Przebudowa nieruchomości wspólnej – powiększenie otworu okiennego

Zarzadca.plZarzadca.pl Użytkownik

Komentarze

• Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca - jeżeli to ma być wzór, to chyba jak nie powinna wyglądać taka uchwala. Za dużo tu jest "baboli".:bigsmile:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Admin - nie chroń bzdur.
    Oczekuję wyjaśnienia dlaczego Zarządca przedstawia innym wzór , który jest "bublem"? Albo niech go broni.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Admin - fajnie się na tym forum dyskutuje.Oczywiście wszyscy zarządcy mają rację, a jak ktoś jest innego zdania.... to się wytnie.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano marca 2012
    MirekL, masz rację.
    Wydaje się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu omówienie tej uchwały i o ile jest niezgodna z prawem i rzeczywistością - poprawienie jej.
    Do błędów też trzeba umieć się przyznać.

Twój wpis wyparował z prędkością światła, bo był zdecydowanie niepoprawny, nie pasujący do całokształtu i patentu (czytaj: licencji) na ścinanie głów.

Nie mam wątpliwości, że za chwilę mój wpis też zniknie. Ale z tego wniosek jest prosty - nie ma co się wysilać z pisaniem.
    Forum może istnieć tylko i wyłącznie dzięki Użytkownikom, dlatego nie należy mylić go z prywatnym folwarkiem. Ponieważ za jakiś czas (?) może okazać się, że jest on pełen Martwych Dusz na czele z wiodącym prym Zespołem Reanimacyjnym.

Niemniej pozdrawiam Wszystkich, którzy swego czasu skutecznie mnie zniechęcili.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]MirekL, masz rację.
    Wydaje się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu omówienie tej uchwały i o ile jest niezgodna z prawem i rzeczywistością - poprawienie jej.

W tym celu została umieszczona na forum.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja na pierwszy (ten skasowany) post Mirka się załapałam i uważnie tekst pod linkiem przeczytałam. Baboli, błędów nie zauważyłam.
    Jakie one są konkretnie?
    Mirek - pomyliłeś nick Zarządca z Zarządca.pl
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite] Baboli, błędów nie zauważyłam. Jakie one są konkretnie?

Wydaje mi się, że od tego należałoby zacząć.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Haneczka - masz racje
    Ale z tego wniosek jest prosty - nie ma co się wysilać z pisaniem.
    Dwukrotnie zostalem wycięty, naruszylem widocznie regulamin forum, że :
    1.Zarządca.pl ma zawsze racje
    2. A jak nie ma racji, patrz. pkt 1
    Jeżeli admin/Zarządca.pl chcialby dyskutować to byśmy sobie porozmawiali.Tu nie mamy projektu tu mamy wzór dla innych. Z miłą chęcią podpowiem potrzebującemu jak będzie taki wątek. A tak kogo mam przekonywać - "specjalistów", którzy zaraz się zjednoczą w walce przeciwko "amatorowi", i będą się "zarzekać" ,że mieli osobiście taki przypadek u siebie.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano marca 2012
    [cite] MirekL:[/cite]
    Jeżeli admin/Zarządca.pl chcialby dyskutować to byśmy sobie porozmawiali.

Moim zdaniem to nie jest dyskusja.
    [cite] MirekL:[/cite]Zarządca - jeżeli to ma być wzór, to chyba jak nie powinna wyglądać taka uchwala. Za dużo tu jest "baboli".:bigsmile:
    [cite] MirekL:[/cite]Admin - nie chroń bzdur. Oczekuję wyjaśnienia dlaczego Zarządca przedstawia innym wzór , który jest "bublem"? Albo niech go broni.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka -
    Mirek - pomyliłeś nick Zarządca z Zarządca.pl
    Nie jestem tego tak pewny, ale może?
    I co sie stało? Stal się cud.Wróciły moje wpisy, Rzeczywiście one są karygodne. on enaruszają nawet Naszą Konstytucję.
    Zarządca -
    Moim zdaniem to nie jest dyskusja.
    W dyskusji potrzeba dwoch stron.W tej dyskusji są - ja i admin, czyli Zarządca.pl.
    No i podyskutowaliśmy. Czy ktoś chce wiedzieć dlaczego nazywam to bublem? Admin/Zarządca.pl nie chce. To ich forum, i obowiązują ich zasady. Jak będę chcial pomoc ludziom odnośnie procedur wymiany okna, to założe swoje forum - forum właścieli czlonków zarządow WM.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy ktoś chce wiedzieć dlaczego nazywam to bublem?
    Ja chcę
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka - skoro zostalem wezwany do tablicy służę uprzejmię.
    Ten podany "wzór" uchwaly to "wzór radosnej tworczości uchwałodawczej". Wynika on wręćz z nieznajomości problematyki jakiej dotyczy. Dla kogo jest ta uchwala? Dla tego wlaściciela lokalu użytkowego, ktory chce wstawić duże okno np. wystawowe. Poniekąd tak jako pozwolenie WM, ale przede wszystkim dla Zarządu tej WM, jako pewne zadanie wraz z pełnomocnictwem do jego wykonania. Co do formy tej uchwaly.Wg mnie winna być precyzyjna i lakoniczna, bez wodolejstwa. W dużym skrocie:
    Czlonkowie WM x uchwalają:
    1. Na podstawie art. 22 ust. 3 pkt 5 uowl udzielenie zgody na przebudowę nieruchomości wspólnej poprzez ............................ Termin realizacji ................................
    2. Na podstawie art. 21 ust. 3 uowl - Udzielenie pelnomocnictwa dla Zarządu do zlożenia oświadczenia w celu wykonania tej uchwaly.
    3. Uchwała wchodzi w zycie z dniem podjęcia.

Podpis - Przewodniczącego zebrania czy dwoch czlonkow Zarządu, zależy jakie WM przyjęła zasady.To samo dotyczy tabelki z podpisami, czy zalaczniki w postaci kart oraz info o przyjęciu lub nie uchwaly. To są sprawy techniczne.

A co widzimy we "wzorze"? Kuriozalny paragraf 1 pkt. 2. On wynika z nieznajomości tematyki. Wspólnota na zawsze upoważnia każdego wlasciciela tego lokalu do dysponowania ich nieruchomością wspólną do wymiany okien.Przypuszczam ,że ksero tego "wzoru" doręczono by temu gościowi, z calym wykazem wszystkich włascicieli ich adresami i udzialami.Fajnie by to wyglądalo przy 200 - lokalowej WM. Pomińmy fakt ewentualnego naruszenia zasad przetwarzania danych osobowych, taki świstek papieru niczego nie zalatwia. Dlaczego? Bo jedynie WM może zglosić wykonanie robot jej nieruchomości wspólnej, tylko ona jest stroną takiego postepowania, i ma upoważnienie do zlożenia w organach administracji budowlanej oświadczenia, że właściciele wyrażają zgodę na takie prace. Oświadczenie, nie uchwalę, pod rygorem odpowiedzialności karnej.Oczywiście prace budowlane będzie wykonywal wlaściciel, ale to już wewnętrzna sprawa jego i Zarządu, najlepiej jakby byla określona umową.
    Jak masz pytania sluże odpowiedzią.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powiem ci tak - wpisywanie gdzie się da paragrafów i numerków uważam za niepotrzebne, bo to tylko zaciemnia.
    Tekst uchwały powinien być jak najbardziej precyzyjny, a jak już ktoś koniecznie chce te paragrafy to hurtem na dole bym wpisała.
    Tak więc podoba mi się twoja krótsza wersja, ale bez paragrafów na początku zdania.
    Jednak to, że uważam tekst "wzoru" za urzędniczą nowomowę, to nie to samo, co pisanie "bzdur" i "babole", bo te ostatnie zarzuty dotyczą meritum, zawartości tekstu, a nie jego formy.
    Czy ksero dostałby właściciel (i doręczył je komuś wraz z adresami) czy to zarząd trzymałby tę uchwałę jako "podkładkę" to już nie wiem.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    koziorozka - ta bzdura polega na tym ,że WM upoważnila raz na zawsze każdoczesnego właściciela lokalu do wykonywania wymiany okien. To jest ten babol. Co do paragrafow. Uchwala w formie "dokumentu" nie jest potrzebna Zarządowi. Ona w takiej formie może być "dowodem" przy zaskarżeniu, a poza tym prawdopodobnie ten wlaściciel chcialby mieć ją u siebie, jako pewne zabezpieczenie, jakby WM się "rozmyśliła". Oczywiście są to akademickie rozważania, szkoda ,że Zarządca.pl nie chcial się dowiedzieć o co mi chodzi. W zakresie Prawa Budowlanego mam osobiste doświadczenie wynikające z "walki" z sąsiednią dzialką naszej WM, gdzie inwestorzy postanowili Nas uszczęśliwić i przed oknami wybudować warsztat samochodowy, myjki i odkurzacze, i prowadzić dzialalność handlową. Mam uzbierane pół metra dokumentacji. Do jakich dochodzi "przekrętow" to glowa boli, a interpretacja przepisow przez urzędnikow woła o pomstę do nieba. To jedno wielkie bagno. Na szczęście gmina uchwalila wreszcie Plan zagospodarowania przestrzennego:bigsmile: i po klopocie, inaczej skoczylo by się w sądzie, a inwestorami byli prawnicy. Byłoby chyba ciężko.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ten zapis o każdoczesnym właścicielu miał na celu zabezpieczenie, gdyby np. obecny właściciel zamierzał zbyć lokal przed wykonaniem remontu, często się zdarza, że na rynku nieruchomości pojawiają się oferty w stylu: "lokal.... z możliwością rozbudowy", albo "lokal z możliwością wykonania witryny".
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano marca 2012
    [cite] koziorozka:[/cite]Mirek - pomyliłeś nick Zarządca z Zarządca.pl
    To jest jeden i ten sam user.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.