Reklama na budynku wspólnoty

alexaalexa Użytkownik
Witam ,mam mały problem ,jesteśmy małą wspólnotą działającą od 9m-cy ,wcześniej podlegaliśmy pod Komunalna.
Kilka lat temu (5-6 l.),nasz sąsiad ,który prowadzi działalność gospodarczą ,po porozumieniu się z Komunalna ,pomalował naszą ścianę boczną budynku ,która przylega do jego posiadłości ,i na dodatek wymalował na niej reklamę swojej działalności gospodarczej .
Teraz gdy jesteśmy wspólnotą ,w lecie planujemy docieplenie budynku(właściwie chodzi o zabezpieczenie budynku ,bo to budynek przedwojenny ,który teraz się sypie) ,nie zgadza się na zlikwidowanie reklamy .
Sprawdziłam ,granica naszej posiadłości przechodzi wzdłuż budynku ,więc muszę mieć zgodę sąsiada na docieplenie i pozwolenie na wejście na jego plac.To wiem .
Ale mam pytanie co z tą reklamą ,gdy nic nie zrobimy na tej ścianie ,bo wedle prawa to każda "obca" reklama na budynku wspólnoty ,powinna być opłacana.
Jeśli chodzi o powstanie tej reklamy kilka lat temu ,to sąsiad dostał pozwolenie od Komunalnej i od jednego właściciela ,która mieszka na piętrze ,a reklama jest na parterze .Pozostałych mieszkańców nie zapytano o zgodę ,bo wtedy Komunalna robiła co chciała.
Proszę o poradę -co mam z tym zrobić? Dodam ,że osoba (sąsiad),który podpisał ponoć to zezwolenie ,nie jest już właścicielem mieszkania (właścicielem jest jej córka ,która przebywa na stałe zagranicą)

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy ma spisaną umowę ? że może umieścić reklamę na waszej nieruchomości i na jakich zasadach ?

Jak powstała wspólnota ...to trzeba wezwać go do podpisania umowy ze wspólnotą, bo zmienił się podmiot - właściciel nieruchomości ... tekst umowy tak skontrujcie, aby była korzystna dla wspólnoty ....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.