Szambo wybija u sąsiadów
kasiakasia
Użytkownik
:confused:
Witam!Jestem tu nowa,nie bardzo się orientuję w tych tematach...
Mam pytanie i proszę o rzeczowe odpowiedzi...
W mieszkaniu sąsiadów wybija szambo...niby z mojego mieszkania...Tam nikt nie mieszka.Jestem na piętrze jako jedyna a oni na parterze.Rusy mam w korytarzu sprawdzone i są czyste.Mieszkania mamy wykupione z ZGKiM na własnośc.Słyszałam,że to co od domu do studzienki miejskiej to ZGMu,a teraz mówią,że to niby moje...Rury w ziemi w podwórku,Jak to jest???Moje to chyba to co w domu albo od licznika??Proszę o szybką odpowiedź..
Witam!Jestem tu nowa,nie bardzo się orientuję w tych tematach...
Mam pytanie i proszę o rzeczowe odpowiedzi...
W mieszkaniu sąsiadów wybija szambo...niby z mojego mieszkania...Tam nikt nie mieszka.Jestem na piętrze jako jedyna a oni na parterze.Rusy mam w korytarzu sprawdzone i są czyste.Mieszkania mamy wykupione z ZGKiM na własnośc.Słyszałam,że to co od domu do studzienki miejskiej to ZGMu,a teraz mówią,że to niby moje...Rury w ziemi w podwórku,Jak to jest???Moje to chyba to co w domu albo od licznika??Proszę o szybką odpowiedź..
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Instalacja wewnętrzna kończy się na pierwszej studzience od strony sieci zbiorczej, biegnącej zazwyczaj w pasie drogowym. Jest to przyłącze kanalizacyjne, które jest już własnością przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego.
Nowy doklejony: 03.03.12 21:12
Co mam robić???
POMÓŻCIE!!!!
Jestem sama i nie stać mnie później na sądy!!!
Nie mamy wspólnoty,a jak mi szambo zamarło teraz w mrozy(1raz odkąd mieszkam nie było zimą na dole nikogo w mieszkaniu,to mówili,że oni nie mają wspólnych rur ze mną)może to przez te mrozy coś się stało,że woda nie schodzi???Jutro przyjdą do mnie i co???Co mam robić???
Zajrzałaś do ustawy o własności lokali? Dałem Ci linka. Czyli nie macie szamba (zbiornika bezodpływowego na ścieki), tylko zbiorczą kanalizację sanitarną. Co do granic własności i odpowiedzialności już pisałem. Nikt Ci tu nie odpowie, czy ktoś jeszcze jest podłączony do tego samego pionu kanalizacyjnego, co Ty, bo nie znamy Twojego budynku i budowy Waszej kanalizacji. Sprawdź to u zarządcy (jest nim pewnie gmina albo spółka komunalna?), zażądaj okazania dokumentacji technicznej i udowodnienia, że problem wynikł z Twojej winy. Jeżeli ktoś stawia Ci zarzut, że to Twoja wina, niech to udowodni. Bez tego nadal będziecie sobie dyskutować, a problem będzie nierozwiązany.
Czy masz ubezpieczone mieszkanie?