CIT od lokali użytkowych - jak rozliczyć.
Morti
Użytkownik
Witam serdecznie. Jestem tu nowa, więc proszę mi wybaczyć brak obycia na forum i ewentualne błędy, jakie mogę popełnić.:shamed:
Przyznam, że jestem z lekka skołowana jeśli chodzi o rozliczenie lokali użytkowych we wspólnocie. Chciałabym upewnić się, że dobrze to rozumiem.
Wspólnota składa się z lokali mieszkalnych i użytkowych. Te ostatnie mają swoich właścicieli, którzy podobnie jak właściciele mieszkań odprowadzają naliczone zaliczki. Czy w tym przypadku należy wyodrębnić je (eksploatacja, media i FR czyli wszystkie) i bez uwzględniania kosztów od razu potraktować je jako dochód do opodatkowania wraz z innymi przychodami typu "pożytki"?
Bo moim zdaniem raczej niemożliwe jest ustalenie kosztów dla tych lokali, chyba, że procentowo...
Niejasne dla mnie jest tutaj pojęcie "dochód" dla tego przypadku. Dochód to przychód minus koszty. Jeśli wspólnota zakończy rok stratą, to dochodu nie będzie.
Poza tym czy pod uwagę bierze się wszystkie składniki zaliczki? Niektórzy uważają, że tylko zaliczki na pokrycie kosztów zarządu...
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Co o tym sądzicie?
Przyznam, że jestem z lekka skołowana jeśli chodzi o rozliczenie lokali użytkowych we wspólnocie. Chciałabym upewnić się, że dobrze to rozumiem.
Wspólnota składa się z lokali mieszkalnych i użytkowych. Te ostatnie mają swoich właścicieli, którzy podobnie jak właściciele mieszkań odprowadzają naliczone zaliczki. Czy w tym przypadku należy wyodrębnić je (eksploatacja, media i FR czyli wszystkie) i bez uwzględniania kosztów od razu potraktować je jako dochód do opodatkowania wraz z innymi przychodami typu "pożytki"?
Bo moim zdaniem raczej niemożliwe jest ustalenie kosztów dla tych lokali, chyba, że procentowo...
Niejasne dla mnie jest tutaj pojęcie "dochód" dla tego przypadku. Dochód to przychód minus koszty. Jeśli wspólnota zakończy rok stratą, to dochodu nie będzie.
Poza tym czy pod uwagę bierze się wszystkie składniki zaliczki? Niektórzy uważają, że tylko zaliczki na pokrycie kosztów zarządu...
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Co o tym sądzicie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/discussion/2277/
które pozostają z poprzedniego okresu rozrachunkowego , w zakresie dotyczącym lokalu niemieszkalnych podlegają opodatkowaniu podatkiem CIT.?
Gdyby po tych 5 latach resztę właściciele postanowili sobie zwrócić, wtedy zwrócona kwota byłaby podstawą opodatkowania.
po 5 latach zostaną zakupione wodomierze i wymienione na nowe i tak w kółko co 5 lat... ale Cit płaci się po roku obrachunkowym i przez 4 lata będzie "nadpłata nad kosztami " nieprawdaż ,
Czy ktoś w tym kraju może odpowiedzieć maluczkim bo księgowa od administratora chce płacić ten podatek CIT i uszczuplić ten fundusz celowy ...
Widzę, że nie ma wartościowych userów, którzy by jednoznacznie odpowiedzieli na pytanie , a może Zarządca.pl zajął by się tym tematem, bo to temat na czasie ....
Czy fundusze celowe np. Legalizacja bądź wymiana urządzeń pomiarowych ( liczników ciepła czy wodomierzy ) ,
które pozostają z poprzedniego okresu rozrachunkowego , w zakresie dotyczącym lokalu niemieszkalnego
podlegają opodatkowaniu podatkiem CIT.?
Nowy doklejony: 03.03.12 09:13
:bigsmile:
Fizycznej wypłacie kasy ? czy przeksięgowanie nadwyżek na następne okresy też jest zwrotem?
Jeśli pieniądze en bloc przechodzą na następny rok (bez rozdzielania) to nie odprowadzamy podatku.