Sposób na brak grzejników na klatce schodowej

EDDIEEDDIE Użytkownik
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdy wobec braku grzejników na klatce schodowej zamontowano kurtynę powietrzną przy drzwiach wejściowych uruchamianą w momencie otwierania drzwi?

Pomysł pojawił się w mojej wspólnocie, czasu mamy dużo do następnej zimy, zastanawiamy się nad skutecznością takiej metody...

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    Każda "śluza powietrzna"/wiatrołap/ ogranicza "wypływ" ciepła w lokali .... zwłaszcza tych na parterze...
    Taka kurtyna to najtańsza śluza powietrzna chyba... że jest zrobiona ze złota i obszyta diamentami...
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kurtyna będzie kosztować 10 razy więcej, niż zwykły, najzwyklejszy grzejnik elektryczny. Oczywiście to zależy od wyposażenia, ale jeśli chcesz, żeby załączała się wraz z otwieraniem drzwi, to musi być zamontowany na drzwiach element, zwany kontaktronem, względnie włącznik mechaniczny, do tego regulator, a jeśli chcesz, żeby kurtyna dodatkowo pełniła funkcję grzewczą, to jeszcze naścienny czujnik temperatury. No i robi się kawał instalacji.

Ja takie kurtyny montuję na co dzień, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zamontować kurtyny w budynku mieszkalnym.
    Aha, pamiętaj jeszcze, że kurtyna hałasuje. Nie wiem, czy będzie wam to odpowiadać, zwłaszcza przy dużym ruchu w godzinach nocnych.

Uważam, że jeśli macie przedsionek/wiatrołap, to montaż kurtyny jest bezzasadny. Zamiast tego proponuję zwykły grzejnik z marketu budowlanego za 200-300 zł, który ma wbudowany termostat mechaniczny. Nie sądzę, żebyście potrzebowali czegoś więcej.

A w ogóle, to nic nie piszesz, skąd się wziął taki pomysł (oprócz informacji, że nie ma grzejników - ale chyba nie chodzi o to, żeby były grzejniki, tylko żeby była osiągnięta wymagana temperatura, prawda?).

Było zimno na klatce schodowej tej zimy?

Pozdr.
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Było zimno, a przy myciu posadzki zamarzało czasem przy drzwiach. Mamy przedsionek przy wejściu, zaraz za drzwiami wejściowymi są drugie drzwi, przedsionek ma powierzchnię około 5-6m2.

Hałas by nie przeszkadzał, ponieważ mieszkania są dopiero od 2 kondygnacji. Chcemy zabezpieczyć się przed chłodem oraz przed ewentualną wilgocią na przyszłość. Ważny jest dla nas efekt oraz koszt zakupu i eksploatacji.

Może grzejnik w przedsionku zdałby egzamin?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] EDDIE:[/cite]Może grzejnik w przedsionku zdałby egzamin?

Moim zdaniem to jest najlepsze, co możecie zrobić. Zwykły grzejnik za kwoty podane przeze mnie wcześniej w zupełności wystarczy. Ma fabrycznie wbudowany wyłącznik, termostat (do wyboru mechaniczny, albo elektroniczny), zabezpieczenia itp.

Jak znam życie, po krótkim czasie i tak wyłączylibyście tę kurtynę, a już na pewno po pierwszych 2, 3 rachunkach za energię elektryczną.

Dodatkowo podpowiem z własnego osobistego doświadczenia, że znacznie lepiej pracuje samozamykacz do drzwi, jeśli macie takowy. W nieogrzewanym przedsionku zawsze się zacinał, albo nie chciał zamykać.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Załapię się przy okazji
    Czy są na rynku kaloryfery (na wodę, nie prąd) z wyłącznikiem, ale takim, żeby nie każdy mógł przy nim majdrować?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cześć : )

Wodne z wyłącznikiem to nie bardzo. Chyba, że wyłącznikiem nazwiemy zaworek odcinający, to wtedy tak.

Żeby zabezpieczyć grzejnik zamontowany w miejscu ogólnodostępnym przed niepożądanym manipulowaniem można zastosować (wg mnie) przynajmniej jedną z kilku poniższych możliwości:
    a) usunąć głowicę termostatyczną i w jej miejsce wkręcić plastikową zakrętkę, względnie nic nie montować, ale wtedy nie mamy regulacji
    b) pozostawić głowicę, ale odbezpieczyć blokadę wewnętrzną nastawy i dodatkowo zamontować oprawkę przeciw wandalom (dostępna jako opcja z głowicą - takie montuje się np. w miejscach publicznych),
    c) zostawić tylko zaworki odcinające na klucz imbusowy na gałązkach grzejnikowych.
    d) inne, w zależności od inwencji - np. obudowa perforowana (należy liczyć się ze spadkiem efektywności), itp.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jesteś niezawodny imbryczku :columbine:
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano marca 2012
    Problemem w naszym przedsionku jest braku w nim prądu, tam nie ma żadnego gniazdka 230V :sad:
    Czy taki grzejnik powinien być tylko w przedsionku, czy drugi także za przedsionkiem i drugimi drzwiami na klatce?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Cześć,

To jest sprawa indywidualna i powinna być rozpatrzona indywidualnie. Czy przedsionek powinien być ogrzewany, czy nie, to już jest decyzja właściciela/użytkownika. Ja na ten przykład mam jeden grzejnik w przedsionku i jeden za przedsionkiem, na parterze klatki schodowej. Zatem u mnie przedsionek jest ogrzewany. Zaletą jest to, o czym wspominałem wcześniej, czyli np. lepiej działa automat zamykający drzwi, ponadto mam większy komfort już od pierwszych drzwi. Wada jest taka, że niestety mamy zwiększone straty ciepła do otoczenia, a więc zwiększone koszty na ogrzewanie.

Problem leży nie w tym, ile powinno być grzejników i gdzie, ale w tym, aby zapewnić na klatce schodowej minimalną temperaturę + 8 stopni C. Może się okazać, że po zainstalowaniu grzejnika w przedsionku, drugi grzejnik wewnątrz będzie już zbędny. Ja proponuję metodę krokową: najpierw zamontować grzejnik w przedsionku i obserwować w trakcie następnej zimy, co się będzie działo. Jeśli ten grzejnik nie wystarczy, to dostawić drugi, za przedsionkiem.

Problemem jest tu brak zasilania elektrycznego, ale w przypadku kurtyny powietrznej zasilanie również byłoby potrzebne. Sugeruję zatem doprowadzenie przewodu zasilającego z istniejącej tablicy, żeby nie robić dużych inwestycji to można taki przewód poprowadzić po ścianie, w korytku. To jest najtańsza opcja.

Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.