Prawo, a instalacja C.O. w budynku wielorodzinnym.

scerczscercz Użytkownik
Witam.
Jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej, na którą składa się jednopiętrowy blok, w którym jest 8 mieszkań. Jesteśmy zmuszeni do założenia ogrzewania gazowego, ponieważ dotychczasowe źródło ogrzewania przestanie funkcjonować w ciągu 2-3 lat. Każdy lokal będzie miał doprowadzony gaz i każde mieszkanie będzie zaopatrywane w ciepło z własnego kotła gazowego. Tu pojawia się moje główne pytanie. Czy jeżeli każdy lokal będzie miał własną instalację C.O. to czy wszystkie te instalacje musi wykonać ten sam wykonawca?
Jak to wygląda w aspekcie prawnym?
Zarządca stwierdził, że wszystkie instalacje powinien wykonać ten sam wykonawca i wynika to z jakiś tam przepisów ( nie powiedział jakich). Czy to jest prawda? Czy można sobie indywidualnie wybrać wykonawcę? np. ja biorę firmę X, która wykonuje mi instalację w moim mieszkaniu, a sąsiadka bierze firmę Y, która zajmuje się jej mieszkaniem?

Na zebraniu padła propozycja zaciągnięcia kredytu na wspólnotę mieszkaniową.
Chciałem się dowiedzieć czy jest to bardziej opłacalne, niż każdy brałby np. pożyczkę hipoteczną?

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspólnota gospodaruje częścią wspólną, nie ma prawa "wpychać" się do mieszkania
    A konkretnie: wspólnota zapłaci za doprowadzenie instalacji do lokalu i założy zawór. Co za zaworem to już prywatne i tylko ty jako właściciel decydujesz kto i jak rozprowadzi ci rurki po mieszkaniu
    Kredyt wm może wziąć na remont części wspólnej. Co jest bardziej opłacalne to nie wiem, bo nie wiem, kto lepsze warunki umie sobie wynegocjować. Organizacyjnie na pewno sprawniej pójdzie przez wspólnotę, bo co zrobisz, jak nagle ktoś powie, że nie zapłaci, że nie chce brać indywidualnego kredytu? Sprawa w sądzie długo potrafi trwać a wynik nie zawsze jest pewny...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] scercz:[/cite] Czy jeżeli każdy lokal będzie miał własną instalację C.O. to czy wszystkie te instalacje musi wykonać ten sam wykonawca?
    Jak to wygląda w aspekcie prawnym?
    Zarządca stwierdził, że wszystkie instalacje powinien wykonać ten sam wykonawca
    Bzdura . Ta etażowa instalacja C.O. stanowi własność właściciela lokalu , a nie stanowi nieruchomości wspólnej .

Jednio jest pewne, że wykonawca musi mieć uprawnienia do wykonywania takich instalacji . Nie może być to Pan Kazio "złota rączka" czy "szwagier" pracujący w firmie hydraulicznej. koszt takiej instalacji dl lokalu o pow. 50 m2 , to wydatek ok. 17.000 zł

Przy wybraniu jednej firmy która zrobi wszytko , należy powalczyć o obniżenie kosztów wykonania takich instalacji. ( konkurs ofert)
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    O jakie konkretnie uprawnienia do wykonania instalacji chodzi? Proszę konkrety.
    Kto je wydaje, na podstawie jakiego aktu prawnego i gdzie mogę znaleźć wzór takich uprawnień, a także kto sprawuje nadzór nad takimi uprawnieniami.

Nade wszystko proszę o uzasadnienie, dlaczego nie może to być Pan Kazio "złota rączka" czy "szwagier" pracujący w firmie hydraulicznej?

Pozdrawiam.
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    Jako "znany cytatolog" przedstawiam najistotniejsze fragmenty dotyczące aspektów budowy instalacji gazowych.
    Czyżby te wszystkie wymogi były bredniami? Można sobie dowolnie robić (np. Pan Kazio) co sie chce?
    "...Wewnętrzna instalacja gazowa to ważny element w Twoim domu – powinna być wykonana ze starannością i być dostosowana do każdego budynku indywidualnie.
    Przed rozpoczęciem budowy instalacji gazowej potrzebny jest projekt oraz pozwolenie na budowę. Prace powinny być wykonane przez uprawnionego instalatora, a całość instalacji powinna być odebrana w obecności kierownika budowy.Wewnętrzna instalacja gazowa to najprościej mówiąc wszystkie przewody gazowe i urządzenia gazowe w Twoim domu. Instalacja wewnętrzna zaczyna się zaraz za zaworem głównym w skrzynce przyłączeniowej. To część instalacji, za której sprawność odpowiada użytkownik i którą musi wykonać na własny koszt.
    Budowa instalacji rozpoczyna się od przygotowania projektu. Wykonanie projektu wewnętrznej instalacji gazowej zleca się osobie (projektantowi) posiadającej uprawnienia projektowe w zakresie instalacji gazowej.
    Osoby posiadające wewnętrzną instalację gazową na gaz płynny powinny zlecić projektantowi przystosowanie posiadanego już projektu do gazu ziemnego i uzyskać ponownie pozwolenie na budowę.
    Zgodnie z Prawem Budowlanym wewnętrzna instalacja gazowa wymaga zgłoszenia we właściwym wydziale Starostwa. Właśnie tam należy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę (wzór dostępny w urzędzie) z projektem instalacji i poniższymi załącznikami:
    - pozytywną opinią kominiarską o sprawności wentylacji wywiewnej i możliwości odprowadzania spalin,
    - oświadczeniem o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane,
    - mapką poglądową.
    Oprócz pozwolenia na budowę musicie Państwo także kupić dziennik budowy, który po zakończeniu prac, wypełniony i potwierdzony przez kierownika budowy należy złożyć w Urzędzie Nadzoru Budowlanego.
    UWAGA!
    W przypadku budynku wielorodzinnego potrzebna jest też zgoda na wykonanie wewnętrznej instalacji gazowej od wszystkich współwłaścicieli nieruchomości.
    Po uzyskaniu pozwolenia na budowę wewnętrznej instalacji gazowej i przesłaniu jej do EWE należy zlecić jej wykonanie firmie instalacyjnej posiadającej uprawnienia budowlane i energetyczne dotyczące gazu ziemnego. Instalator poprowadzi nas przez cały proces budowy.
    Należy oczywiście pamiętać o kilku elementach:
    - podczas budowy wymagany jest nadzór kierownika budowy,
    - firma instalacyjna powinna wykonać podejście pod gazomierz w szafce gazowej,
    - po zakończeniu budowy instalator w obecności kierownika budowy i klienta powinien wykonać próbę szczelności,
    - z wykonanej próby szczelności sporządzany jest protokół. Protokół ten stanowi własność klienta
    i powinien zostać okazany podczas montażu gazomierza pracownikowi EWE.
    Zakończenie budowy instalacji wewnętrznej należy zgłosić w Urzędzie Nadzoru Budowlanego (patrz krok 2). Razem ze zgłoszeniem zakończenia budowy należy złożyć w urzędzie wypełniony przez kierownika budowy dziennik budowy. Kiedy instalacja wewnętrzna jest już gotowa - należy wypełnić podanie o uruchomienie przyłącza gazowego oraz podpisać umowę sprzedaży gazu. Po otrzymaniu powyższych dokumentów nasi pracownicy uzgodnią z Tobą termin montażu gazomierza. Montaż gazomierza odbędzie się w obecności wykonawcy instalacji wewnętrznej
    ..."
    http://www.ewe.pl/ewe-energia/domy-i-mieszkania/instalacje-wewnetrzne/jak-wykonac-instalacje
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    daarek - teraz przeszedleś sam siebie. Czy Ty wiesz o czym piszesz? scercz - nie buduje domu, on pyta się kogo może albo powinien zatrudnić do wykonania swojej instalacji. Może to zrobić sam, albo z żoną, albo ze szwagrem. Rurki może sobie puścić jak u Barei przez środek pokoju, albo schowane, w ścianie, w podlodze itp.Rozsądek nakazywalby sprawdzenie na koniec szczelności zarowno części gazowej jak i wodnej.
    Oczywiście , tak jak twierdzi koziorozka, samo zalożenie nowej instalacji w budynku wymaga calej tej procedury z pozwoleniem na budowę. To zadanie dla Zarządu.
    koziorozka -
    Wspólnota gospodaruje częścią wspólną, nie ma prawa "wpychać" się do mieszkania
    Zgoda , z jednym wyjątkiem, WM buduje jednolity system ogrzewania w budynku, np. z zewnętrzną kotlownią gazową.
  • Opcje
    edytowano lutego 2012
    [align=right](...) admin[/align]
    Póki co aktualne pozostaje pytanie do KubaP - oczywiście, zgadzam się z kolegą, że do kierowania robotami budowlanymi, które jest pełnieniem samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w rozumieniu przepisów ustawy Prawo budowlane, wymagane jest posiadanie uprawnień budowlanych w odpowiedniej specjalności, ale chciałbym wiedzieć, czego powinienem wymagać od swoich ludzi na budowie. : ). Chcę ich jutro zaskoczyć.

Tak poważniej - został tu poruszony przez KubaP, prawdopodobnie nieświadomie, problem wykonywania robót budowlanych bez pozwolenia na budowę lub bez wymaganego zgłoszenia. O ile w przypadku przebudowy, albo budowy instalacji gazowej zwykle staramy się o projekt i pozwolenie (bo wymaga tego dostawca gazu, a poza tym to zawsze jednak gaz), o tyle przy wykonaniu instalacji centralnego ogrzewania bagatelizujemy sprawę. No, ale to codzienność.

Pozdrawiam.
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    scercz: Każdy lokal będzie miał doprowadzony gaz i każde mieszkanie będzie zaopatrywane w ciepło z własnego kotła gazowego.
    czajnik5: wyręczyłeś mnie od tej smutnej czynności..

- jako laik opierający się na procedurach fachowców zacytowałem nieprawdziwe wiadomości i źle doradziłem użytkownikowi scercz.
    Okazuje się że według jeszcze innych fachowców, budowa (przebudowa) instalacji gazowej i c.o. w budynku oraz w poszczególnych ośmiu lokalach nie wymagają żadnych projektów, żadnych fachowców, żadnej dokumentacji robót, żadnego sprawdzania i żadnego odbioru, żadnego pozwolenia czy zgłoszenia, każdy sobie w lokalu montuje piec jaki chce a majster klepka (Pan Kazio) doradzi mu najlepiej jakie grzejniki i ile zamontować. Oczywiście z zakładu gazowniczego przyjdzie też Pan inny Kazio i na ładne oczy podpisze, że wszystko jest ok. biorąc za to odpowiedzialność.
    Gratuluję podejścia do zagadnień, jednych z najistotniejszych w procesie budowlanym (remontowym).
    Pisałem wielokrotnie - proszę mieć pretensje do autorów a nie posłańców cokolwiek by to słowo miało nie oznaczać.
    Nie wiem czy śmiać się czy "płakać" z takich autorytetów.
    Jako laik nie zamierzam dalej uczestniczyć w tej dyskusji.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano lutego 2012
    czajnik5 - cala przyjemność po mojej stronie. Prawdopodobnie nie doczekamy się "konstruktywnej odpowiedzi" od KubyP, on swoje już zrobil, wypowiedział się, może nawet i ma trochę racji odnośnie np. ceny? Nie wiem , czy to dużo czy malo? Natomiast daarek - chyba umrze w nieświadomości. Niech sobie zaklada dziennik budowy i zatrudnia kierownika budowy. To jego sprawa, a admin tego forum niech czuwa nad wpisami wprowadzającymi ludzi w bląd, bo to jest szkodnictwo.

Nowy doklejony: 14.02.12 21:12
    Jako laik nie zamierzam dalej uczestniczyć w tej dyskusji
    I wreszcie sensowna deklaracja. I tak trzymać.
    każdy sobie w lokalu montuje piec jaki chce a majster klepka (Pan Kazio) doradzi mu najlepiej jakie grzejniki i ile zamontować
    To bardzo bolesna prawda.
    Oczywiście z zakładu gazowniczego przyjdzie też Pan inny Kazio i na ładne oczy podpisze, że wszystko jest ok. biorąc za to odpowiedzialność
    Pan Kazio z gazowni ma tyle do powiedzenia o mojej instalacji na ile pozwala mu nasza umowa na dostarczanie gazu. Ja nie wiem jaką odpowiedzialność weżmie na siebie, chyba tą ,że ma dostarczać gaz. A jak się nie wywiąże z tego to zaplaci odszkodowanie, nie on , jego firma.
    [align=right](..) edycja Admin Regulamin Rozdział II - Zasady korzystania z Forum i Wiki[/align]
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    autograf78autograf78 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jaśli masz inne zdanie to napisz. ale pisząc Bzdura --to nieładnie. to tak mimochodem- do KubyP.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Lokalowa instalacja grzewcza (tak zwane "c.o. etażowe") jest instalacją indywidualną, nie ma nic wspólnego z nieruchomością wspólną. W całości jest położona w lokalu i służy wyłącznie jednemu lokalowi, jeśli ją wybudujesz, będzie częścią lokalu, Twoją odrębną własnością. Komu zlecisz jej wykonanie, to Twoja sprawa. Wspólnota ani zarządca nie ma tu nic do gadania.

Głoszenie tezy, że wszystkie te oddzielne, lokalowe instalacje "musi wykonać ten sam wykonawca" jest rzeczywiście absurdalne i kompromituje zarządcę.
    Podejrzewałbym go o nieczyste intencje: chęć zlecenia robót zaprzyjaźnionej firmie.

Nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych ani wymagań technicznych (instalacje grzewcze nie będą w ogóle ze sobą połączone). W jednym lokalu mogą być wykonane z rur stalowych, w innym z miedzianych, a w jeszcze innym z PCV - wszystko zależy od decyzji właściciela lokalu, jego gustu i możliwości finansowych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Posesja:[/cite]Nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych ani wymagań technicznych (instalacje grzewcze nie będą w ogóle ze sobą połączone).

Kolego, tym razem pojechałeś trochę za szeroko.
    Podstawa prawna: ustawa Prawo budowlane, rozporządzenie MI 75/2002, poz. 690
    Wymagania techniczne: rozporządzenie, jak wyżej.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie o tym pisałem, chodziło mi o rzekomy wymóg, by wszystkie instalacje wykonał ten sam wykonawca.
    Za taką tezą nie przemawiają ani wymogi prawne, ani techniczne.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    a, to przepraszam.

: )
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ja też przepraszam .... choć nie wiem za co....

:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.