie się przez całą zimę. Osobiście mam trochę lepszy (niestety droższy) sposób na sprawdzenie szczelności okien. Wykorzystuje do tego zarówno termowizję jak i parę innych urządzeń (termoanemometr i tzw. blower door). Badanie pozwala wykryć czy nieszczelności są na uszczelkach okien czy na osadzeniu ościeżnicy w murze. Druga sprawa to możliwość badania niezależnie od kierunku wiatru.
    Tylko pojawia się jeszcze jeden problem. Gdy wykryjemy nieszczleności i uszczelnimy okna często pojawia się problem braku jakiejkolwiek wentylacji bo często dzięki tym nieszczelnościom mamy jakąś infiltracje powietrza do mieszkania. Brak wentylacji to kolejne problemy.
    Nie mniej moja "komisja" ustala problem i ewentualnie wskazuje nie zauważone problemy. A chętnych do sprawdzenia stolarki mogę tylko zaprosić do współpracy.
    Aaa i nie posługuję się jakąś tanią kamerką z chin...choć nawet takim narzędziem można poprawnie zdiagnozować część problemów.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.