Fundusz remontowy - "inwestycja"

Mx3cMx3c Użytkownik
Witam,

Mam pytanko do was odnośnie funduszu remontowego .
Chcemy w kwietniu/maju ogrodzić naszą działkę , posadzić wokół działki tuje :)
Czy możemy uchwalić na spotkaniu wspólnoty że zakupimy drzewka z pieniędzy z funduszu ?
Jest to mała wspólnota , jest dwóch właścicieli reszta należy do gminy, czy gmina może nie wyrazić zgody na zakup drzewek i ogrodzenie działki ??
Od czego mamy zacząć?

Pzdr.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chyba najprościej od projektu uchwały i spotkania z pełnomocnikiem gminy
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Mx3c:[/cite]Mam pytanko do was odnośnie funduszu remontowego .

Czy możemy uchwalić na spotkaniu wspólnoty że zakupimy drzewka z pieniędzy z funduszu ?
    Jest to mała wspólnota , jest dwóch właścicieli reszta należy do gminy, czy gmina może nie wyrazić zgody na zakup drzewek i ogrodzenie działki ??
    Od czego mamy zacząć? .
    a jaki udział ma Gmina?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2012
    [cite] Mx3c:[/cite]Witam,

Mam pytanko do was odnośnie funduszu remontowego .
    Od czego mamy zacząć?

Pzdr.

Jak brzmi uchwała ustanawiająca fundusz remontowy? Moim zdaniem drzewek nie można kupować, chyba że wszyscy się zgodzą.

Pomocne orzecznictwo:

z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 18 grudnia 2007 roku, sygn. akt: IACa 1226/07:

"Środki z tego funduszu mają na celu jedynie pokrycie wydatków niezbędnych dla zachowania substancji i prawidłowego funkcjonowania nieruchomości. Tworzenie takiego funduszu nie jest jednak obowiązkowe... Nie może on zatem służyć pokrywaniu wydatków na inne cele, w szczególności cele inwestycyjne. Dodać też trzeba, że poza kompetencjami sądu leży określanie katalogu wydatków, które winny być pokrywane z funduszu remontowego."

Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/491/94/#1
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Mx3cMx3c Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,

KubaP.

Dzisiaj byłem w Urzędzie Miasta dopytać o kilka rzeczy. Miła Pani powiedziała ze spory udział ma gmina nie wiem dokładnie ile , natomiast doradziła mi żeby teren wziąć w dzierżawę i nie będzie problemu z ogrodzeniem. Trzeba zaznaczyć tylko ile m2 chcemy wydzierżawić i uzasadnić sensownie dlaczego.

Zarządca - Jeżeli chodzi o drzewka to wygląda to tak że jest nas dwóch właścicieli i podjeliśmy wspólnie decyzję o ogrodzeniu i chcemy uchwalić to na najbliższym spotkaniu, inni lokatorzy również nie maja nic przeciwko temu pomysłowi, tylko nie wiadomo jak się zachowają kiedy przyjdzie do zapłaty za drzewka ,dlatego zakup drzewek chcemy pokryć z pieniędzy funduszu i koszt rozejdzie się według udziału % czy dobrze myślę :) ?

Pzdr.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli wszyscy się zgodzą, to nie ma problemu.
  • Opcje
    Mx3cMx3c Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ok, ale czy Ci lokatorzy którzy nie mają wykupionego mieszkania mogą się nie zgodzić na zakup drzewek tak hipotetycznie pytam bo sie zgodzili - jak to jest ? Bo jeżeli chodzi o sprawy remontowe to na spotkania chodzimy razem z sąsiadem który ma mieszkanie wykupione i w zasadzie o danych pracach remontowych my decydujemy, sąsiedzi nieładnie mówiąc "nie mają nic do powiedzenia" natomiast konsultujemy takie rzeczy wraz z nimi nie to że ich dyskryminujemy ;)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Mogą się nie zgodzić, ale to nie ma żadnego znaczenia, ponieważ decyzję podejmuje gmina.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] Mx3c:[/cite] czy gmina może nie wyrazić zgody na zakup drzewek i ogrodzenie działki ??
    Od czego mamy zacząć?
    Jak brzmi uchwała ustanawiająca fundusz remontowy?
    Moim zdaniem drzewek nie można kupować, chyba że wszyscy się zgodzą.
    a niby dlaczego nie można kupować ? jest takim samym zakupem,... jak cegła do podmurówki na ogrodzenie,.... jak zakup elementów małej architektury ( gazony, nasadzenia), stanowi element części wspólnych nieruchomości gruntowej.

Uważam, że możecie całe przedsięwzięcie zrealizować z FR wspólnoty. Wystarczy, że to zadanie będzie w planie na ten rok.

Zarządca - Jeżeli chodzi o drzewka to wygląda to tak że jest nas dwóch właścicieli i podjeliśmy wspólnie decyzję o ogrodzeniu i chcemy uchwalić to na najbliższym spotkaniu,
    Domniemam, że wspólnota składa się z dwóch właścicieli lokali wyodrębnionych i Gminy, która reprezentuje pozostałych najemców lokali ( lokale niewyodrębnione)...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nasadzenia roślinności nie mieszczą się w zakresie pojęcia remontu nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    Mx3cMx3c Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Domniemam, że wspólnota składa się z dwóch właścicieli lokali wyodrębnionych i Gminy, która reprezentuje pozostałych najemców lokali ( lokale niewyodrębnione)...

Tak właśnie jest ...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    Nasadzenia roślinności nie mieszczą się w zakresie pojęcia remontu nieruchomości wspólnej.
    jak najbardziej się mieszczą zwłaszcza gdy mowa jest o nieruchomości gruntowej i w oparciu o ustawę o ochronie przyrody.

Nowy doklejony: 05.03.12 12:22
    [cite] Zarządca:[/cite]Mogą się nie zgodzić, ale to nie ma żadnego znaczenia, ponieważ decyzję podejmuje gmina.
    [cite] Mx3c:[/cite]
    Tak właśnie jest ...
    ...nie jestem tak do końca przekonany, że decyzję podejmie za wspólnotę Gmina.

Nowy doklejony: 05.03.12 12:23
    [cite] Mx3c:[/cite]

Tak właśnie jest ...
    a ile macie razem (oprócz gminy) udziału? .... więcej niż 1/5 z całości?
  • Opcje
    Mx3cMx3c Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mamy razem 48% , ale już wiem co i jak .
    Przed momentem rozmawiałem z Pania z UM , i jest tak że spotkamy się omówić sprawę ogrodzenia , zakupu zieleni i nie powinno być najmniejszego problemu. Mało tego ,dowiedziałem się że miasto nasze będzie dotować do 800pln na zakup różnych sadzonek dla wspólnot i okazuje się że zakup tych własnie drzewek do naszego ogrodzenia będzie można podciągnąć pod to.

Jak zakończę sprawę ogrodzenia to dam wam znać jak to wyszło ..

Pzdr.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    doradziła mi żeby teren wziąć w dzierżawę
    Czyli ty te drzewka na cudzym (gminnym?) terenie chcesz sadzić?
    Twoja kasa, twoja decyzja, ale to bezprawie. Gmina chce kosztem prywatnych osób swój teren zagospodarować.
    Niech ci dadzą tę dotację 800 zł a ty ją na ozdobienie gminnego terenu przeznaczysz. To też będzie niezgodne z prawem, ale nie dołożysz do tego szemranego interesu z własnej kieszeni
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    doradziła mi żeby teren wziąć w dzierżawę
    Czyli ty te drzewka na cudzym (gminnym?) terenie chcesz sadzić?
    Twoja kasa, twoja decyzja, ale to bezprawie. Gmina chce kosztem prywatnych osób swój teren zagospodarować.
    Niech ci dadzą tę dotację 800 zł a ty ją na ozdobienie gminnego terenu przeznaczysz. To też będzie niezgodne z prawem, ale nie dołożysz do tego szemranego interesu z własnej kieszeni

Faktycznie, to cudzy teren, dzięki Koziorożko.

Jak się wszyscy zgodzą, to mogą sobie sadzić, tylko że trzeba byłoby właścicielom to uświadomić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jak się wszyscy zgodzą
    Wszyscy właściciele, czy dwie osoby prywatne i gmina :tongue:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    naszą czy gminna?
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca:
    KubaP:
    jak najbardziej się mieszczą zwłaszcza gdy mowa jest o nieruchomości gruntowej i w oparciu o ustawę o ochronie przyrody.
    O którym konkretnie przepisie ustawy o ochronie przyrody piszesz?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    np.art.4
  • Opcje
    edytowano marca 2012
    Art. 4. ustawy o ochronie przyrody:

1. Obowiązkiem organów administracji publicznej, osób prawnych i innych jednostek organizacyjnych oraz osób fizycznych jest dbałość o przyrodę będącą dziedzictwem i bogactwem narodowym.
    2. Organy administracji publicznej są obowiązane do zapewnienia warunków prawnych, organizacyjnych i finansowych dla ochrony przyrody.
    3. Obowiązkiem organów administracji publicznej, instytucji naukowych i oświatowych, a także publicznych środków masowego przekazu jest prowadzenie
    działalności edukacyjnej, informacyjnej i promocyjnej w dziedzinie ochrony przyrody.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.