Administrowanie w Zarządzie Wspólnoty
chudziutka
Użytkownik
Witam!
Mam pewien problem.
Mój dziadek był administratorem/ zarządcą nieruchomości i zmarł
W naszej wspólnocie był wybrany zarząd (3 osobowy) a w tym zarządzie był mój dziadek który zajmował sie wszelkiego rodzaju rozliczeniami wspólnoty, składaniem rozliczeń w urzędach ZUS, US. podpisywał przelewy z jednym z członków wspólnoty i ogólnie zajmował się wszystkim innym.( ja mu pomagałam)
Mam w takim razie pytanie, czy Ja osoba mieszkająca w tym budynku, zameldowana,( moja mama jest jednym ze współwłaścicieli lokalu) ale nie będąca właścicielem lokalu mogę być w jakiś sposób członkiem zarządu, i brać czynny udział.
Chodzi mi też o wszystkie rozliczenia dotyczące wspólnoty, czy zarząd może mnie wybrać bądź zlecić mi prowadzenie takich rzeczy, składanie Pitów, prowadzenie rozliczeń finansowych wspólnoty?
Proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam
Mam pewien problem.
Mój dziadek był administratorem/ zarządcą nieruchomości i zmarł
W naszej wspólnocie był wybrany zarząd (3 osobowy) a w tym zarządzie był mój dziadek który zajmował sie wszelkiego rodzaju rozliczeniami wspólnoty, składaniem rozliczeń w urzędach ZUS, US. podpisywał przelewy z jednym z członków wspólnoty i ogólnie zajmował się wszystkim innym.( ja mu pomagałam)
Mam w takim razie pytanie, czy Ja osoba mieszkająca w tym budynku, zameldowana,( moja mama jest jednym ze współwłaścicieli lokalu) ale nie będąca właścicielem lokalu mogę być w jakiś sposób członkiem zarządu, i brać czynny udział.
Chodzi mi też o wszystkie rozliczenia dotyczące wspólnoty, czy zarząd może mnie wybrać bądź zlecić mi prowadzenie takich rzeczy, składanie Pitów, prowadzenie rozliczeń finansowych wspólnoty?
Proszę o pomoc!!!
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jednak powinnaś przestudiować ustawę o własności lokali: http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali
Musiała bym jeszcze się skontaktować z jakimś radca prawnym który jest biegły we wspólnotach, aby wszystko było zgodnie z prawem.
:)
Pozdrawiam
Poza tym to zbędny wydatek. Zapoznaj się z ustawą o własności lokali i innymi przepisami, które Cię dotyczą, poczytaj rady na forum.
Doświadczenie przyjdzie z czasem.
Ile lokali jest w twojej wspólnocie? Bo jak mało, to może jednak sama sobie dasz radę z rozliczeniami
Poza tym jedna osoba pełniąca funkcję członka zarządu oraz zatrudniona jako administrator to bardzo zły pomysł. Zarząd ma kontrolować administratora, więc to konflikt interesów
nic nie stoi na przeszkodzie byś była członkiem Zarządu WM, wystarczy stosowna uchwała właścicieli lokali i ....lektura ustawy o własności lokali
myślałam o wyborze 3 członków zarządu wspólnoty plus Ja. Ja nie mogę podejmować żadnych uchwał,ale mogła bym zajmować się księgowością, wiec i tak była by nieparzysta ilość członków do podejmowania jakichkolwiek decyzji.
Wszystkie decyzje co do remontów , napraw podejmował by zarząd , bądź cała wspólnota.
Uczestniczyłabyś w podejmowaniu decyzji zarządu, jak każdy członek zarządu.