członek zarządu i dokumenty wm
LUCYNA
Użytkownik
Witam .W naszej wspólnocie zarząd składa się z trzech osób .Jedna osoba zrezygnowała z bycia w zarządzie członkiem .Czy można powołać na nowego członka zarządu ,osobę która nie jest właścicielem mieszkania i nie jest zameldowana we wm ale mieszka z rodziną i jego żona i dzieci są zameldowani? Oraz mam kolejne pytanie odnośnie dokumentów wm .Czy znacie może jakiś prawny przepis aby dokumenty nie były wydawane komisji rewizyjnej do domu? Wiem że już kiedyś pytałam o to lecz komisja rewizyjna teraz będzie przeglądała dokumenty i stanowczo poprosiła o wydanie ich na 2-3 dni .Osobiście nie jestem za tym . Ale potrzebuje prawnego wsparcia -proszę pomóżcie:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona
b) nie wiem po co ci we wspólnocie jakaś komisja rewizyjna, ale to wasza sprawa.
Dlaczego nie chcesz im pożyczyć dokumentów? Niech zrobią listę tego, co biorą (takie dokładne pokwitowanie) i podpisze się pod nią jeden człowiek (jakby zginęły, będzie łatwiej ścigać).
Komisja rewizyjna nie jest uprawniona do kontrolowania bo nie jest ustawowym organem kontrolnym we wspólnocie. Do kontroli działanosci wspólnoty uprawniony jest każdy właściciel lokalu
Jak chcą kointrolowac to na miejscu i pod nadzorem członków Zarządu.
Jak to wygląda w strukturach gminnych - masz tu linka
http://www.giodo.gov.pl/452/id_art/2163/j/pl/
Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna, właściciel lub osoba spoza grona właścicieli lokali;, w uchwale z dnia 16 lutego 2012 roku (sygn. akt: III CZP 96/11) Sąd Najwyższy orzekł, że„wynikający z art. 184 ust. 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (tekst jedn. Dz. U. z 2010 r., Nr 102 poz. 651) wymóg posiadania licencji zarządcy nie dotyczy członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej wybranego spoza grona właścicieli lokali. ” Orzeczenie zapadło w odpowiedzi na pytanie prawne Sądu Okręgowego:„Czy ważny jest wybór na członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej nieruchomości osoby nie będącej właścicielem lokalu należącego do tej wspólnoty, jeśli nie legitymuje się ona tytułem licencjonowanego zarządcy w rozumieniu art. 184 i następne ustawy o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 roku (Dz.U. z 2010 r. Nr 102 poz. 651)? ”