Czy zarządca ma prawo podnieść mi czynsz?

lenalena Użytkownik
Proszę o podstawę prawną w kwestii podniesienia czynszu przez zarządcę. Mój mąż wynajmuje mieszkanie w chwili obecnej dla 5 osób a zameldowany jest tam sam . Zarządcą spółdzielni chce podnieść czynsz o 150 złotych. Lokatorzy, którzy wynajmują to mieszkanie często się zmieniają średnio 2-3 razy w roku i raczej rzadko zamieszkuje tam tyle osób co w tej chwili. Czy zarządca ma prawo podnieść czynsz jeżeli tak na jakiej podstawie prawnej? Za wodę płacę osobno bo jest licznik, za gaz rozliczam się ryczałtowo. Jeśli doszłoby do podniesienia czynszu a te 5 osób zrezygnowaliby z mieszkania to jak ubiegać się u zarządcy do przywrócenia poprzedniej wysokości czynszu? proszę o pilną odpowiedź.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    Zarządcą spółdzielni chce podnieść czynsz o 150 złotych.
    Czy zarządca ma prawo podnieść czynsz jeżeli tak na jakiej podstawie prawnej?
    Jak to jest spółdzielnia to szukaj odpowiedzi na twoje pytanie w statucie spółdzielni.
    Tam są zapisane zasady zmiany czynszu- opłat eksploatacyjnych w spóldzielni.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Twój mąż jest właścicielem mieszkania (z udziałem w gruncie), czy też jest to mieszkanie spółdzielcze?
  • Opcje
    krzysiek11krzysiek11 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mój mąż wynajmuje mieszkanie w chwili obecnej dla 5 osób a zameldowany jest tam sam ,za gaz rozliczam się ryczałtowo-od jednej osoby?,a co z odpadami komunalnymi(śmieci)? Kto ma za to płacić.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    lena, podaj więcej informacji, bo na postawie tych, które podałaś trudno coś sensownego odpowiedzieć.
    Nipisz jasno PRZEDE WSZYSTKIM, czy to spółdzielnia czy wspólnota...
  • Opcje
    lenalena Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To jest wspólnota zarządcą jest PLENIPOTENT ale nie mają jeszcze strony internetowej, ale chyba zarządca powinien nam ją udostępnić. Mąż jest również właścicielem części gruntu na, którym stoi blok. W tej chwili dostaliśmy pismo od zarządcy, że koszty za wywóz śmieci i za gaz będzie nam rozliczał na 2 osoby chociaż jest tam zameldowana jedna.Nie wiem czy nawet jak wynajmujemy to może nam podnieść czynsz aż o 150 zł i dopisać, że mieszka tam jedna osoba więcej. My to mieszkanie wynajmujemy i któraś uczciwa osoba musiała donieść zarządcy.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    uczciwa osoba musiała donieść zarządcy
    To źle, że uczciwa? Wolałabyś, żeby inni płacili za twoich pięciu najemców?
    Zameldowanie nie ma nic do rzeczy, ważna jest faktyczna liczba osób
    I nie idź na udry, bo jeszcze cie ktoś do skarbówki podkabluje

To ten, który nie ma strony www? http://plenipotent.info-net.com.pl/. Po co ci dostęp do jego strony www?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    [cite] lena:[/cite]To jest wspólnota ...Zarządcą spółdzielni chce podnieść czynsz
    spółdzielnia czy wspólnota chyba jednak wspólnota ...
    zarządcą jest PLENIPOTENT ale nie mają jeszcze strony internetowej, ale chyba zarządca powinien nam ją udostępnić.
    jak nie ma to co wam ma udostępnić?
    Mąż jest również właścicielem części gruntu na, którym stoi blok. W tej chwili dostaliśmy pismo od zarządcy, że koszty za wywóz śmieci i za gaz będzie nam rozliczał na 2 osoby chociaż jest tam zameldowana jedna.Nie wiem czy nawet jak wynajmujemy to może nam podnieść czynsz aż o 150 zł i dopisać, że mieszka tam jedna osoba więcej.
    czy było już zebranie sprawozdawcze WM , twój Mąż brał w nim udział?
    My to mieszkanie wynajmujemy i któraś uczciwa osoba musiała donieść zarządcy.
    A może SAMEMU trzeba było zgłosić ile osób zamieszkuje!!!!!,
    Zameldowanie nie ma znaczenia, to nie jest lokal czynszowy lecz własnościowy. Trzeba znać swoje obowiązki jako właściciela lokalu w budynku wielolokalowym.
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] lena:[/cite]To jest wspólnota zarządcą jest PLENIPOTENT ale nie mają jeszcze strony internetowej, ale chyba zarządca powinien nam ją udostępnić. Mąż jest również właścicielem części gruntu na, którym stoi blok. W tej chwili dostaliśmy pismo od zarządcy, że koszty za wywóz śmieci i za gaz będzie nam rozliczał na 2 osoby chociaż jest tam zameldowana jedna.Nie wiem czy nawet jak wynajmujemy to może nam podnieść czynsz aż o 150 zł i dopisać, że mieszka tam jedna osoba więcej. My to mieszkanie wynajmujemy i któraś uczciwa osoba musiała donieść zarządcy.

Czy macie jakiś regulamin według którego rozliczacie wywóz śmieci i gaz lub inne koszty?

Jakie ma znaczenie strona internetowa i dostęp do niej?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.