Przebudowa nieruchomości wspólnej – powiększenie otworu okiennego
Zarzadca.pl
Użytkownik
Wzór uchwały w sprawie wyrażenia zgody na przebudowę nieruchomości wspólnej:
http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/uchwaly/1516-uchwala-w-sprawie-wyrazenia-zgody-na-przebudowe-nieruchomosci-wspolnej--powiekszenie-otworu-okiennego
http://www.zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/uchwaly/1516-uchwala-w-sprawie-wyrazenia-zgody-na-przebudowe-nieruchomosci-wspolnej--powiekszenie-otworu-okiennego
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczekuję wyjaśnienia dlaczego Zarządca przedstawia innym wzór , który jest "bublem"? Albo niech go broni.
Wydaje się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest po prostu omówienie tej uchwały i o ile jest niezgodna z prawem i rzeczywistością - poprawienie jej.
Do błędów też trzeba umieć się przyznać.
Twój wpis wyparował z prędkością światła, bo był zdecydowanie niepoprawny, nie pasujący do całokształtu i patentu (czytaj: licencji) na ścinanie głów.
Nie mam wątpliwości, że za chwilę mój wpis też zniknie. Ale z tego wniosek jest prosty - nie ma co się wysilać z pisaniem.
Forum może istnieć tylko i wyłącznie dzięki Użytkownikom, dlatego nie należy mylić go z prywatnym folwarkiem. Ponieważ za jakiś czas (?) może okazać się, że jest on pełen Martwych Dusz na czele z wiodącym prym Zespołem Reanimacyjnym.
Niemniej pozdrawiam Wszystkich, którzy swego czasu skutecznie mnie zniechęcili.
W tym celu została umieszczona na forum.
Jakie one są konkretnie?
Mirek - pomyliłeś nick Zarządca z Zarządca.pl
Wydaje mi się, że od tego należałoby zacząć.
1.Zarządca.pl ma zawsze racje
2. A jak nie ma racji, patrz. pkt 1
Jeżeli admin/Zarządca.pl chcialby dyskutować to byśmy sobie porozmawiali.Tu nie mamy projektu tu mamy wzór dla innych. Z miłą chęcią podpowiem potrzebującemu jak będzie taki wątek. A tak kogo mam przekonywać - "specjalistów", którzy zaraz się zjednoczą w walce przeciwko "amatorowi", i będą się "zarzekać" ,że mieli osobiście taki przypadek u siebie.:bigsmile:
Moim zdaniem to nie jest dyskusja.
I co sie stało? Stal się cud.Wróciły moje wpisy, Rzeczywiście one są karygodne. on enaruszają nawet Naszą Konstytucję.
Zarządca - W dyskusji potrzeba dwoch stron.W tej dyskusji są - ja i admin, czyli Zarządca.pl.
No i podyskutowaliśmy. Czy ktoś chce wiedzieć dlaczego nazywam to bublem? Admin/Zarządca.pl nie chce. To ich forum, i obowiązują ich zasady. Jak będę chcial pomoc ludziom odnośnie procedur wymiany okna, to założe swoje forum - forum właścieli czlonków zarządow WM.:bigsmile:
Ten podany "wzór" uchwaly to "wzór radosnej tworczości uchwałodawczej". Wynika on wręćz z nieznajomości problematyki jakiej dotyczy. Dla kogo jest ta uchwala? Dla tego wlaściciela lokalu użytkowego, ktory chce wstawić duże okno np. wystawowe. Poniekąd tak jako pozwolenie WM, ale przede wszystkim dla Zarządu tej WM, jako pewne zadanie wraz z pełnomocnictwem do jego wykonania. Co do formy tej uchwaly.Wg mnie winna być precyzyjna i lakoniczna, bez wodolejstwa. W dużym skrocie:
Czlonkowie WM x uchwalają:
1. Na podstawie art. 22 ust. 3 pkt 5 uowl udzielenie zgody na przebudowę nieruchomości wspólnej poprzez ............................ Termin realizacji ................................
2. Na podstawie art. 21 ust. 3 uowl - Udzielenie pelnomocnictwa dla Zarządu do zlożenia oświadczenia w celu wykonania tej uchwaly.
3. Uchwała wchodzi w zycie z dniem podjęcia.
Podpis - Przewodniczącego zebrania czy dwoch czlonkow Zarządu, zależy jakie WM przyjęła zasady.To samo dotyczy tabelki z podpisami, czy zalaczniki w postaci kart oraz info o przyjęciu lub nie uchwaly. To są sprawy techniczne.
A co widzimy we "wzorze"? Kuriozalny paragraf 1 pkt. 2. On wynika z nieznajomości tematyki. Wspólnota na zawsze upoważnia każdego wlasciciela tego lokalu do dysponowania ich nieruchomością wspólną do wymiany okien.Przypuszczam ,że ksero tego "wzoru" doręczono by temu gościowi, z calym wykazem wszystkich włascicieli ich adresami i udzialami.Fajnie by to wyglądalo przy 200 - lokalowej WM. Pomińmy fakt ewentualnego naruszenia zasad przetwarzania danych osobowych, taki świstek papieru niczego nie zalatwia. Dlaczego? Bo jedynie WM może zglosić wykonanie robot jej nieruchomości wspólnej, tylko ona jest stroną takiego postepowania, i ma upoważnienie do zlożenia w organach administracji budowlanej oświadczenia, że właściciele wyrażają zgodę na takie prace. Oświadczenie, nie uchwalę, pod rygorem odpowiedzialności karnej.Oczywiście prace budowlane będzie wykonywal wlaściciel, ale to już wewnętrzna sprawa jego i Zarządu, najlepiej jakby byla określona umową.
Jak masz pytania sluże odpowiedzią.
Tekst uchwały powinien być jak najbardziej precyzyjny, a jak już ktoś koniecznie chce te paragrafy to hurtem na dole bym wpisała.
Tak więc podoba mi się twoja krótsza wersja, ale bez paragrafów na początku zdania.
Jednak to, że uważam tekst "wzoru" za urzędniczą nowomowę, to nie to samo, co pisanie "bzdur" i "babole", bo te ostatnie zarzuty dotyczą meritum, zawartości tekstu, a nie jego formy.
Czy ksero dostałby właściciel (i doręczył je komuś wraz z adresami) czy to zarząd trzymałby tę uchwałę jako "podkładkę" to już nie wiem.