Prośba o kilka porad.
szati83
Użytkownik
Witam serdecznie. Trafiłem na to forum nie bez przyczyny. Przyczyną tą jest "moja" wspólnota mieszkaniowa. Wspólnota mieszkaniowa, o której mowa składa się z sześciu klatek po około jedenaście mieszkań. Są to bloki z lat 80-tych. Dwa połączone razem usytuowane na pagórku, a trzeci oddalony o kilka metrów poniżej. Mieszkam na tym osiedlu od początku, lecz nigdy nie było tak źle jak jest teraz. Osiedle ma wspólną kotłownię na olej opałowy (bez możliwości wymiany dysz na gaz). Owa kotłownia jest przy jednym z bloków. I właśnie tutaj jest jeden z problemów, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać. Otóż około 2-3 lat temu rura ciepłownicza została ocieplona, lecz problem z wysokim spalaniem pieca nie rozwiązał się. Powodem jest brak podzielników ciepła. Nie ma ponieważ kilka rodzin się nie zgodziło się z tego względu, że swoje mieszkania muszą bardziej dogrzewać i ja to rozumiem. Tylko, że moi sąsiedzi nie potrafią zakręcać kaloryferów przy otwartym oknie. Ba! Na ostatnim zebraniu okazało się, że gro rodzin nie posiada regulatorów temp. przy kaloryferach. Powiedzcie jak ten problem można rozwiązać?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na otwieranie okna przy kaloryferach włączonych na maksa nic nie poradzisz, do niektórych nie dociera, że to kosztuje, ale próbuj. Metodą łagodnej perswazji sporo można uzyskać
Żadnych narzędzi nie trzeba, wystarczy samą uchwałą?
Jakie to będą podzielniki, jaka firma je zamontuje kto i to będzie wskazania tych podzielników rozliczał (bo wm i tak musi zapłacić wg. wskazania licznika głównego) administrator czy ktoś z zewnątrz to już od was zależy.
Podzielniki mają wielu przeciwników a liczniki nie wszędzie chyba można zamontować
Wpisz w google "wspólnota mieszkaniowa" "podzielniki" i sporo na ten temat znajdziesz
Pozostaje pytanie czy od początku lokale były dostępne na wolnym rynku czy wspólnota powstała na bazie zasobu komunalnego czy innego podmiotu.?
Niekiedy montaż ciepłomierzy może się wiązać z ogromnymi kosztami, dlatego często właściciele decydują się na podzielniki.
Jak już coś reklamować to takie działanie, które nie szkodzą właścicielowi.
Uważam że to nie jest problem .... można do tego przygotować się przez cały rok ..... pierwsze liczniki finansują właściciele lokali w ratach ...
Rozumiem, że chciałbyś płacić mniej. Jaką część z tych opłat pochłaniają koszty ogrzewania? Jakie są inne koszty?
Ocieplenie samej "rury ciepłowniczej" to nie wszystko.
Czy to jest wielka płyta?
Czy budynki są ocieplone?
Czy możecie poszukać oszczędności na kosztach ogrzewania, np. odłączyć niektóre grzejniki w suszarniach, pralniach, wymienić okna na klatkach schodowych, uszczelnić drzwi wejściowe itp.?
Posesja podał przykłady, ja dodam, że np. po wyregulowaniu czujek włączających żarówki (lampy) w częściach wspólnych faktura za prąd może się zmniejszyć. Czasem warto zmienić bank na tańszy, zmienić polisę OC itp.